avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1076 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... plata dauna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

plata dauna

patronul sotiei mele a fost amendat de catre ITM pentru ca a gresit data angajarii in declaratie iar acesta isi recupereaza amenda din salar dar fara sa dea nici o hartie pentru banii retinuti ce ne sfatuiti sa facem pentru ca daca sotia pleaca de la el chiar daca a platit bani nu avem nici o dovada in acest sens?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:47, 11 Februarie 2015
itm mures a fost in instanta cu itm iar judecatoria a considerat ca nu sunt dovezi ca sa conteste procesul verbal

Ultima modificare: Marți, 10 Februarie 2015
oltean45, utilizator
In acest caz, daca a existat un litigiu privind contestarea amenzii, atunci angajatorul ar avea dreptate in privind aplicarii sanctiunii .

Privind plata amenzii, numai cei de la ANAF stiu daca a platit-o sau nu.

In acest caz, reiterez parerea ca sa nu-i mai platiti nimic, pana nu va arata dovada achitarii amenzii.
Nu trebuia sa-i dati nici un leu. Nu e vina sotiei ca angajatorul a completat gresit sau cu intarziere niste declaratii. Faceti plangere la ITM!!
Dar a cui e vina , daca salariata in cauza nu si-a indeplinit corespunzator atributiile de serviciu ?

Ce sa faca ITM-ul in acest caz?
patronul sotiei mele a fost amendat de catre ITM pentru ca a gresit data angajarii in declaratie iar acesta isi recupereaza amenda din salar


@freelis Intelesesem ca administratorul societatii a completat gresit o declaratie, nu salariata. Chiar si in acest caz trebuia urmata procedura concilierii, nu ?

Art. 251
(1) Sub sancţiunea nulităţii absolute, nicio măsură, cu excepţia celei prevăzute la art. 248 alin. (1) lit. a) [avertismentul scris], nu poate fi dispusă mai înainte de efectuarea unei cercetări disciplinare prealabile.

Daca angajatorul vrea sa recupereze prejudiciul are totusi niste pasi procedurali de efectuat...

Art. 254
A se vedea Recursul in interesul legii Decizia 3/2014
(1) Salariaţii răspund patrimonial, în temeiul normelor şi principiilor răspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina şi în legătură cu munca lor.
(2) Salariaţii nu răspund de pagubele provocate de forţa majoră sau de alte cauze neprevăzute care nu puteau fi înlăturate şi nici de pagubele care se încadrează în riscul normal al serviciului.
(3) În situaţia în care angajatorul constată că salariatul său a provocat o pagubă din vina şi în legătură cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o notă de constatare şi evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul părţilor, într-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicării.
(4) Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul părţilor, conform alin. (3) , nu poate fi mai mare decât echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.

Alte discuții în legătură

Amenda iuliangoga iuliangoga Amenda poate fi considerata paguba ? In acest sens , angajatorul se poate indrepta impotriva salariatului care a gresit ? (vezi toată discuția)
Amenda itm livacos livacos amenda ITM poate fi imputata salariatului? (vezi toată discuția)
Raspundere salariat is_yka is_yka Cum trebuie sa procedez pentru a-i imputa salariatului amenda pe care societatea a primit-o, deoarece acesta nu a scos rovinieta. (vezi toată discuția)