avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 533 soluții astăzi

Miercuri, 21 mai, are loc evenimentul: Angajarea străinilor în România - Recomandări practice și lecții utile pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Societate comerciala in isolventa, nu plateste ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Societate comerciala in isolventa, nu plateste angajatii, dar face angajari

Buna ziua,
sora mea a fost angajata unei societati care in momentul de fata este in insolventa. In prezent se implinesc 5 luni de zile, de cand a demisionat de la acesta firma, si de cand nu si-a primit salariul aferent pe o luna si jumatate, plus banii pentru concediu neefectuat.
A de pus o sesizare la ITM, de unde a primit un raspuns cum ca dansii si-au facut treaba in ceea ce-i priveste si ca singura cale de a-si primi banii, in cazul in care societatea nu ii restituie, e sa ii actioneze in instanta. Mentionez faptul ca in aceeasi situatie sunt 4 persoane, toate angajate pe acelasi post si care au demisionat in aceeasi perioada, din aceleasi motive.
De cateva ori, administratorul a luat legatura cu una dintre fostele angajate si i-a spus ca o sa le dea banii, dar asta nu s-a intamplat, de cat in cazul a doua dintre fete.
La angajare, in urma intelegerii intre administrator si angajate, salariul era impartit astfel: o parte din bani erau primiti cu dispozitie de plata (in mana - l anegru) si o parte erau virati prin banca (pe card). Zilele trecute, a sunat-o contabila firmei pe sora mea, pt a-i spune ca administratorul, intentioneaza sa spuna (in cazul in care va fi dat in judecata) ca banii de pe ultima dispozitie de plata, sunt cei care i s-au cuvenit de fapt (conform contract de munca) si ca nu mai are nici o datorie fata de aceasta.
Intrebarea este pe cine o sa creada instanta:
- pe administrator, cum ca acei bani au fost cei ce i se cuveneau (conform ctr de munca)
- pe sora mea care o sa afirme ca acei bani erau bani dati la negru (lucru mentionat si in sesizarea la itm). Daca firma iti vireaza 8 luni de zile banii pe card, de ce ulterior ti i-ar da in mana?.
Daca firma este in insolventa, si nu isi plateste angajatii, are voie sa faca angajari? Pentru ca dupa plecarea celor 4, s-au mai facut angajari pentru postul respectiv.
Multumesc!

Ultima modificare: Luni, 9 Februarie 2015
Ali_Cipi, utilizator

Alte discuții în legătură

Ajutor somaj? hannacska hannacska Buna dimineata! Am o situatie \\"ciudata\\" impreuna cu mai multi colegi.Lucram la o firma care a intrat in insolventa recent. Acelas proprietar de firma ... (vezi toată discuția)
Ajutoooooooor - stat de plata adriant adriant Buna ziua, lucrez de 8 luni la o firma si nu am semnat niciodata stat de plata si nu am primit nici un fluturas de salariu. Este legal acest lucru? Daca in ... (vezi toată discuția)
Abuz din partea angajatorului rujancu rujancu Buna ziua, Stimate domn, vin cu rugamintea la dvs. de a ma lamuri intr-o problema. Lucrez la o firma de 3 ani cu ctr. individual de munca iar din 12.feb.2010 ... (vezi toată discuția)