avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 543 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediere

Buna ziua ,


Suntem asociati intr-o societate (s.r.l.) (sot-sotie )angajati cu carte de munca pe durata nedeterminata ,iar unul dintre noi este si administratorul societatii.
Societatea trece printr-o perioada dificila si ne incarcam cu datorii si penalitati din neplata impozitului pe salarii .
Ce demersuri trebuie sa facem ca sa inchidem cartile de munca dar sa putem sa beneficiem de somaj ?


Cel mai recent răspuns: Iael , utilizator 15:35, 14 Iunie 2009
trebuie sa va concediati pentru restrangere activitate si sa incercati dizolvarea firmei. conditia asta am inteles ca o pune somajul, desi eu nu ii vad logica. poate sunt si altii pe forum mai in masura
Iael a scris:

Buna ziua ,


Suntem asociati intr-o societate (s.r.l.) (sot-sotie )angajati cu carte de munca pe durata nedeterminata ,iar unul dintre noi este si administratorul societatii.
Societatea trece printr-o perioada dificila si ne incarcam cu datorii si penalitati din neplata impozitului pe salarii .
Ce demersuri trebuie sa facem ca sa inchidem cartile de munca dar sa putem sa beneficiem de somaj ?






1. Administratorul poate avea declaratie de asigurare sociala incheiata la casa de pensii cu o suma pe care o doreste, la aceasta suma plateste si contributie asigurari de sanatate si la agentia de somaj poate avea contract de asigurare pentru a beneficia de somaj.
Prin aceste demersuri ati scapat de datoriile unuia dintre dvs.
2. Administratorul poate beneficia de ajutor somaj numai in momentrul cand nu m-ai indeplineste aceste atributii.
3. Persoana care este doar asociat in firma, poate fi concediat individual pentru restructurare post ocupat,



Ultima modificare: Duminică, 14 Iunie 2009
Samoila Georgeta P.F.A., Consultant resurse umane
Inteleg ca nu putem sa inchidem ambele carti de munca , ci doar a aceluia dintre noi care nu este administrator .
Restructurare post sau restrangere activitate , permit ulterior dupa 1 an reangajarea ?
Contractul cu Casa de Pensii costa mai putin doar daca faci numai asigurari de sanatate , daca vrei sa cotizezi si pt pensie am inteles ca nu e mare economie .


In privinta dizolvarii societatii , nu intentionam acest lucru .Dar care este temeiul legal ?Daca restrangi activitatea nu inseamna ca inchizi firma . Sa inteleg ca societatile care concediaza salariati sunt obligate sa dizolve societatile respective sau va referiti doar la cei care erau angajati in propriile firme ?
Daca au platit ani de zile asigurari nu au aceleasi drepturi ca toti ceilalti ?


La momentul acesta as vrea sa inteleg daca dupa atatia ani in care am platit impreuna cu sotul meu impozite de 9,5 mil /luna lei vechi pentru venitul din salarii se respecta acest dreptde a beneficia de ajutor de somaj in cazul nostru ?

Ultima modificare: Duminică, 14 Iunie 2009
Iael, utilizator
Ganditi-va ca societatea nu are Administrator si nu este posibil , de aceea nu puteti sa va concediati. Puteti incheia un contract cu asigurarea sociala si cu cei de la Agentia de ocupare a fortei de munca unde sa aveti continuitate la contributiile mentionate pentru a putea beneficia de somaj.
Puteti face incetarea contractului de munca doar al sotiei...si asta cu art 65 din Codul muncii pentru motive care nu tin de persoana salariatului .
Da, permite angajarea dupa un an de zile .
Nu stiu ce intelegeti prin mare economie ?
Daca restrangeti activitatea , nu inseamna ca dizolvati societatea.

Prin dizolvare se intelege incetarea calitatii de persoana juridica a unei SC in cazurile prevazute de lege sau de actul constitutiv.
Dizolvarea este situatia de exceptie de la functionarea societatii comerciale. Interesul legii este ca societatile acestea sa functioneze, sa nu ajunga la dizolvare. Rezulta un principiu general al remedierii, excluderii situatiilor ce duc la dizolvare. Numai daca remedierea nu este posibila epuizadu-se aceste mijloace, se trece la dizolvare.

La ce drept va vreferiti Dmv?...puteti sa fiti mai explicita?
daniela vorovenci a scris:

Puteti incheia un contract cu asigurarea sociala si cu cei de la Agentia de ocupare a fortei de munca unde sa aveti continuitate la contributiile mentionate pentru a putea beneficia de somaj.





1. Contract de asigurare incheiat cu agentia de somaj este posibil, daca inceteaza CIM la unitate si plateste personal toate contributiile, care insumate au mai putin de platit.

Vreau sa corectez ! Declaratia de asigurare sociala pe care o incheiem la casa de pensii, este asigurare "Obligatorie" iar Contract de asigurare sociala este asigurare "Facultativ" incheiata. Mentionez ca formularele sunt diferite.


" Cu declaratie de asigurare sociala " Asigurare Obligatorie
In sistemul public de asigurari sociale sunt asigurate obligatoriu:

1. persoanele care se afla in una dintre situatiile urmatoare:
asociat unic, asociati, comanditari sau actionari;
administratori sau manageri care au incheiat contract de administrare sau de management;
membri ai asociatiei familiale;
persoane autorizate sa desfasoare activitati independente, respectiv:
expert contabil;
contabil autorizat;
consultant de plasament in valori mobiliare;
medic;
farmacist;
medic veterinar;
psiholog cu drept de libera practica;
notar public;
auditor financiar;
practician in reorganizare si lichidare;
persoane autorizate sa realizeze si sa verifice lucrarile de specialitate din domeniul cadastrului, geodeziei si cartografiei;
expert tehnic;
urbanist;
restaurator;
persoane autorizate sa furnizeze servicii publice conexe actului medical;
consilier in proprietate industriala;
expert criminalist;
executor judecatoresc;
arhitect;
traducator autorizat;
consultant fiscal;
broker;
oricare alte persoane care realizeaza venituri din practicarea unor profesii reglementate, desfasurata in mod independent, in conditiile legii, precum si persoanele care realizeaza venituri din practicarea unei meserii.
persoane angajate in institutii internationale, daca nu sunt asiguratii acestora;
alte persoane care realizeaza venituri din activitati profesionale;
persoanele care se regasesc in doua sau mai multe situatii prevazute la alineatul de mai sus.
Aceste persoane sunt obligate sa depuna declaratia de asigurare (anexa nr.4) la casa teritoriala de pensii in raza careia se afla domiciliul asiguratului, in termen de 30 de zile de la incadrarea in situatiile mentionate anterior. Sunt exceptate de la obligativitatea depunerii declaratiei de asigurare persoanele care beneficiaza de una din categoriile de pensii prevazute de Legea nr.19/2000 sau daca se regasesc in situatiile prevazute la art. 5, alin. 1, punctele I, II si III.

" Cu contract de asigurare sociala " Asigurare Facultativa
1. Se pot asigura în sistemul public, pe baza de contract de asigurare sociala, în conditiile prezentei legi, persoanele care se regasesc in situatiile prevazute la alin. (1) si care doresc sa isi completeze venitul asigurat, precum si persoanele care nu se regasesc in situatiile prevazute la alin. (1).

Ultima modificare: Duminică, 14 Iunie 2009
Samoila Georgeta P.F.A., Consultant resurse umane

Alte discuții în legătură

Angajare asociat unic pe firma lui suciugeorgeta suciugeorgeta As dori sa stiu daca un asociat unic poate fi angajat in propria firma. Va multumesc. (vezi toată discuția)
Contributii sociale student care e asociat la un srl colonelu colonelu Se da urmatorul caz : student care e asociat la un SRL (33% parti sociale) . Studentul nu are carte de munca , iar SRL-ul e abia infiintat Conform Legii ... (vezi toată discuția)