avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1055 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Nu stiu ce sa ma fac cu sefii mei
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Nu stiu ce sa ma fac cu sefii mei

Buna...sunt angajata de 9 luni din care pe cartea de munca am 7 luni.Bun asta nui mare bai...in fiecare luna trebuie sa cer bani,nu mi da la timp cum a fost intelegerea.Find un magazin mic de cartier iam spus sa imi deie jumi juma in data de 15 si 30.Acuma vad ca se fac ca ploua tot imi spun k nu au banii k au de platit rata lor si marfa.Partea interesanta este k seful a mers in strainatate 2 saptamani si tot nu au bani.La inceputul anului acesta am fost acuzata si de colega mea de serviciu de furt k fur produse si bani din magazin.Au fost la preot si m-am jurat k nu am luat plus k am si dovezi audio cum vorbeste colega ca mio face si ca ma imbarliga ea si multe vorbe urate la adresa mea.Pe sefi iam lamurit k nu am furat dar ea find barfitoarea cartierului toti au aflat,am vrut sa chem politia dar faceam rau la magazin.Nu au camere de luat vederi,marfa nu e in regula....etc...Cat a fost dus seful in strainatate iam facut eu in loc si spre uimirea mea ma suna sefa si ma intreaba daca in data de 30.01.2015 dansa a stat cu mine la inchiderea magazinului si a stat....dupa il aud pe sefu pe fundal k undei foaia u ce bani am dat din casa si k nu sunt cati bani se facea deobicei.dupa l-am auzit k a spus k ma da afara k e satul de astea.In ziua aceia de sambata 30.01.2015 a venit sefa a bagat mana in sertar si a luat bani fara sa ma lase sai numar eu si dansa mia dat o suma cam mica.Nu stiu ce sa ma fac.Ei sunt renumiti pentru...k nu platesc angajati si ii pun sa isi ieie produse k nu platesc darile la stat ale angajatilor si semnaturi in acte in locul angajatilor.....sper k aveti rabdare sa cititi si va rog ajutatima cu un raspuns
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:07, 6 Februarie 2015
Art.40 alin.2 C.mun.:
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
....
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
....

Prin urmare, neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social

In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).

- unei cereri de deschidere a procedurii de insolventa.
Potrivit Legii nr.85/2014, valoarea-prag pentru a putea fi introdusa cererea de deschidere a procedurii de insolventa pentru salariati este de 6 salarii medii brute pe economie/salariat. (art.5 pct.72).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum îmi pot recupera bani? Adrianmmm Adrianmmm Sunt șofer pe camion si am lucrat la un patron din Gorj cu contract pe RO și nu vrea sa îmi mai dea bani am fost la ITM si au zis ca in instanță ,am fost ... (vezi toată discuția)
Nu mi s-au plătit ultimele 5 zile lucrate la firma supermoni supermoni Bună seara . Am lucrat la o benzinărie. În luna noiembrie 2018,luna în care s a deschis și benzinărie,ni s a spus că trebuie să mergem la un curs ... (vezi toată discuția)
Demisie 123 Iordache123 Iordache123 Am si eu o intrebare in legatura cu demisia . Mi.am dat demisi cu acordul ambelor parti si cred k nu o sa imi primesc bani ce pot face? (vezi toată discuția)