avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 708 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Drept executional penal
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Drept executional penal

Invatamantul superior in penitenciare. Este invatamantul superior indiferent de forma o conditie conforma legii 275/2006,de reducere a perioadei de executare cu parte din pedeapsa considerata ca fiind executata pe baza muncii prestate-instruire scolara?
Cel mai recent răspuns: Thunder42 , utilizator 12:31, 14 Septembrie 2010
da.
Legea face referire la absolvirea semestrului scolar, fara a distinge dupa cum este invatamant superior si ce forma de invatamant, ceea ce inseamna ca nu trebuie sa interpretam de vreme ce legiuitorul nu a facut-o. Totusi, persoanele condamnate pot urma cursuri universitare doar la frecventa redusa, in penitenciar se organizeaza doar cursuri pentru invatamantul primar, cel gimnazia l si cel liceal,
Da. Conform legii art.76 alin.1 lit e nu face distinctie. Cum poate fi considerat invatamantul universitar ca parte integranta a art.57pct.10;art.65pct.4;art.76alin.2 care fac referire la INSTRUIRE SCOLARA iar acele sanse juridice egale tuturor persoanelor private de libertate emanate din Principiul nediscriminarii si egalitatii in drepturi si tratament nu sunt reale,considerand si art.32 si art.16 din constitutie?
Multumesc pentru raspunsul ferm.Imi puteti indica temeiul de drept ce poate fi invocat in sustinerea recunoasterii partii din pedeapsa ca fiind executata prin invatamant universitar?
Temeiurile de drept le-ati amintit chiar dvs. in mesajul de mai sus. Insa , trebuie tinut cont si de faptul ca , pentru ca un condamnat sa poata beneficia de liberarea conditionata si pentru ca fractiunea din pedeapsa sa fie considerata ca executata, conditia muncii prestate, respectiv a instruirii scolare este necesara insa nu si suficienta. Aceasta conditie se alatura altor conditii, ce trebuie indeplinite cumulativ. Asadar , sa nu uitam ca este nevoie ca personalul penitenciarului sa constate ca detinutul a dat dovezi temeinice de indreptare , de reeducare , ca are o conduita buna, diferita de cea pe care o avea inainte. Aceste lucruri se consemneaza , se contabilizeaza de catre cei responsabili sa faca propuneri de acordare a beneficiului liberarii condamnatului inainte de termen, respectv a comisiei pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate.
Referitor la aspecul nedicriminarii, egalitatii , dreptului la invatatura , a altor drepturi ale persoanelor condamnate, drepturi care deriva din drepturile universale ale omului, pe langa legi si prevederi constitutionale, exista o serie standarde si principii acceptate pe plan international . Ele sunt cuprinse in toate legislatiile europene, dar si in Declaratia Universala a Drepturilor Omului, Standardul Natiunilor Unite, si cuprind reguli cu caracter fundamental pentru tratamentul detinutilor,

Alte discuții în legătură

Dreptul la educatie in penitenciar. ContSters241638 ContSters241638 Am fost arestat preventiv timp de 16 luni dupa care eliberat sub control judiciar acum 2 ani timp in care am urmat cursurile unei postliceale de asistenti ... (vezi toată discuția)
Zile castig pt. eliberare!!! sherezhada88e sherezhada88e Buna seara, am si eu o intrebare cine poate sa ma ajute va rog!!! Poti sa urmezi o scoala (liceu, facultate),in afara penitenciarului pt. ati mai reduce ... (vezi toată discuția)
Urgent - calcul pedeapsa de executat cosminaa cosminaa URGEENTTT!!!! cat inseamna un an penal? pentru o pedeapsa de 2 ani pt complicitate la inselaciune cat ar avea de executat? va rog sa-mi raspundeti, astazi a ... (vezi toată discuția)