avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 464 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Perimare
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Perimare

Am un dosar in recurs la un tribunal. Subiectul este anulare act, la judecatorie mi s-a dat o hotarare nefavorabila mie, pentent in anularea asa zisului act si am facut recurs la tribunal. Concomitent pt ca aveam motive am facut si plangere penala impotriva celui cu care ma judec pt acel act cu motivul - fals in act.
La recursul de la tribunal, av paratului a solicitat suspendarea recursului de la tribunal pana la solutionarea dosarului penal privind falsificarea actului. In preambulul incheierii de sedinta se scrie ce se solicita iar in dispozitiv s-a trecut art. 242cpc, nu 248.

Am continuat ca reclamant cercetarile si tot ce trebuie pe penal cu falsul in acte, cercetari ce sunt inca pe rol si dosar ce se afla si la judecatorie contra hotararii procurorilor.

Acum, am avut citatie de perimare in dosarul civil prin care solicitam anulare act si care, la cererea paratului era suspendat pana la solutionarea dosarului penal privind cercetarea actului falsificat. Avocatul paratului ce a solicitat si suspendarea nu s-a prezentat si a depus o solicitare de amanare pe motive de sanatate...

Av meu intrebat fiind daca e de acord cu amanarea a spus da si a solicitat si un termen dupa vacanta sperand ca va obtine o rezolutie pe penal.

Ce va intreb, caci sunt un suspicios, dosarul asta al meu pe civil, in ce stadiu este de judecare, la perimare, la sustinere pe rol caci nu noi am cerut suspendarea iar partea parata ce a solicitat suspendarea nu a depus niciun act care sa sustina dosarul pe rol, dar nici eu, care am dovezi ca dosarul penal e pe rol, cu acte si dovezi recente.

Intrucat nu doresc ca dosarul acesta in recurs la tribunal sa fie declarat perimat, ce sfat imi dati luand in considaratie ca: nu eu am solicitat suspendarea dar eu am dosar penal cu cel ce a solicitat suspendarea si dosarul penal nu are o solutie definitiva. Ce ma sfatuiti sa fac la data urmatoare a infatisarii la acest dosar de perimare?
Cel mai recent răspuns: MYRA CIMPEAN , Avocat 23:16, 2 Iunie 2014
Perimarea cererii

Cererile supuse perimării

Art. 416. - (1) Orice cerere de chemare în judecată, contestaţie, apel, recurs, revizuire şi orice altă cerere de reformare sau de retractare se perimă de drept, chiar împotriva incapabililor, dacă a rămas în nelucrare din motive imputabile părţii, timp de 6 luni.
(2) Termenul de perimare curge de la ultimul act de procedură îndeplinit de părţi sau de instanţă.
(3) Nu constituie cauze de perimare cazurile când actul de procedură trebuia efectuat din oficiu, precum şi cele când, din motive care nu sunt imputabile părţii, cererea n-a ajuns la instanţa competentă sau nu se poate fixa termen de judecată.

Întreruperea cursului perimării

Art. 417. - Perimarea se întrerupe prin îndeplinirea unui act de procedură făcut în vederea judecării procesului de către partea care justifică un interes.

Suspendarea cursului perimării

Art. 418. - (1) Cursul perimării este suspendat cât timp durează suspendarea judecăţii, pronunţată de instanţă în cazurile prevăzute la art. 413, precum şi în alte cazuri stabilite de lege, dacă suspendarea nu este cauzată de lipsa de stăruinţă a părţilor în judecată.
(2) În cazurile prevăzute la art. 412, cursul perimării este suspendat timp de o lună de la data când s-au petrecut faptele care au determinat suspendarea judecăţii, dacă aceste fapte s-au petrecut în cele din urmă 3 luni ale termenului de perimare.
(3) Perimarea se suspendă, de asemenea, pe timpul cât partea este împiedicată de a stărui în judecată din cauza unor motive temeinic justificate, precum şi în alte cazuri expres prevăzute de lege.

Art. 413. - (1) Instanţa poate suspenda judecata:
1. când dezlegarea cauzei depinde, în tot sau în parte, de existenţa ori inexistenţa unui drept care face obiectul unei alte judecăţi;
2. când s-a început urmărirea penală pentru o infracţiune care ar avea o înrâurire hotărâtoare asupra hotărârii ce urmează să se dea, dacă legea nu prevede altfel;
3. în alte cazuri prevăzute de lege.
(2) Suspendarea va dura până când hotărârea pronunţată în cauza care a provocat suspendarea a devenit definitivă.
(3) Cu toate acestea, instanţa poate reveni motivat asupra suspendării, dacă se constată că partea care a cerut-o nu are un comportament diligent în cadrul procesului care a determinat suspendarea, tergiversând soluţionarea acestuia, ori dacă urmărirea penală care a determinat suspendarea durează mai mult de un an de la data la care a intervenit suspendarea, fără a se dispune o soluţie în acea cauză.

cei drept penalul tine in loc civilul - este regula de aur. v-am scris mai sus articolele de lege care va sunt necesare. nu trebuie sa se perime, atata timp cat s-a dispus suspendarea pe motivul inceperii urmaririi penale si astfel spuneti-i judecatorului ca acest curs al perimarii este suspendat cat timp dureaza suspendarea judecatii, conform articolelor amintite.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj malacica malacica Cand se perima un doasar de partaj care este suspendat din 20.06.2014 pentru neplata onorariu expert constructii civile.Doresc sa repun pe rol acest dosar. (vezi toată discuția)
Repunere pe rol respinsa mentine suspendarea cf. art 155 cpc advsys advsys Buna ziua Situatia este urmatoarea avem 2 investiri cu formula exe ale unor BO-uri, instanta la termenele anterioare ne-a solicitat sa depunem BO-uri in ... (vezi toată discuția)
Termen repunere pe rol menoin menoin care este termenul pentru repenune pe rol pentru un dosar suspendat conform art 413 (1) 1? Art. 413 Suspendarea facultativă (1) Instanţa poate ... (vezi toată discuția)