avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 959 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu medical dupa CIC
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu medical dupa CIC

Bună ziua!
Am un copil născut pe 5 martie 2013 si am optat pentru concediu de îngrijire de 2 ani.
Azi, pe 6 februarie 2015 ar fi prima zi de lucru (am depus cererea de reluare a activității). Sunt răcită, iar medicul de familie mi-a spus ca imi poate da concediu medical doar pentru maxim 3 zile calendaristice fara adeverința de la serviciu.
Se pare ca nu pot obține adeverința de la serviciu necesara pentru mai multe zile de concediu medical acordat de medicul de familie înainte sa se împlinească o luna de cand revin la serviciu din CIC.
Imi e greu sa cred ca este posibil ca cineva sa fie bolnav si sa nu poata beneficia de concediu medical.
Eu sunt insarcinata cu al doilea copil si mai am cam 3 luni pana pot intra in perioada maxima de prenatal; sarcina a avut probleme la inceput, am istoric de sarcini pierdute, exista potential de probleme cu sarcina pe viitor si am recomandare de la medicul ginecolog sa nu fac efort, sa stau cat mai mult timp intinsa (dar pana acum am fost in CIC si nu am apucat sa intreb care este procedura sa pot evita mersul la serviciu; ca sa ajung la serviciu trebuie sa schimb un troleu, 2 metrouri si sa merg inca 15-20 de minute pe jos; practic, imi ia 2h30min dus intors drumul acasa-serviciu-acasa).
Am incercat sa studiez legi, sa intreb persoane cu experiente similare, dar nu reusesc sa imi dau seama care este cea mai simpla procedura de urmat.
Va rog sa ma ajutati cu raspuns la urmatoarele intrebari, pe cat posibil cu mentionarea legilor (pentru ca la serviciu e nevoie sa specific toate detaliile, altfel incearca sa imi spuna ca nu se poate):
1. cum se poate obtine concediu medical, pentru 10 zile calendaristice, de la medicul de familie in prima luna dupa intoarcerea din CIC?
2. probabil cel mai simplu ar fi sa imi acorde concediu medical medicul ginecolog, mai ales ca sarcina poate avea probleme. In acest caz, care este procedura?
3. Concediul de risc maternal acordat de medicul specialist implica mereu internare?
4. Concediul de risc maternal acrodat de medicul specialist mai trebuie sa treaca prin procedurile ce tin de medicina muncii? Stiu ca este un concediu de risc maternal ce poate fi acrodat si prin medicina muncii...
5. Am depus si cerere la Agentia pentru Plati si Inspectie Sociala sa imi elibereze adeverinta di care sa rezulte ca am avut venituri din CIC in ultimele 12 luni si care a fost valoarea in fiecare luna. Inteleg ca aceasta hartie ar fi necesara la serviciu pentru ca ei sa poata calcula concediul medical. Dar, pe baza acestei adeverinte, cei de la serviciu imi pot elibera adeverinta pe baza careia medicul de familie sa imi poata da concediu medical?
6. Dupa concediul medical, sa zicem timp de 3 luni, pot lua concediu de odihna?

Scuze pentru dimensiunea postarii, dar m-am gandit ca poate e mai usor de raspuns daca se intelege mai bine situatia, incercand sa evit intrebari suplimentare apoi.
Va multumesc anticipat pentru raspunsuri!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:21, 7 Februarie 2015
1. Va prezentati la medic si, daca este cazul, va acorda concediu medical (si un certificat de concediu medical).

2. Daca va acorda certificatul medical medicul ginecolog tot veti merge la medicul de familie pentru a va lua in evidenta si a viza certificatul medical.

3. Pentru acordarea concediului de risc maternal nu este absolut necesara internarea.

4. Din OUG 96/2003 privind protecţia maternitãţii la locurile de muncã:

Art. 2. - În sensul prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţã, termenii şi expresiile de mai jos sunt definite dupã cum urmeazã:
...
c) salariata gravidã este femeia care anunţã în scris angajatorul asupra stãrii sale fiziologice de graviditate şi anexeazã un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care sã îi ateste aceastã stare;
d) salariata care a nãscut recent este femeia care şi-a reluat activitatea dupã efectuarea concediului de lãuzie şi solicitã angajatorului în scris mãsurile de protecţie prevãzute de lege, anexând un document medical eliberat de medicul de familie, dar nu mai târziu de 6 luni de la data la care a nãscut;
e) salariata care alãpteazã este femeia care, la reluarea activitãţii dupã efectuarea concediului de lãuzie, îşi alãpteazã copilul şi anunţã angajatorul în scris cu privire la începutul şi sfârşitul prezumat al perioadei de alãptare, anexând documente medicale eliberate de medicul de familie în acest sens;
...
h) concediul de risc maternal este concediul de care beneficiazã salariatele prevãzute la lit. c)-e) pentru protecţia sãnãtãţii şi securitãţii lor şi/sau a fãtului ori a copilului lor.

Art. 7. - (1) În termen de 10 zile lucrãtoare de la data la care angajatorul a fost anunţat în scris de cãtre o salariatã cã se aflã în una dintre situaţiile prevãzute la art. 2 lit. c)-e), acesta are obligaţia sã înştiinţeze medicul de medicina muncii, precum şi inspectoratul teritorial de muncã pe a cãrui razã îşi desfãşoarã activitatea.
(2) De la data primirii înştiinţãrii medicul de medicina muncii şi inspectoratul teritorial de muncã vor verifica condiţiile de muncã ale salariatei la termenele şi în condiţiile stabilite prin normele de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţã.

Art. 9. - În cazul în care o salariatã se aflã în una dintre situaţiile prevãzute la art. 2 lit. c)-e) şi desfãşoarã la locul de muncã o activitate care prezintã riscuri pentru sãnãtatea sau securitatea sa ori cu repercusiuni asupra sarcinii şi alãptãrii, în sensul celor prevãzute la art. 5 alin. (1), angajatorul este obligat sã îi modifice în mod corespunzãtor condiţiile şi/sau orarul de muncã ori, dacã nu este posibil, sã o repartizeze la alt loc de muncã fãrã riscuri pentru sãnãtatea sau securitatea sa, conform recomandãrii medicului de medicina muncii sau a medicului de familie, cu menţinerea veniturilor salariale.

Art. 10. - (1) În cazul în care angajatorul, din motive justificate în mod obiectiv, nu poate sã îndeplineascã obligaţia prevãzutã la art. 9, salariatele prevãzute la art. 2 lit. c)-e) au dreptul la concediu de risc maternal, dupã cum urmeazã:
a) înainte de data solicitãrii concediului de maternitate, stabilit potrivit reglementãrilor legale privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurãri sociale, salariatele prevãzute la art. 2 lit. c);
b) dupã data revenirii din concediul postnatal obligatoriu, salariatele prevãzute la art. 2 lit. d) şi e), în cazul în care nu solicitã concediul şi indemnizaţia pentru creşterea şi îngrijirea copilului pânã la împlinirea vârstei de 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, pânã la 3 ani.
(2) Concediul de risc maternal se poate acorda, în întregime sau fracţionat, pe o perioadã ce nu poate depãşi 120 de zile, de cãtre medicul de familie sau de medicul specialist, care va elibera un certificat medical în acest sens, dar nu poate fi acordat simultan cu alte concedii prevãzute de legislaţia privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurãri sociale.
(3) Eliberarea certificatului medical se va face în condiţiile în care salariata s-a prezentat la consultaţiile prenatale şi postnatale, conform normelor Ministerului Sãnãtãţii.

5. - Imediat dupa terminarea CCC faceti cerere catre angajator prin care solicitati incetarea suspendarii contractului individual de munca (CIM) si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM.
- Apoi va elibereaza adevrinta de salariat cu care mergeti la medic pentru acordarea concediului medical.
- Adeverinta de la AJPIS, cu veniturile din CCC, este necesara angajatorului pentru calcularea indemnizatiei de concediu medical.

6. Puteti lua concediu de odihna atunci cand doriti dvs. si cand va aproba angajatorul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de risc maternal Mihaela Fotea Mihaela Fotea Buna ziua, as dori si eu parerea dumneavoastra in urmatoarea problema: Insarcinata cu gemeni in aproape 5 luni, medicul ginecolog spune ca este sarcina ... (vezi toată discuția)
Concediu de risc maternal flor78 flor78 Daca am fodt in concediu de cresterea si ingrijirea copilului din septembrie 2007 pana pe 24 aprilie 2008, iar din 25.04 am inceput serviciu pot sa mi iau ... (vezi toată discuția)
Cum se obtine concediul de sarcina cu risc elenaelena20 elenaelena20 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati sa inteleg ce anume trebuie sa fac sa obtin concediu de risc maternal. Incerc de ceva timp sa obtin acest concediu si nu ... (vezi toată discuția)