avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 635 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort prin acord la Starea Civila
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort prin acord la Starea Civila

Buna ziua,
inteleg ca doi soti pot divorta de comun acord si la Starea Civila chiar daca din casatorie a rezultat un copil minor. Presupunand ca asa se si intampla, as dori sa aflu care este procedura dupa pronuntarea divortului la Starea Civila? Ma puteti ajuta cu un cadru legal?

Se transcrie undeva acel certificat de divort, mai trebuie mers in instanta pt.a se lua act de divort sau acest certificat este echivalentul unei hotarari judecatoresti de divort? Ulterior fosta sotia isi poate schimba actele de stare civila pe numele de fata doar cu acel certificat de divort eliberat de Starea Civila? Multumesc
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 11:19, 8 Februarie 2015
inteleg ca doi soti pot divorta de comun acord si la Starea Civila chiar daca din casatorie a rezultat un copil minor

Intelegeti gresit, puteti divorta doar la notar sau in instanta. In instanta puteti divorta si prin acord.
La notar vi se elibereaza un certificat de divort care reprezinta dovada divortului dvs si in baza caruia va schimbati numele.
Nu puteti divorta pe cale administrativa pentru ca aveti un copil rezultat din casatorie- conf.art.375 din n.c civ.
Puteti divorta pe cale notariala numai in situatia in care sotii convin asupra tuturor aspectelor referitoare la:
-numele faimilie ce va fi purtat dupa desfacerea casatoriei,
-exercitarea autoritatii parintesti in comun de catre ambii parinti,
- stabilirea locuintei minorului dupa divort,
- modalitatea de pastrare a legaturii personale cu minorul dintre parintele separat si copil,
-stabilirea contributiei la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a minorului.
In cadrul procedurii divort pe cale notariala va fi efectuata si ancheta sociala.
In cazul constatarii divortului pe cale notariala, notarul emite certificatul de divort si inainteaza de indata o copie certificata a acestuia la primaria locului unde a fost incheiata casatorie pentru efectuarea mentiunii desfacerii casatoriei pe certificatul de casatorie.
Certificatul de divort este cel care va fi folosit pentru schimbarea numelui ce va fi purtat dupa desfacerea casatoriei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort amiabil-detalii sentinta/certificat de divort ancaoroian ancaoroian Buna ziua, Am depus de doua saptamani la notar cererea de divort pe cale amiabila. M-am inteles cu sotul in toate privintele in acel moment iar in data de 5 ... (vezi toată discuția)
Divort prin notariat byank07 byank07 Buna as dori sa stiu ce trebuie sa fac in cazul unui divort prin notariat,eu si sotul nu mai suntem impreuna de 3 ani(pe 22 oct se implinesc) si vrem sa ... (vezi toată discuția)
Divorț la notar teodosie113 teodosie113 As dori sa stiu si eu cat costa un divorț la notar si ce condiții trebuiesc îndeplinite. (vezi toată discuția)