avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 630 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... munca in folosul comunitatii
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

munca in folosul comunitatii

As dori sa_mi specificati daca este vreo lege , care stipuleaza ce gen de munca in folosul comunitatii ,poate efectua o persoana cu studii superioare. Persoana beneficiaza de vmg , trbuie sa efectueze un nr. De ore , de munca in folosul comunitatii. Persoanele "abilitate" spun ca in legenu se face nici o diferentiere in functie de studii. Este asa?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:56, 15 Februarie 2015
Legea 416/2001
art. 6
(1) Familiile şi persoanele singure cu venituri nete lunare până la nivelul venitului minim garantat beneficiază de o majorare cu 15% a cuantumului ajutorului social pe familie, în cazul în care cel puţin un membru al familiei face dovada că lucrează pe bază de contract individual de muncă, are statut de funcţionar public sau prestează o activitate, realizând venituri cu caracter salarial.
(2) Pentru sumele acordate ca ajutor social, conform prevederilor prezentei legi, una dintre persoanele majore apte de muncă din familia beneficiară are obligaţia de a presta lunar, la solicitarea primarului, acţiuni sau lucrări de interes local, fără a se putea depăşi regimul normal de lucru şi cu respectarea normelor de securitate şi igienă a muncii
....
Multumesc pentru raspuns. Dar, intrebarea mea era: daca undeva in legea VMG se face diferentierea la prestarea muncii in folosul comunitatii, pe criteriul studiilor?
Daca la condamnatii ce trebuie sa presteze munca in folosul com. Se face diferentierea, la cei care presteaza munca in folosul com. Pentru ca au venituri mici si beneficiaza de Vmg, de ce nu se face? Sau daca se face, conform carei legi?
Legea mai prevede la art.7^1 :
(1) Prin persoană aptă de muncă se înţelege persoana care îndeplineşte următoarele condiţii:
a) are vârsta cuprinsă între 16 ani şi vârsta standard de pensionare;
b) nu urmează o formă de învăţământ cursuri de zi prevăzută de lege;
c) are starea de sănătate şi capacitatea fizică şi psihică corespunzătoare, care o fac aptă pentru prestarea unei munci.

Pe cale de interpretare, o persoana care urmeaza o forma de invatamant, cursuri de zi, nu este considerata persoana apta de munca.
Felul muncii in folosul comunitatii nu este in functie de studiile celui care trebuie sa o presteze ci in functie de necesitatile stabilite de consiliul local sau primarie.
Sunt de acord cu dumneavoastra, dar de ce pe cei condamnati (deputati, avocati) si care trebuie sa efectueze munca in folosul comunitatii nu ii poate pune la matura? Ii pune cumva corelat cu studiile?

Alte discuții în legătură

Ajutor social serena91 serena91 Buna seara, sunt mama singura si beneficiez de alocatie complementara de 107 lei si ajutor social de 213 lei, pentru un singur copil ( are 4 ani si 8 luni). ... (vezi toată discuția)
Munca pt. ajutorul social si dupa implinirea varstei de pensionare? CYBORG CYBORG Buna ziua! O persoana care primeste ajutor social, conform Legii 416, trebuie sa presteze munca in folosul comunitatii. Dar, daca acea persoana peste 3 ... (vezi toată discuția)
Drept executional penal Thunder42 Thunder42 Invatamantul superior in penitenciare. Este invatamantul superior indiferent de forma o conditie conforma legii 275/2006,de reducere a perioadei de executare ... (vezi toată discuția)