avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 578 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Partaj
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Partaj

Cand se perima un doasar de partaj care este suspendat din 20.06.2014 pentru neplata onorariu expert constructii civile.Doresc sa repun pe rol acest dosar.
Cel mai recent răspuns: Lăzăruţiu Lucian , Avocat 08:05, 5 Februarie 2015
Conform noului cod de procedura civila termenul de perimare este de 6 luni.
Ultima modificare: Joi, 5 Februarie 2015
Cristina Paisa, Avocat
Perimarea cererii


Art. 416
Cererile supuse perimarii
(1) Orice cerere de chemare in judecata, contestatie, apel, recurs, revizuire si orice alta cerere de reformare sau de retractare se perima de drept, chiar impotriva incapabililor, daca a ramas in nelucrare din motive imputabile partii, timp de 6 luni.
(2) Termenul de perimare curge de la ultimul act de procedura indeplinit de parti sau de instanta.
(3) Nu constituie cauze de perimare cazurile cand actul de procedura trebuia efectuat din oficiu, precum si cele cand, din motive care nu sunt imputabile partii, cererea n-a ajuns la instanta competenta sau nu se poate fixa termen de judecata.

Art. 417
Intreruperea cursului perimarii
Perimarea se intrerupe prin indeplinirea unui act de procedura facut in vederea judecarii procesului de catre partea care justifica un interes.

Art. 418
Suspendarea cursului perimarii
(1) Cursul perimarii este suspendat cat timp dureaza suspendarea judecatii, pronuntata de instanta in cazurile prevazute la art. 413, precum si in alte cazuri stabilite de lege, daca suspendarea nu este cauzata de lipsa de staruinta a partilor in judecata.
(2) In cazurile prevazute la art. 412, cursul perimarii este suspendat timp de o luna de la data cand s-au petrecut faptele care au determinat suspendarea judecatii, daca aceste fapte s-au petrecut in cele din urma 3 luni ale termenului de perimare.
(3) Perimarea se suspenda, de asemenea, pe timpul cat partea este impiedicata de a starui in judecata din cauza unor motive temeinic justificate, precum si in alte cazuri expres prevazute de lege.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Perimare wap54 wap54 Am un dosar in recurs la un tribunal. Subiectul este anulare act, la judecatorie mi s-a dat o hotarare nefavorabila mie, pentent in anularea asa zisului act si ... (vezi toată discuția)
Perimarea inlaturata - cu alte demersuri, dintr-un alt dosar ? oanaportar oanaportar intr-un litigiu de munca, pentru a inlatura perimarea: se pot invoca si alte demersuri ( inscrisuri /hotarari judecatoresti ...) din alte dosare ? (vezi toată discuția)
Termen repunere pe rol menoin menoin care este termenul pentru repenune pe rol pentru un dosar suspendat conform art 413 (1) 1? Art. 413 Suspendarea facultativă (1) Instanţa poate ... (vezi toată discuția)