avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 933 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara minima
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara minima

stie cineva care este valoarea pensiei alimentare care tr platita chiar daca acel parinte nu munceste??
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:37, 7 Februarie 2015
da, se raproteaza la salariul minim pe economie in procentul stabilit de lege in functie de cat copii are in intretinere....ex. 30 % daca are un copil.
multumesc!
este de 25% pt 1 copil, 1/3 pt2 copii, si 1/2 pt 3 >
Art. 529 C.civ. - Cuantumul întreţinerii
(1) Întreţinerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui care urmează a o plăti.
(2) Când întreţinerea este datorată de părinte, ea se stabileşte până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii şi o jumătate pentru 3 sau mai mulţi copii.
(3) Cuantumul întreţinerii datorate copiilor, împreună cu întreţinerea datorată altor persoane, potrivit legii, nu poate depăşi jumătate din venitul net lunar al celui obligat.

In cazul în care debitorul obligaţiei de întreţinere nu este angajat în muncă şi astfel nu realizează venituri, întreţinerea se acordă în raport de cuantumul venitului minim pe economia naţională, prezumându-se că debitorul este apt de muncă (cu excepţia cazului când dovedeşte cu acte medicale că este bolnav, în imposibilitate de a munci, execută o pedeapsă privativă de libertate, cu excepţia situaţiei în care pedeapsa s-a aplicat pentru săvârşirea infracţiunii de abandon de familie) sau deţine bunuri care pot fi vândute pentru obţinerea venitului minim pe economie, altfel nu se explică cum îşi asigură el existenţa.

Detalii: [ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara Denireb Denireb Buna ziua! As dori sa stiu cum se calculeaza pensia alimentara (vezi toată discuția)
Alocatie intretinere minor narcisa raveca narcisa raveca Buna ziua,va rog sa imi spuneti cat la suta din salariul parintelui revine copilului ?multumesc (vezi toată discuția)
Pensie intretinere Valicurta Valicurta Bună ziua! Aș dori să știu cât este cuantumul pensiei de întreținere minor având în vedere salariu minim pe economie de la 1 ianuarie? (vezi toată discuția)