avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 536 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediul de ingrijire copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediul de ingrijire copil

Din tot noianul de legi si tot ce scrie pe net, tot nu am inteles daca CIC luat in 1995 se adauga in calculul sporului de vechime. Ma poate lamuri cineva?
Cel mai recent răspuns: nikosteluta , utilizator 16:57, 13 Februarie 2015
1. DECRET - LEGE Nr. 31 din 18 ianuarie 1990 privind concediul platit pentru ingrijirea copiilor in virsta de pina la un an (MONITORUL OFICIAL NR. 12 din 19 ianuarie 1990):

Art. 1
Femeile salariate au dreptul, in conditiile prevazute de prezentul decret-lege, la un concediu platit pentru ingrijirea copilului, in afara concediului platit pentru sarcina si lehuzie de 112 zile prevazut de reglementarile in vigoare.
Art. 2
Concediul pentru ingrijirea copilului se acorda, la cerere, in continuarea concediului pentru sarcina si lehuzie sau oricind pina la implinirea de catre copil a virstei de un an.
Pe durata concediului pentru ingrijirea copilului se plateste o indemnizatie de 65 la suta din salariul tarifar lunar.
Art. 3
Perioada concediului pentru sarcina si lehuzie si a concediului pentru ingrijirea copilului in virsta de pina la un an constituie vechime in munca si se include in calculul vechimii neintrerupte in munca si in aceeasi unitate.
Art. 4
De prevederile prezentului decret-lege beneficiaza si salariatele care infiaza copii, au fost numite tutore, au copii incredintati sau dati in plasament familial, pina la implinirea de catre copii a virstei de un an.
Art. 5
Se recomanda organelor centrale care au sisteme proprii de asigurari sociale sa adopte masuri corespunzatoare prevederilor prezentului decret-lege.
Art. 6
Se autoriza Ministerul Finantelor ca pe baza documentatiilor prezentate de titularii de plan, pentru aplicarea prevederilor prezentului decret-lege, sa modifice corespunzator indicatorii financiari prevazuti pe anul 1990.

2. Decretul-lege de mai sus nu spune daca, desi este vechime in munca, se ia in calcul la acordarea sporului de vechime dar eu inteleg ca se ia in calcul.
Daca este considerata vechime in munca, atunci acea perioada se ia in calcul la stabilirea sporului de vechime.
Multumesc pentru raspuns!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributie asigurari sociale in caz de conc.medical pentru ingrijire copil doina99 doina99 Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti cat era contributia CAS ,in caz de CM pentru ingrijire copil pana la 1 an in perioada 1995-1996. Multumesc (vezi toată discuția)
Stagiu de cotizare la pensie cecilia_b cecilia_b In luna mai 1990 am intrat in concediul pentru cresterea copilului conform Decretului lege 31/1990. In Cartea de munca este trecuta la data 24.05.1990 : ... (vezi toată discuția)
Buna seara, in perioada sept 1990-sept 1991 am fost in concediu ... Carmen Haidau Carmen Haidau Buna seara, in perioada sept 1990-sept 1991 am fost in concediu pt cresterea copilului.Sunt pensionata dar pt aceasta perioada nu s a considerat nici vechime ... (vezi toată discuția)