avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 709 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Presiune angajator realizare target / neacordare ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Presiune angajator realizare target / neacordare concediu

Buna seara ,

Situatia mea este urmatoarea , sunt angajat in cadrul unei multinationale din domeniul telecomunicatiilor cu functia de reprezentant vanzari.

In vanzari avem in acest sens numeroase targete pe care trebuie le atingem luna de luna indiferent de situatia reala a pietei sau de diferite aspecte cum ar fi concediul de odihna anual reglementat prin lege. Evaluarea noastra se face o data la 6 luni .
Cei care nu isi ating diferitele 5-6 targete in proportie de 100% primesc o scrisoare prin care isi asuma, sub indrumarea managerilor ,neperformanta, urmand ca in urmatoarele 2-3 luni sub amenintarea demisiei sa promita realizarea lor in proportie de 100% .

Am acumulat 45 zile de concediu si managerul refuza indirect sa-mi ofere acest drept , am reusit intr-un final sa obtin o saptamana de concediu si am primit de asemenea o scrisoare pe care trebuie sa o semnez prin care imi asum atingerea targetelor in urmatoarele 2 luni - inclusiv luna in care imi iau concediu.
In cazul nerespectarii scrisorii sunt amenintat cu " legislatia muncii sau cu incadrarea pe o pozitie conforma cu abilitatile mele profesionale " - adica voi fi supus presiunilor clasice ale demisiei.

Mentionez ca am contract de munca pe perioada nederminata.

Intrebarea mea este daca pot sa actionez cumva la ITM sau in justitie multinationala ?
Este legala supunerea angajatului la aceste presiuni ? Din cate stiu eu concediul legal de odihna este reglementat si garantat prin lege.

Am sa atasez si o copie a acestei scrisori care nu cuprinde o data de inceput iar data finala este modificata cu pixul.

Ce ma sfatuiti sa fac ?

[ link extern ]
[ link extern ]

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:01, 7 Februarie 2015
Dreptul la concediu de odihnă anual plătit este garantat tuturor salariaţilor şi nu poate forma
obiectul vreunei cesiuni, renunţări sau limitări conform art. 144 alin. (1) şi (2) din Codul muncii.

Incălcarea dreptului la concediu de odihnă anual şi neacordarea acestuia poate atrage şi răspunderea patrimonială a angajatorului în condiţiile art. 253 alin. (1) din Codul muncii, potrivit căruia angajatorul este obligat, în temeiul normelor şi principiilor răspunderii civile contractuale, să îl despăgubească pe salariat în situaţia în care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului în timpul îndeplinirii obligaţiilor de serviciu sau în legătură cu serviciul.

Neacordarea zilelor de CO salariului poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca .

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona- indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajatoa, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va acorde CO. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Refuzul de a acorda co din lipsa personalului Iuliana 24 Iuliana 24 Buna ziua Am o fina care este insarcinata in trei luni iar seful nu vrea sa-i dea Co sustinand ca nu are personal ,deabea a acceptat de a sta 6h la munca ,dar ... (vezi toată discuția)
Neacordare co emanuel-alexandru2001 emanuel-alexandru2001 Hristos a inviat! Am o mare rugaminte daca puteti sa-mi spuneti ,daca angajatorul nu vrea sa acorde concediul de odihna dupa un an de munca ce pot ... (vezi toată discuția)
Despre concediu de odihna adita100a adita100a daca seful direct nu vrea sa iti acorde concediu de odihna in perioada cand esti planificat la inceput de an ,pe motiv ca nu are oameni ce e de facut (vezi toată discuția)