avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 811 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediere

Buna ziua ,


Suntem asociati intr-o societate (s.r.l.) (sot-sotie )angajati cu carte de munca pe durata nedeterminata ,iar unul dintre noi este si administratorul societatii.
Societatea trece printr-o perioada dificila si ne incarcam cu datorii si penalitati din neplata impozitului pe salarii .
Ce demersuri trebuie sa facem ca sa inchidem cartile de munca dar sa putem sa beneficiem de somaj ?


Cel mai recent răspuns: Iael , utilizator 15:35, 14 Iunie 2009
in concluzie,
daca vreti sa pastrati societatea nu puteti lua somaj

Societatea nu ramane fara administrator .
Salariul meu este pentru functia de director al firmei , nu pt cea de administrator .
Anterior angajarii mele in societate cu carte de munca eram administratorul firmei si nu primeam salariu .
Nu inteleg cu ce m-ar ajuta sa inchei contract cu Casa de Pensii (dvs spuneti ca asa as beneficia de somaj ...nu inteleg cum ,atunci nu ar mai trebui dizolvata societatea ? )
La ce ma refeream cand spuneam ca nu vad unde ar fi marea economie daca inchid cartea de munca ,nu beneficiez de somaj dar inchei acel contract cu Casa de Pensii ?
- la faptul ca acum (cu carte de munca ) platesc apx 4,7 mil /luna la un salariu de 9.100.000 lei vechi iar in situatia incheierii contractului cu casa de pensii as plati apx 3,7 mil .Fiind vorba de 2 contracte ar presupune 7,4 mil/lunar .
Mie nu imi lipsesc doar cele 2 mil /lei lunar , ci pur si simplu nu mai pot plati nimic la acest moment .

De aceea am intrebat , daca noi ( care avem stagiu de cotizare complet ) putem beneficia de ajutor de somaj ?
Sau daca acest lucru nu este posibil se pot primi retroactiv aceste contributii , intrucat se pare ca s-au incasat niste bani fara sa beneficiem de nimic .
Ultima modificare: Duminică, 14 Iunie 2009
Iael, utilizator
Stimate user,
Conform Legii nr. 76/2002,
Art. 34. - (1) ªomerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
b) nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate.

Conform Normelor metodologice la aceasta lege,
Art. 6. - Veniturile prevăzute la art. 17 alin. (1) lit. f) şi la art. 34 alin. (1) lit. b) şi alin. (3) lit. b) din lege sunt venituri lunare, care se determină prin raportarea venitului impozabil, certificat de către organele fiscale teritoriale subordonate Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, la numărul de luni aferente unui an fiscal.
Art. 15. - (1) ªomerii prevăzuţi la art. 17 din lege, care realizează venituri din activităţi autorizate potrivit legii, vor beneficia de indemnizaţie de şomaj în condiţiile art. 34 alin. (1), respectiv alin. (3) din lege, dacă dovedesc că acele venituri, determinate potrivit art. 6, nu depăşesc valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă în vigoare în luna pentru care se face dovada.
(2) Prin activităţi autorizate potrivit legii se înţelege activităţile economice desfăşurate de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi/sau întreprinderi familiale conform legii sau exercitarea profesiilor liberale potrivit dispoziţiilor legale speciale.
Ca urmare, eu consider ca puteti beneficia de indemnizatie de somaj, urmand ca administrarea societatii sa fie facuta in virtutea actului constitutiv al acesteia.
Asa am gandit si eu .

Va multumesc mult !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajare asociat unic pe firma lui suciugeorgeta suciugeorgeta As dori sa stiu daca un asociat unic poate fi angajat in propria firma. Va multumesc. (vezi toată discuția)
Contributii sociale student care e asociat la un srl colonelu colonelu Se da urmatorul caz : student care e asociat la un SRL (33% parti sociale) . Studentul nu are carte de munca , iar SRL-ul e abia infiintat Conform Legii ... (vezi toată discuția)