avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 923 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere colectiva
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere colectiva

Buna ziua. In anul 2014, societatea la care am lucrat a fost dizolvata prin lichidare, conform articolului 65 si urmatoarele din legea 53/2003-Codul Muncii si modificarile ulterioare. In decizia de concediere colectiva, printre altele, scrie ca: salariatul va beneficia (conform contractului colectiv de munca) de un ajutor de concediere net, in afara drepturilor cuvenite la zi, cuantumul acestor sume fiind regasite inregistrate in tabelul de creeante. Pe fluturasul de lichidare, suma era ca retinuta dupa ce se oprisera taxele catre stat, fara nici o justificare. Am inteles ca lichidatorul vrea sa introduca societatea in insolventa, probabil reluandu-se toate invetarele, etc. Ce sanse am sa mai obtin sumele cuvenite de bani si cum sa procedez? Pot sa ma adresez guvernului (judecatoriei, presedintelui tarii?)
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:31, 5 Februarie 2015
In primul rand trebuie sa va adresati lichidatorului.In cazul in care se face cerere de insolventa,angajatorul trebuie sa se adreseze Agentiei Judetene ptr.Ocuparea Fortei Munca si,in baza Legii nr.200/2006 puteti obtine trei salarii medii brute pe economie, va puteti adresa si dvs. direct sau,prin intermediul sindicatului, dar, trebuie sa obtineti de la Tribunal hotararea de deschidere a procedurii insolventei.
1. Salariatii au dreptul de a solicita deschiderea procedurii insolventei in cazul in care creanțele scadente și neachitate depasesc contravaloarea a sase salarii medii brute pe economie/pe salariat, spre deosebire de ceilalti creditori, care trebuie să dețină o creanță de minim 45.000 lei.

2. In ipoteza in care creantele salariale nu sunt acoperite in totalitate, in urma distribuirii fondurilor rezultate in urma lichidarii activului debitoarei, a fost instituit un Fond de Garantare pentru plata creantelor salariale. Suma totala a creantelor salariale suportate din Fondul de garantare nu poate depasi cuantumul a 3 salarii medii brute pe economie pentru fiecare salariat.

Fondul de garantare este constituit numai din contributiile angajatorilor, statul fiind implicat direct in stabilirea si plata creantelor salariale cuvenite salariatilor in cazul falimentului.

Stabilirea cuantumului creantelor salariale cuvenite salariatilor si efectuarea platii acestora se realizeaza de catre agentiile teritoriale pentru ocuparea fortei de munca, pentru societatile impotriva carora au fost pronuntate hotarari judecatoresti definitive de deschidere a procedurii insolventei si fata de care a fost dispusa masura ridicarii totale sau partiale a dreptului de administrare:
• la cererea scrisa a administratorului sau lichidatorului angajatorului in stare de insolventa;
• la cererea salariatilor angajatorului aflat in stare de insolventa sau a organizatiilor legal constituite ce reprezinta interesele acestora.
[ link extern ]

3. Vedeti si acets link
www.avocatnet.ro/content/art...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajatii isi pot recupera salariile restante chiar daca firma este in faliment- fals sau adevar ?. ContSters241026 ContSters241026 Adevar ? Minciuna ? Exista o multime de situatii in care un salariat nu si-a primit salariul pentru o anumita perioada, iar angajatorul intra in faliment si ... (vezi toată discuția)
Salarii restante societate in insolventa ralukasonika ralukasonika Buna ziua! societatea este in insolventa din august 2014 si in august 2016 s-a vandut un activ al firmei cu acordul unilateral al comitetului de creditori si ... (vezi toată discuția)
Strigat de disperare ROGNEANUILDIKO ROGNEANUILDIKO DRAGII NOSTRI, AU FACUT ASTIA NISTE LEGI DE PE NOI MUNCITORII NE-AU {...} DE TOATA FRUMUSETEA.despre ce este vorba? fosta muncitoare ca pe plantatie la ... (vezi toată discuția)