Situatie:
Intr-un complex de locuinte Asociatia de Proprietari decide in AG ca este nevoie de un regulament de ordine interioara care sa stabileasca modul de convietuire a locatarilor (parcare, ore de liniste, etc).
Intrebari:
- Ce masuri se pot lua impotriva proprietarilor care nu respecta regulile? Pana unde se poate merge? (amenda, avertisment, etc)
- Se pot specifica in acest Regulament amenzi aplicate proprietarilor care nu respecta regulile? Exemplu: se stabileste ca nu se poate parca in anumite locatii din complex, iar cei care parcheaza vor fi amendati cu suma X ce le va fi adaugate cotelor de intretinere. Este posibil dpdv legal?
- Cat de bine se pot apara astfel de amenzi in instanta? Adica daca proprietarul care a fost amendat decide sa dea Asociatia in judecata, care sunt sansele ca Asociatia sa castige (presupunand ca incalcarea regulamentului poate fi probata)? Cum pot fi probate incalcarile de regulament de catre proprietari? (imagini, inregistrari video?)
Daca in asociatie s-au adoptat niste reguli prin acest regulament, pai tot acest regulament trebuie sa cuprinda in el si masurile ce se iau pentru respecatrea lui, masurile ce se iau impotriva celui ce nu respecta regulile s.a.m.d. Dar aceste masuri nu pot fi amenzile ci altfel de masuri. De exemplu daca s-a stabilit regula ca fiecare proprietar sa aduca la cunostinta asociatiei lunar indexul apometrului iar unii proprietari nu-l aduc, acestia sa suporte intreaga diferenta de apa pana la acoperirea facturii. Daca unul arunca gunoiul in holul sau pe scarile blocului, sa fie trecut la plata cu op suma suplimentara pentru ca asociatia prin femeia de srviciu face un efort suplimentar; daca parcheaza masina unde nu este voie, se va apela la politie....
Asociatia de proprietari functioneaza in limitele unor dispozitii legale
Asociatia de proprietari nu are autoritatea si competenta sa dispuna prin statut sau adunarea generala hotarari prin care sa ii fie atribuite drepturi si competente-altele decat cele legal prevazute
Asociatia de proprietari nu are competenta sa dispuna amenzi ,avertisment
Impotriva proprietarilor care incalca regulamentul de ordine interioara,se pot desfasura demersuri catre autoritatile in drept,primarie,politie,etc
Asociatia de proprietari nu are temei legal ,nu are autoritatea sa aplice sanctiuni=amenda
In instanta asociatia de proprietari nu poate obtine hotarare judecatoreasca favorabila-indiferent de continutul regulamentul de ordine interioara,sau de eventuale probe video,etc
In legea Asociatiilor nu se spune nimic despre metodele utilizate pentru punerea in functiune a unui astfel de regulament. Pe ce baza afirmati ca nu se pot aplica amenzi? Exista precedente legale, clare, pe aceasta tema? Pana la urma vorbim de un grup de oameni organizati ca asociatie de proprietari si care au dreptul sa isi stabileasca propriile reguli, nu?
De ce va intreb: daca nu exista posibilitatea unor actiuni clare si ferme impotriva celor care incalca regulamentul, de ce ar respecta oamenii acest regulament?
Mai exact:
1. Cum actionezi impotriva cuiva care parcheaza pe un loc proprietate privata? Dar impotriva cuiva care parcheaza necorespunzator, blocand accesul altor proprietari sau a Salvarii si Pompierilor?
2. Cum actionezi impotriva cuiva care lasa gunoiul intr-un loc nepotrivit? (pe scara, in diverse locuri din complex)
Cand zic "cum actionezi" ma refer la cum poti sa probezi fapta si implicatiile acesteia in fata unei instante, daca proprietarul respectiv alege sa dea in judecata asociatia.
Buna ziua,
fara a cita pe cineva anume, doar un punct de vedere, citind topingul!
Ne putem adresa: Conducerii asociatiei, Politiei, Primariei, ordinea nu este imperativa!
Insa, orice problema s-ar reclama de locatari/ proprietari: orele de liniste, parcarea oriunde/ oricand/ ce conteaza/ neridicarea corespondentei de Conducerea asociatiei, contestarea listelor in termen, gunoiul aruncat in spatele blocului sau a brazilor-de la balcon, neraportarea citirilor ar/ac, afisarea listelor la avizier fara stampila, semnaturile Conducerii, lipsa aducerii la cunostinta a Deciziilor importante ale Asociatiei prin afisare la avizier (pe scurt, nu zece pg), abuzurile Conducerii, abuzurile administratorului, orice s-ar dori a se cunoaste ca simplu proprietar, fara un regulament de ordine interioara, fara o ordine dar si o sanctionare, oricat de formala, ar fi, fara a se cunoste cui te adresezi si ce are de facut fiecare in aceea firma, cu drepturi si obligatii clare, nu se poate.
Asociatia de proprietari functioneaza in baza reglementarilor in vigoare.
Politia intervine, la sesizari, constata, consemneaza, solutioneaza punctual problema si indruma partile la Primarie. Primaria? Raspunde formal la adresa, formal, cu doua semnaturi si stampila rotunda, fara a discuta cu partile, da dreptate deseori asociatiei. Nu se rezolva nimic. Partile: Asociatia si locatarii-care sesizeaza, se intorc in comunitate fara probleme rezolvate. Rezolvarea ar putea fi: ordinea interioara reglementata de locatari!
Un regulament de ordine interioara, anexa la statut, adus la cunostinta tuturor pe baza de semnatura: ar creste si valoarea locatiei (am cumparat un ap intr-un bloc unde este ordine...samd, s-ar spune, de noii locatari, sau de generatiile viitoare), ar scuti de costuri si stres locatarii, ar fi in folosul tuturor.
Prin \"Regulamentul de ordine interioara\", se pot aplica amenzi/ sanctiuni-formale, locatarul ar primi, gen, de achitat cativa banuti in plus pentru plata femeii de serviciu care munceste mai mult pt. ca el arunca aiurea resturile menajere, samd, cum mentiona un distins moderator.
\"Un inceput de proba in instanta\" ar fi Regulamentul. Judecatorii tin cont de orice proba.
In instanta se ajunge dupa eliminarea tuturor cailor amiabile si se solutioneaza repede, clar!
Exact la asta ma refeream si eu: institutiile statului functioneaza asa cum se stie, deci e nevoie sa ne "gospodarim" singuri. Si atunci, cum pot eu (asociatie) sa ii dau amenda unui proprietar fara sa incalc legea?