Daca omul este bolnav, cel mai simplu lucru ar fi sa nu il ia in seama, cu exceptia situatiei in care sora dvs. se simte amenintata si in pericol. In acest caz, ar putea depune o plangere, insa , este posibil ca fostul sau sot sa fie absolvit de vreo raspundere, dat fiind faptul ca sufera de aceasta boala care ii diminueaza discernamantul. O alta solutie ar fi schimbarea numarului de telefon...
Depuneti o plangere penala la Politie , iar in temeiul acesteia vor fi efectuate acte de cercetare cu privire la infractiunea pe care o savarseste (presupun ca exista si amenintare).
Chiar din etapa urmaririi a procesului penal , se pot dispune , de catre procurori , masuri de siguranta : obligarea la tratament medical, iar daca boala prezinta simptome acute , chiar internarea medicala , pana la o refacere , pana la o remisie a bolii(aceste masuri se pot lua pe durata determinata , in functie de gravitatea bolii si de pericolul social pe care il prezinta faptuitorul )Cred , insa , ca discernamantul e total inlaturat , asa incat raspunderea penala nu e angajata , exista o cauza care inlatura caracterul penal al faptei , anume iresponsabilitatea .
Sau , ma gandesc , daca veti instiitati familia , poate aceasta va lua masuri in vederea tratarii acestei persoane.
avand in vedere ca fostul sot recurge la amenintari,si dupa cum spuneti e iresponsabil,,ce e de facut?sa asteptam sa isi puna in aplicare amenintarile ca sa existe obiectul de cercetare?
nu exista o cale de a-l tine la distanta preventiv pt a nu comite o nenorocire?
Depuneti o plangere penala la Parchet sau Politie (pot fi dispuse masurile de siguranta amintite mai sus ) avand ca obiect savarsirea infractiunii de amenintare.
Avand , insa , in vedere faptul ca e posibil sa fie considerat iresponsabil , poate fi exonerat de raspundere penala.
Totusi , avand in consideratie faptul ca aceasta persoana nu are discernamant , ati putea fi dumneavoastra cea care i-ar "limita" conduita iliicta : ati inchide telefonul , nu i-ati raspunde , vazand numarul, ati evita un contact fizic cu acesta , ati anunta familia pentru a lua masuri in vederea tratarii acestuia .
Mesajele nu va lezeaza atat de mult , e drept ca sunt deranjante , insa pot fi ignorate, sau sterse.
(fara a aduce acest raport juridic de conflict in fata institutiilor abilitate ).Ma gandesc ca poate , actualmente , nu se afla sub ingrijire medicala , sau poate nu ii e oferita una corespunzatoare.Analizati atent situatia , intrucat , in acest caz , nu avem de-a face cu o persoana care are in minte reprezentarea actiunilor sale.
Din pacate sau din fericire, persoanele care sunt diagnosticate cu schizofrenie, nu hartuiesc. Comportamentul lor este altul.
Hartuierea este un act deliberat (gandit si pus in aplicare).
Cred ca diagnosticul cumnatului dvs. este altul.
Laura Saed
Psihoterapeut
Consultant/Consilier Business
Minorii
madarolivia
buna. as avea si eu o intrebare, si anume daca un minor de 15 ani care sufera de tulburare mixta emotionala si de conduita, poate fi condamnst pt savarsirea ... (vezi toată discuția)
Boli psihice
ella2010
un bolnav psihic[afectiune afectiva bipolara] poate fi tras la raspundere penala ? in cazul de fata a condus cu carnetul suspentat si o masina cu numere ... (vezi toată discuția)
ContSters396991
Se poate dispune o măsură de siguranță cu caracter medical dacă suspectul/inculpatul nu este diagnosticat cu vreo boală mintală și nu este consumator ... (vezi toată discuția)