avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 447 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Duplicat certificat de nastere
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Duplicat certificat de nastere

Eu imppreuna cu fiica mea in varsta de 4ani Ne-am stabilit in italia
Tatal ei mi-a luat fortat documentele fetei (certificat de nastere si pasaport) intentionand sa plece in romania. Am depus plangere la autoritatile italiene dar nu au putut sa ma ajute cu nimic tinand cont ca acesta parasise tara.certificatul de nastere imi serveste pt a insctie copilul la gradinita si in vederea de a avea un medic de familie. Reusesc sa fac acest document fara prezenta tatalui?
Mentionez ca nu am fost casatoriti dar a recunoscut copilul la nastere.
Copilul s-a nascut in romania
El acum in schimbul documentelor imi cere bani...ce pot face? Cum as putea sa rezolv problema asta? Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Justitiarul711 , utilizator 17:13, 6 Februarie 2015
Buna seara,

Aveti doua solutii:

1. mergeti si solicitati eliberarea unui duplicat al certificatului de nastere de la Consulatul Romaniei cel mai apropiat de localitatea unde domiciliati la acest moment.

Mai jos regasiti informatii:

Certificate de naştere/căsătorie/deces
La cererea persoanelor interesate, se pot procura din România, prin intermediul oficiului consular, duplicate ale certificatelor de stare civilă din România - certificate de naștere, căsătorie, deces.
Cu excepția certificatelor de naștere și a celor de deces, nu pot fi solicitate documente în numele altor persoane.
Documentele se eliberează numai pe baza unei cereri semnate de titular, urmând a fi înmânate titularului sau persoanei împuternicite pe baza unei procuri autentificate.
Durata obținerii duplicatelor certificatelor de stare civilă este de circa 3 luni, în funcție de răspunsul autorităților competente din România.
Prin intermediul oficiului consular se poate obține și aplicarea apostilei prevăzută de Convenția de la Haga din 5 octombrie 1961 pe certificatele de stare civilă.
Taxe consulare:
- obținerea unui duplicat al certificatelor de stare civilă româneşti - 50 euro;
- apostilarea certificatelor de stare civilă româneşti - 35 euro.
Documente necesare:
cerere servicii consulare;
cerere tip;
document de identitate valabil (paşaport sau carte de identitate, în original şi fotocopie, pentru cetăţenii UE şi paşaport, în original şi fotocopie, pentru cetăţenii non-UE).

2. A doua solutie ar fi sa imputerniciti o persoana care se afla in Romania, sa va ajute cu obtinerea duplicatului. In acest sens, trebuie sa-i faceti o procura speciala persoanei pe care o veti mandata.

O seara frumoasa!
Deci pot scoate un duplicat al certificatului cu ajutorul ambasadei romane de aici, fara a fi nevoie de prezenta sau documentul de identitate al tatalui? Va multumesc pt raspuns.
Oricare dintre parinti poate cere un alt certificat de nastere. La motivul cererii scrieti ''pierdut''.

Veti avea in schimb probleme cu documentele de calatorie, acolo nu veti putea sa ii faceti fetitei pasaport fara prezenta sau consimtamantul tatalui. Nu vreau sa va sperii dar e complicata situatia, ar fi bine sa deschideti un subiect si in Dreptul familiei ca sa va informati cam ce va asteapta in viitor. Faptul ca va cere bani pentru asa ceva nu e deloc in regula.
Daca va aflati cu forme legale in Italia si puteti face dovada resedintei puteti apela la instanta pentru minori din Italia unde sa solicitati incredintarea copilului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme cu pasaport copil btmariuss btmariuss Buna ziua, am o problema si vreau sa ma lamuriti, daca puteti? O ruda a nascut in Italia anul trecut, copilul are in momentul de fata 8 luni. Are certificat ... (vezi toată discuția)
Reînnoire pașaport din spania Natalka Natalka Buna seara, sunt an Spaña de 14 ani si vreau sami renovez pasaportul expirat dar nu am certificatul de nastere nici buletinul, unde si cum pot face o procura ... (vezi toată discuția)
Schimbarea numelui prin obtinerea cetateniei italiane MARIA10 MARIA10 am obtinut cittadinanta italiana prin care am revenit la numele dinainte de casatorie .Avand pasaport cu domiciliul in strainatate pasaportul expira si e pe ... (vezi toată discuția)