avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1918 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Referitor la fiica mea de 16 ani
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Referitor la fiica mea de 16 ani

Buna ziua!Problema sta in felul urmator:sunt divortata din 2006,fica mea mi-a fost incredintata mie la divort,nu exista custoie comuna.Eu am crescut-o singura pana la varsta de 16 ani.Acum am fost fortata de imprejurari sa plec din tara si am stabilit cu tatal sau sa ramana la el pentru ca acum este la liceu si nu am vrut sa intrerupa studiile pentru a o lua cu mine.Eu in Italia nu o pot da la scoala pentru ca nu este un liceu aproape de locuinta unde stau in prezent.Tatal sau a fost de acord sa tina,fapt pentru care am stabilit sa i-o incredintez lui platindu-i eu o pensie de intretinere.Eu acum am fost in tara pentru ca fica mea a avut vacanta o saptamana si am vrut sa stau cu ea pe perioada vacantei.In aceasta saptamana tatal sau a facut o cerere de renuntare si nu a mai primit-o inapoi.Pur si simplu a lasat-o in strada.Hainele i le-a lasat in scara blocului unde locuiam eu cu ea.Eu cand am aflat ca nu a mai primt-o acasa,eram deja ajunsa in Italia.A mers la politie sa depuna o plangere,l-au cautat la domiciliu si la telefon dar nu este de gasit.Acum fica mea sta la niste prieteni de-ai mei pana merg eu s-o iau,pentru ca nu pot permite sa ajunga la casa de copii.Ea are si probleme de sanatate,in 2008 am aflat ca este predispusa la a-mi face diabet,tot atunci mi-a fost diagnosticata cu SINDROM CONVULSIV si ADHD drept pentru care ra este sub tratament si din trei in trei luni am mers cu ea la neuropsihiatru ptr a i se face encefalograma.Ce pot eu sa fac acum?Vreau sa fie pedepsit pentru faptul ca si-a lasat propriul copil in strada ca pe un caine.El este recasatorit si au fost niste certuri intre fica mea si actuala lui sotie datorita faptului ca au vorbit urat la adresa mea si ficei mele nu i-a placut si i-a spus ca ea nu are nici un drept sa vorbeasca urat de mine ptr ca eu am crescut-o si ea nu stie cat de greu ne-am descurcat si cum am trait noi doua.Actuala sotie la pus pe tatal fetei sa aleaga intre ea(sotie) si fica.Se pate ca a ales-o pe sotie.Eu urmeaza sa-mi aduc fata langa mine dar vreau sa fie pedepsit.Ce acte imi trebuie s-o aduc in Italia si referitor la el ce trebuie sa fac???? Va multumesc anticipat si astept cu nerabdare un raspuns!!!
Buna ziua! Referitor la scoaterea minorei din tara, daca exista exercitare comuna a autoritatii parintesti aveti nevoie de acordul tatalui. Dvs. ati stabilit ca minora sa stea la tata printr-o hotarare judecatoreasca? Daca aveti o hotarare prin care s-a stabilit domiciliul copilului la tata, trebuie sa formulati o plangere penala impotriva fostului sot pentru savarsirea infractiunii de abandon de familie, datorita faptului ca si-a alungat copilul de acasa.
Daca nu aveti o hotarare judecatoreasca, va trebui sa formulati in instanta o actiune de exercitare exclusiva a autoritatii parintesti. Problema este destul de delicata in cazul in care nu aveti domiciliul in tara.
In data de 18 decembrie 2014 s-a introdus o cerere facuta de el pentru a-i schimba domiciliul fetei la adresa lui.S-a facut si tranzactia in care scrie clar ca in decursul lunii ianuarie 2015 eu plec in Italia iar fica mea urmeaza sa stea la domiciliul lui.El a facut cererea de renuntare in ziua cand a fost procesul.Deci nu s-a hotarat nimic in instanta la prima sedinta,s-a amanat ptr data de 4 03 2015 datorita faptului ca a facut cererea de renuntare.Eu urma sa i-o incredintez prin instanta.Acea cerere si tranzactie au fost facute de comun acord.
Din moment ce a renuntat la cerere, nu poate fi tras la raspundere pentru abandonul copilului.
Sa inteleg ca nu poate fi tras la raspundere pentru faptul ca si-a lasat copilul in strada pur si simplu?Asta nu se numeste abandon????Nu pot sa cred de ce legi avem!!!Asa se pot intampla multe tragedii cu copiii care se trezesc lasati in strada pentru ca se simt abandonati si intr-un moment de disperare comit o tragedie....doamne fereste!!!ESTE UN COPIL MINOR!!!
Copilul era în întreținerea dvs, dvs aveati răspunderea copilului.
Puteți sa depuneți plângere pt abandon, insa nu cred ca va avea urmări. Va puteți plânge și la DGASPC, iar instituția poate cere în instanta decăderea din drepturile părintești..adică alta apa de ploaie.
Va puteți duce sa va luați copilul în Italia, nu aveți nevoie de acordul tatălui.

Alte discuții în legătură

Partaj de bunuri dupa divort galaoan galaoan Va rog sa ma consiliati in urmatoarea situatie. Sora mea a divortat in 2012 ( sotul a cerut divortul pentru ca era plecata la munca in strainatate) si i-a ... (vezi toată discuția)
Neplata pensiei alimentare la copil ileanaberinde ileanaberinde Am fost casatorita in Romania timp de 7 ani ,casatorie in urma caruia s-a nascut fetita noastra de 9 ani(la momentul actual).In urma divortului fostul sot ... (vezi toată discuția)
Pasapoarte pentru minori si stabilirea domiciliului in alta tara cand tatal refuza sa-si dea acordul ionela-timofte ionela-timofte buna seara, sora mea este divortata si copii au fost incredintati dinsei, dar in sentinta scrie ca ; esercitarea autoritatii parintesti de catre ambii parinti; ... (vezi toată discuția)