avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 309 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Asigurari platite in avans pt vechime
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Asigurari platite in avans pt vechime

Auzisem ca este posibil sa platesti asigurari sociale ca sa-ti acoperi o perioada de vechime astfel incat sa ajungi la stadiul de cotizare legal, necesar pentru pensie sau pensie anticipata

Intrebari :

1.Ce suma trebuie platita [ pe luna, pe an... ? ] unde si care are este procedura ?
2. Unde trebuie mers cu acest document ca sa fie considerata vechimea ?
3. Se opereaza ceva in registrul salariatilor sau nu ?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Krissia . , Alte profesii 15:51, 7 Februarie 2015
@ Krissia

1. art.16 alin.4 C.mun. : Munca prestata in temeiul unui contract individual de munca constituie vechime in munca.

2. Incheierea unui contract de asigurare cu Casa de Pensii, AJOFM sau Casa de Asigurari de Sanatate nu-ti confera vechime in munca , ci stagiu de cotizare.

3. Se poate asigura in sistemul public de pensii, pe baza de contract de asigurare sociala, orice persoana care doreste sa-si completeze stagiul de cotizare si/sau să îşi completeze venitul asigurat.
Potrivit Legii bugetului asigurarilor de stat se va plati o contributie lunara de asigurari sociale de 26,3% din venitul lunar asigurat. Nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare sociala este de 845 lei, iar nivelul maxim de 12.075 lei.

Contractul de asigurare sociala se incheie intre persoana interesata sau, dupa caz, mandatarul acesteia desemnat prin procura speciala si casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu sau resedinta a persoanei interesate. Contractul de asigurare sociala se va incheia in forma scrisa si isi va produce efectele de la data inregistrarii acestuia la casa teritoriala de pensii.
Nu se poate incheia retroactiv.

Plata contributiei de asigurari sociale poate fi efectuata lunar sau anticipat pe o perioada de cel mult 12 luni.
Pentru un venit minim asigurat de 845 lei, vei plati 222 lei lunar.

4. Contractele de asigurare nu se opereaza in REVISAL.
ok. Multumesc :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie minima m1haellla m1haellla buna ziua, am 13 ani si 7 luni in campul muncii. doresc sa stiu daca, cum si unde, pot plati diferenta de 1 an si 5 luni pentru a indeplini cei 15 ani-stagiu ... (vezi toată discuția)
Lamurire privind cresterea cuantumului pensiei cernatlarisa cernatlarisa Doresc sa stiu cat trebuie sa cotizez pentru a-mi suplimenta cuantumul pensiei. Sunt persoana activa, angajata. (vezi toată discuția)
Contributii pentru pensie si asigurare medicala DOMNICAbadea DOMNICAbadea cit trebuie sa platesc pentru asigurare medicala si pensie in conditiile in care nu lucrez si vreau sa fiu asigurata medical si sa am vechime pentru ... (vezi toată discuția)