avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1240 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Amenda rovinieta primita dupa ce am vandut auto
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Amenda rovinieta primita dupa ce am vandut auto

Buna ziua,
In 2013 am vandut masina unei persoane din Bucuresti cu acte facute si radiere de la fisc si am instrainat masina cu acte si numere inmatriculare catre cumparator. La Politie nu a vrut sa imi faca radierea deoarece nu mai permite legea sa fac eu radierea ca vanzator ci urma sa se faca radierea automat in momentul in care noul proprietar o inmatricula. In iunie 2014 masina a fost inregistrata de camerele de rovinieta pe DN 1 fara rovinieta platita si in oct am primit procesul verbal de amenda. Am luat legatura cu cel care a cumparat masina sa ii comunic de amenda si mi-a spus ca a vandut masina altei persoane din Brasov. Cand a plecat cu masina la Brasov a fost surprins de camera Am chemat in judecata CNADR pentru a anula PV pe motiv lipsa semnatura olografica si instanta sa anuleze PV. CNADR a facut intampinare cu copii dupa proba foto Autorizatia de control si certificatul calificat ptr semnatura electronica si in intampinare se spune :
art. 17 OG 2/2001 sanctioneaza lipsa semnaturii agentului constatator. Dar dupa cum se poate observa , legiuitorul a vorbit doar despre "semnatura", astfel incat chiar daca nu se mentioneaza expres despre semnatura electronica se poate constata ca nu se mentioneaza nici faptul ca semnatura ar fi olografica. CNADR solicita in intampinare respingerea contestatiei ca fiind nefondata si mentinerea PV de constatare.
In acest caz care ar ttrebui sa fie urmatorul pas pentru a veni cu raspuns la intampinare?
Pe aceasta cale mai am vreo sansa sa invoc ceva pentru sustinerea contestatiei, sau sa chem in garantie ( sau cum se numeste actiunea) pe cel caruia am vandut masina si sa il oblige pe el la plata amenzii si ce acte doveditoare sa anexez in afara de copii dupa actele de vanzare . Trebuiesc platite alte taxe de timbru daca il chem in garantie?
Va multumesc pentru sprijin!
Cel mai recent răspuns: IMicro Bucuresti , Consilier juridic 13:31, 6 Februarie 2015
Când spuneți contestație, vă referiți la plângerea contravențională, nu?

Lipsa semnăturii nu trebuia să fie decât o apărare subsidiară, un plan B.
Planul 1 ar fi trebuit să fie faptul că nu ați comis fapta. Obligația plății revine proprietarului mașinii.
Nu prea aveți sanse in contestatie dar pentru a nu mai păți astfel de neplăceri pe viitor vă sfătuiesc să mergeți la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor din localitatea unde este inregistrata masina si sa efectuati mentiunea de instrainare a autovehiculului in sistemul informatic national de evidenta a vehiculelor. In acest sens, trebuie să prezentati obligatoriu actul de vanzare auto, certificatul de radiere din evidentele fiscale si, eventual, buletinul cumpărătorului sau măcar CNP-ul.
Desi această operatiune nu produce efectul juridic al transcrierii dreptului de proprietate pe numele cumpărătorului, exista avantajul că nu veți mai fi in continuare amendat pentru neplata rovignetei deoarece dovediti că nu mai sunteți utilizator al autovehiculului.
Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor va răspunde politicos că :
Am luat act de informarea dvs. și precizăm că aceasta nu produce efectul juridic al transcrierii transmiterii dreptului de proprietate, act juridic care presupune îndeplinirea cumulativă a condițiilor prevăzute de art. 8 OMAI 1501/2006 .(..) În concluzie, dacă cumpărătorul nu și-a îndeplinit obligațiile legale, aveți posibilitatea de a vă adresa Instanței de judecată competentă să soluționeze cererea dumneavoastră.


Implicit demersul sugerat este o frecție aplicată unei picior de scaun, iar efectul va fi cu totul altul decât cel sugerat.

Adevărat că nu sunt șanse pe cererea inițial formulată. Sunt șanse maxime dacș se modifică cererea menționându-se că nu era proprietarul autovehiculului la data săvârșirii contravenției.
Ultima modificare: Vineri, 6 Februarie 2015
IMicro Bucuresti, Consilier juridic
Dacă ați fi citit mai atent ceea ce am scris ati fi văzut că am spus că prin acest demers nu se realizează transcrierea dreptului de proprietate ci se menționează faptul înstrăinării, adică se dovedește faptul că vânzătorul nu mai poate fi considerat utilizator în sensul legii. Deci, nu mai poate fi sancționat pentru neplata rovignetei.
Potrivit art. 1 alin. 1 lit. b din O.G. 15/2002, au calitatea de utilizatori persoanele fizice sau juridice înscrise în certificatul de înmatriculare, care au în proprietate sau care pot folosi în baza unui drept legal vehiculul . Prin menționarea vânzării se dovedește că vânzătorul nu mai poate folosi mașina. Așadar, nu este o frecție la picior de lemn așa cum plastic și în necunoștință de cauză vă exprimați.
Sigur că trebuie să continuie să susțină contestația având totuși sanșe, chiar dacă mici.
Ultima modificare: Vineri, 6 Februarie 2015
Adrian ALBU, Avocat
Onorabile,tocmai pentru a arăta ca sunt în cunoștință de cauză, v-am citat răspunsul dat de organ unei sesizări identice cu cea sugerată de dumneavoastră . Este un răspuns real, nu unul presupus.

Ceea ce nu cunoașteți dumneavoastră și nici nu ați intuit din acel răspuns, este că baza de date a Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor nu poate fi modificată decât în condițiile prevăzute de art. 8 OMAI 1501/2006.
De asemenea CNADR CESTRIN folosește baza de date mai sus menționată și nu atceva. Indiferent de notificarea organului, baza de date rămâne nemodificată până merge actualul proprietar să facă transcrierea.



Fostul proprietar va mai primi și alte amenzi, in pofida notificării respective deoarece figurează în continuare ca și proprietar, în baza de date a MI.

Rămâne cum am stabilit! Demersul respectiv este o frecție la picior de scaun
Ultima modificare: Vineri, 6 Februarie 2015
IMicro Bucuresti, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Amenda rovinieta auto vandut raspuns intampinare karsor karsor Buna ziua, In 2013 am vandut masina unei persoane din Bucuresti cu acte facute si radiere de la fisc si am instrainat masina cu acte si numere inmatriculare ... (vezi toată discuția)
Radiere masina DanaBrasov DanaBrasov BUNA SEARA. VA ROG SA MA AJUTATI CU UN MODEL DE ACTIUNE PRIN CARE SOLICIT RADIEREA DE LA SERVICIUL PUBLIC COMUNITAR REGIM PERMISE DE CONDUCERE SI ... (vezi toată discuția)
Amenda rovigneta Moisse Moisse Buna ziua In februarie 2013 am vandut o masina catre un dealer auto ( nu dau nume, nu e frumos), de unde am luat o masina rulata, platind si o diferenta. Am ... (vezi toată discuția)