avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 628 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... obtinere ajutor somaj
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

obtinere ajutor somaj

Buna ziua,
va rog sa-mi spuneti daca poate beneficia de ajutor de somaj, un absolvent studii superioare 2009,(mentionez ca are carte de munca, dar ca vechime are doar 3 luni),daca da si in ce conditii, precum si care este termenul de inscriere la AJOFM, ( dupa absolvire imediat, sau trebuie sa astepte 60 de zile de la data absolvirii,(mai exact la cat timp dupa terminarea studiilor poate face inscrierea,chiar si la 30 de zile?) Ce acte sunt necesare pentru dosarul de inscriere si daca inscrierea pentru examenul de licenta, afecteaza cu ceva luarea in evidenta la AJOFM.
Persoana in cauza este absolvent studii superioare 2009, urmand ca in luna iulie 2009 sa sustina examenul de licenta.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: pakos , utilizator 00:00, 23 Iunie 2009
Legea 76/2002.

Art. 16. - Beneficiari ai prevederilor prezentei legi sunt persoanele în cautarea unui loc de munca, aflate în una dintre urmatoarele situatii:
b) nu au putut ocupa loc de munca dupa absolvirea unei institutii de învatamânt sau dupa satisfacerea stagiului militar; Art.17,puct. (2) Sunt asimilate somerilor persoanele aflate în situatiile prevazute la art. 16 lit. b), daca îndeplinesc urmatoarele conditii:
a) sunt absolventi ai institutiilor de învatamânt, în vârsta de minimum 16 ani, care într-o perioada de 60 de zile de la absolvire nu au reusit sa se încadreze în munca potrivit pregatirii profesionale;

Documentele necesare pentru dosarul de somaj:
1. Actul de identitate, in original si copie;
2. Actele de studii si de calificare,in original si copie;
3. Certificatul de nastere,in original si copie;
4. Certificatul de casatorie,in original si copie;
5. Adeverinta medicala , din care sa rezulte ca este apta de munca sau ca are eventuale restrictii medicale
6. Actele eliberate de organele financiare teritoriale,din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri sau ca realizeaza din activitati autorizate potrivit legii venituri mai mici decit indemnizatia de somaj
7. Declaratia pe proprie raspundere din care sa rezulte ca nu are loc de munca , nu realizeaza venituri sau ca realizeaza din activitati autorizate potrivit legii mai mici decit indemnizatia de somaj.
Dupa ce persoana obtine examenul de licenta, cu adeverinta de absolvire trebuie sa se inscrie in cautarea unui loc de munca la AJOFM, in termen de 60 de zile de la absolvire. Daca dupa expirarea celor 60 de zile nu s-a angajat, atunci poate depune dosarul pentru indemnizatie de somaj.
Vechimea in munca nu are relevanta in acest caz.
buna , va rog sa imi spuneti si mie daca lucrez de 3 ani dar pe cartea de munca am numai 2 ore trecute si un salariu de 130 ron si beneficiez de pensie de urmas daca firma la care lucrez ma da in somaj eu beneficiez de aiceiasi metoda de calcul a somajului cu 75% din salariu mediu pe economie?
Pensia de urmas este una, iar indemnizatia de somaj este alta.
Pensia de urmas
Beneficiati de pensie de urmas numai daca va continuati studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani. Beneficiarii pensiei de urmas pot cumula pensia cu veniturile realizate dintr-o activitate profesionala, daca veniturile brute lunare realizate nu depasesc o patrime din salariul mediu brut lunar pe economie.

Indemnizatia de somaj
Beneficiati de aceasta daca aveti un stagiu minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei depunerii cererii, iar c.i.m. a fost incetat pentru motive neimputabile salariatului.
Indemnizatia de somaj reprezinta 75% din salariul de baza minim brut pe tara in vigoare la data stabilirii acesteia, la care se adauga, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 3 ani, o suma calculata prin aplicarea asupra mediei salariului brut de baza lunar pe ultimele 12 luni a unei cote procentuale diferentiate, astfel:
3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 3 ani;
5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 10 ani;
10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 20 de ani.
daca in ultimii 2 ani ati avut doar acest contract de 2ore pe zi, nu aveti cum sa primiti indemnizatie de somaj, deorece nu aveti stagiul de cotizare la somaj decat 6 luni in ultimii 2 ani (stagiul se calculeaza proportional cu timpul lucrat)

Alte discuții în legătură

Ajutor de somaj pentru absolvent facultate 2009 nicolleta68 nicolleta68 Buna ziua! Am lucrat timp de 20 de ani dupa care, contractul de munca s-a incheiat de comun acord cu angajatorul la data de 31.12.2007. Am urmat cursurile ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie somaj 30% ContSters118604 ContSters118604 Buna ziua! Sunt in somaj din 30 septembrie,am fost studenta inainte, pana acum am luat somajul de 2 ori.Daca ma angajez de pe 15 ianuarie la 8 h pe perioada ... (vezi toată discuția)