avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 833 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... ajutor solutionare spete - drepturile omului
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

ajutor solutionare spete - drepturile omului

Buna ziua!
Ma puteti ajuta cu rezolvarea urmatoarelor spete?
Va multumesc anticipat


SPEŢA NR. 1

Dnul Fanatikov este editorul şi redactorul-şef al unui săptămânal (Vivand-Scandal) din Molozest, capitala statului Vivandia. In statul Vivandia, majoritatea populaţiei este de religie finisană. Statul Vivandia este membru al Consiliului Europei şi parte la Convenţia Europeană a drepturilor omului din ianuarie 2002. Insula Barilla este teritoriu aparţinător de statul Vivandia, situată în Oceanul Indian, la o distanţă de 4000 km. Cu privire la această insulă, Vivandia a făcut declaraţia prevăzută de art. 56 din Convenţie. în insula Barilla, cetăţenii de religie finisană sunt în minoritate, majoritatea populaţiei având religia barillană, derivată din religia budistă.

Publicaţia condusă de dl. Fanatikov are o filială şi în insula Barilla. în ziar (ambele ediţii), apare un articol al unui ziarist, angajat al ziarului, în care, după ce sunt menţionate pericolul integrismului religios finisan şi un act terorist sângeros săvârşit de membri ai acestei religii, sunt criticate autorităţile statului pentru violarea drepturilor omului, pentru situaţia politică generală şi sunt chemaţi muncitorii şi studenţii la o grevă generală şi la o rezistenţă generală în stradă.

în insula Barilla, ca urmare a articolului publicat în ziar, guvernatorul dispune confiscarea ziarului, dar autorităţile locale (dl. Spagheroni, primarul oraşului Dolmio, singurul oraş de pe insulă şi capitala acesteia) autorizează o demonstraţie a asociaţiei Uniunea pentru Eliberarea Barillei care militează pentru independenţa insulei. Demonstraţia antiguvernamentală are ca scop contestarea dominaţiei minorităţii de religie finisană. Guvernatorul dispune interzicerea demonstraţiei, dar aceasta are totuşi loc, a treia zi după apariţia articolului. Printr-o decizie de urgenţă, procurorul (numit de guvernator şi supus autorităţii acestuia) dispune arestarea primarului şi a şefului asociaţiei Uniunea pentru Eliberarea Barillei.

în timpul demonstraţiei, au loc violenţe împotriva unor trecători aparţinând minorităţii finisane. A.B. este ucis şi CD. grav rănit.

în Molozest, printr-o hotărâre judecătorească adoptată prin procedură de urgenţă, respectivul număr al săptămânalului este confiscat. De asemenea, dl. Fanatikov, în calitate de editor şi redactor-şef, este trimis în judecată de urgenţă şi condamnat penal de o curte de siguranţă a statului, înfiinţată ad-hoc, pentru incitare la ură şi ostilitate, la închisoare şi amendă penală. Autorul articolului, dl. Borozov, este şi el arestat şi condamnat la închisoare.

Fanatikov şi Borozov fac plângeri împotriva măsurii de confiscare a ziarului şi apel împotriva hotărârii de condamnare penală. Instanţele resping plângerile, ded asemenea apelurile sunt respinse. în cursul anului 2003, se derulează şi procedurile de recurs iniţiate împotriva hotărârilor de condamnare. Curtea de Apel respinge recursurile, iar dreptul la recurs în privinţa măsurilor de confiscare este refuzat.

Fanatikov şi Borozov sesizează, la 7 ianuarie 2004 Curtea Europeană a Drepturilor Omului. De asemenea, părinţii lui A.B. şi CD. fac o plângere Ia CEDO împotriva statului Vivandia. Curtea declară cererile admisibile.

întrebări:
1. Care sunt articolele din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului pe care şi-ar putea întemeia reclamanţii cererile adresată Curţii? Argumentaţi.
2. Cum aţi argumenta pe fond, dacă aţi fi avocatul lui Fanatikov şi Borozov?
3. Cum s-ar putea apăra statul Vivandia în privinţa plângerilor părinţilor lui A.B. şi a lui CD?

SPEŢA nr. 2
Reclamanţii M.D. şi F.D sunt resortisanţi ai statului Violentia, stat semnatar al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului. Pe data de 14 noiembrie 2001, la Nesetia, capitala statului Violentia, o tânără a fost tâlhărită şi violată de trei tineri, care, conform spuseloT acesteia, erau de etnie marmoră. Toate echipajele de poliţie au fost înştiinţate cu privire la semnalmentele agresorilor, şi informaţi că aceştia sunt deosebit de agresivi, putând fi înarmaţi. Presa a oferit spatii largi dezbaterilor cu privire la cazurile de violenţă din Nesetia, punând accentul asupra ratei mari a criminalităţii în rândul comunităţii marmore.
în seara de 16 noiembrie 2001 într-un cartier din Nesetia, patru tineri aparţinând minorităţii marmore printre care se afla şi D.D, fiul reclamanţilor M.D. şi F.D., au fost opriţi de un echipaj al poliţiei din Nesetia. Aceştia le-au solicitat pe un ton agresiv actele de identitate. Tinerii nu aveau asupra lor actele de identitate, şi, conform declaraţiilor ofiţerilor de poliţie, se aflau sub influenţa băuturilor alcoolice. încercând să scape de control, tinerii au încercat să fugă, agenţii de poliţie reuşind după o scurtă urmările să îl prindă pe D.D. pe care l-au lovit cu bastoanele, l-au încătuşat şi l-au transportat la secţia de poliţie. D.D. a fost ţinut toată noaptea la sediul poliţiei, unde, a pretins acesta, a fost bătut de mai mulţi poliţişti. DD a declarat că poliţiştii care l-au agresat i-au adresat cuvinte jignitoare la adresa originii sale etnice. în cursul nopţii D.D. susţine că a şi-a pierdut cunoştinţa.
Pe data de 17 noiembrie poliţia a identificat agresorii tinerei, câteva ore mai târziu D.D. fiind eliberat. Având mari dureri, D.D. s-a prezentat la un spital din apropiere, unde s-a constatat că avea mai multe urme de lovituri, iar la investigaţii mai amănunţite, existenţa unei hemoragii interne. Două zile mau târziu D.D. a decedat.
în urma sesizărilor părinţilor lui D.D., s-a declanşat o anchetă cu privire la faptele poliţiştilor. La audieri aceştia au declarat că D.D. a fost deosebit de agresiv atunci când a fost adus la secţia de poliţie, iar leziunile constatate de medici şi le-a provocat singur, aruncându-se pe podea, şi izbindu-se de mobila din secţia de poliţie. Nu au fost audiaţi în cadrul anchetei niciunul din ceilalţi trei tineri de etnie marmoră care îl însoţeau pe D.D., nici medicul care 1-a îngrijit până în momentul decesului. Ancheta internă a poliţiei a stabilit că agenţii în cauză au acţionat în limitele legale. Organele de anchetă care au întocmit cercetări cu privire la posibilele fapte penale ale poliţiştilor au concluzionat că nu se impune începerea urmăririi penale.
Reclamanţii M.D. şi F.D. au contestat în instanţă soluţia de neîncepere a urmăririi penale însă fără succes. Timp de patru ani şi trei luni, dosarul privind începerea urmăririi penale a poliţiştilor a fost trimis de 3 ori în faţa instanţei, fiind tot de atâtea ori returnat procurorilor pentru completarea dosarului. Mai mult de un an şi jumătate în dosar nu s-a efectuat niciun act de cercetare penală. în prezent dosarul este retrimis organelor de anchetă pentru completarea cercetărilor.
La doi ani de la moartea fiului or, M.D. şi F.D. împreună cu alte 17 persoane, au încercat constituirea Asociaţiei Persoanelor Ucise de Politie(APUP), având ca scop „lupta cu orice mijloace împotriva abuzurilor organelor de poliţie". Instanţele din Violentia au refuzat înregistrarea APUP, întrucât denumirea şi statutul acestei asociaţii creează un climat de neîncredere cu privire la autorităţile statului, instigând la dezordine publică. Mai mult, printr-un ordin al şefului poliţiei din Nesetia, telefoanele reclamanţilor au fost interceptate pentru a se obţine informaţii dacă membrii APUP pregătesc acţiuni ilegale îndreptate împotriva forţelor de poliţie. Reclamanţii au atacat în instanţă decizia de neînregistrare a APUP şi măsurile luate împotriva iniţiatorilor APUP, iară succes. Instanţa supremă din Violentia s-a pronunţa respingând cererea la data de 4 iunie 2006.
La data de 14 noiembrie 2006, M.D. şi F.D. s-au adresat Curţii Europene a Drepturilor Omului cu privire la mai multe încălcări ale Conventiei.
1. Care sunt articolele din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului pe care şi-ar putea întemeia M.D. şi F.D. cererea adresata Curţii?
2. Care sunt excepţiile preliminare care ar putea fi ridicate de către statul Violentia? Argumentaţi pe fiecare capăt de cerere pe care îl prezentaţi la pct 1.
3. Cum aţi argumenta pe fond încălcarea articolelor din Convenţie, dacă aţi fi avocatul reclamanţilor M.D şi F.D.?



Cel mai recent răspuns: stefan_dumitru_m , utilizator 19:24, 1 Mai 2010
De unde ai spetele?

Alberto Kurtyan
ai rezolvat spetele pana la urma..banuiesc k da..=D>..poate faci un pustiu de bine si-mi dai si mie cateva idei, nu de alta, nu prea stiu de unde sa incep si cum sa termin:">...nu vreau rezolvarile neaparat, k oricum vreau sa fiu original, doar sa-mi fac o idee cam ce pretentii are doamna Gutan in rezolvarea spetelor:)...astept un mes daca esti draguta

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Spete-drepturile omului mijamaria mijamaria Va rog sa ma ajutati sa rezolv spetele urmatoare SPEŢA NR. 1 Dnul C. Borozov este editorul şi redactorul-şef al unui ziar din Molozest, capitala ... (vezi toată discuția)
Spete protectia drepturilor omului opriii opriii Buna seara, am de facut cateva spete pentru protectia drepturilor omului, daca ma poate ajuta cineva cu o idee un sfat as fi foarte recunoscator, ... (vezi toată discuția)
Va rog frumos ma puteti ajuta cu rezolvarea urmatoarelor spete?....este urgent,am nevoie de ele pana maine cand am examen...va rog din suflet:( monicaish monicaish SPEȚA NR. 1 A.F. este absolvent de liceu, fără ocupație stabilă. Locuiește cu mama sa, intr-un apartament din orașul BlackVille, ... (vezi toată discuția)