avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 399 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... neplata pensiei alimentare la copil
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

neplata pensiei alimentare la copil

Am fost casatorita in Romania timp de 7 ani ,casatorie in urma caruia s-a nascut fetita noastra de 9 ani(la momentul actual).In urma divortului fostul sot trebuia sa-i plateasca fetei pensia alimentara,aprox. 264.000 lei vechi.. Fiind divortati din 2002 cu sentinta irevocabila fostul sot nu i-a platit fetei numai 3,4 luni pensia.Din 2002,octobrie nu i-a mai platit pensia.
Mentionez ca sunt recasatorita cu un cetatean italian si stau cu fata in Italia din 2003.
Se poate face cererea ca sa se recupereze banii ce-i dataoreaza fetei(am aflat ca se pot recupera numai ultimii 3 ani).
Pot sa fac o cerere din Italia trimisa prin posta la tribunalul Satu Mare de care apartineam?
VA MULTUMESC.
Cel mai recent răspuns: BOSA CODRUTA DINA , Consilier juridic 12:30, 23 Ianuarie 2009
Ati neglijat prea mult timp acest drept al copilului . In orice caz depuneti plangere penala pentru abandon de familie impotriva fostului sot ( art 305 lit c Cod Penal )
Stiu asta.Va multumesc oricum.Legea romaneasca prevede ca o persoana fizica poate sa faca o plangere penala pentru abandon de minor si daca da plangerea se face la tribunal sau la politie?
ART. 305 cod penal:
Abandonul de familie
Săvârşirea de către persoana care are obligaţia legală de întreţinere, faţă de cel îndreptăţit la întreţinere, a uneia dintre următoarele fapte:
a) părăsirea, alungarea sau lăsarea fără ajutor, expunându-l la suferinţe fizice sau morale;
b) neîndeplinirea cu rea-credinţă a obligaţiei de întreţinere prevăzute de lege;
c) neplata cu rea-credinţă, timp de două luni, a pensiei de întreţinere stabilite pe cale judecătorească,

se pedepseşte, în cazurile prevăzute la lit. a) şi b), cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă, iar în cazul prevăzut la lit. c), cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendă.
Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.
Dacă părţile nu s-au împăcat, dar în cursul judecăţii inculpatul îşi îndeplineşte obligaţiile, instanţa, în cazul când stabileşte vinovăţia, pronunţă împotriva inculpatului o condamnare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei, chiar dacă nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute în art. 81.
Revocarea suspendării condiţionate nu are loc decât în cazul când, în cursul termenului de încercare, condamnatul săvârşeşte din nou infracţiunea de abandon de familie.

Plangerea se adreseaza organelor de cercetare penala (politie sau procuror).
Aveti dreptul de a face plangere penala dar va trebui sa dati o declaratie in fata organelor de urmarire penala.
Probabil ca veti fi audiata prin comisie rogatorie un un politist italian la cererea statului roman.
Daca ati plecat cu minorul din tara s-ar putea ca tatal sa ceara si el drept de vizitare.
In general asa se intampla si e posibil sa ceara exercitarea dreptului in Romania nu in Italia, ceea ce ar presupune sa deschideti niste litigii pe care la un moment dat sa nu le mai puteti controla.
Va sfatuiesc sa obtineti niste informatii foarte precise inainte de a deschide o eventuala Cutie a Pandorei.
Puteti consulta un avocat roman si unul italian.Aveti acest drept conform legii.

avocat Claudiu Lascoschi
Da,aveti dreptate.Anul trecut fostul sot mi-a intentat un proces pentru ca a ma obliga sa-i duc fata s-o vada 2 saptamani in august si 2 sapatamani in decembrie la domiciliul lui din Romania,dar legile internationale,Conventia de la Haga este de partea mea deoarece eu nu i-am negat fostului sot s-a vada pe fata si stia ca vin in tara si anul trecut ,dar nu a venit s-o vada.Sustinand chiar ca i-am cerut sa renunte la drepturile parintesti,cand in Mai l-am sunat si i-am cerut sa-mi dea o declaratie in care era de acord ca sa-i fac fetei pasaportul italian(legile italiene cer aprobarea fostul sot),ceea ce am rezolvat cu un judecator de minori.El stia ca voi veni in tara din 23 iunie pana in 23 iulie,dar nu a venit s-o vada pe fata,nu numai atat ca in octobrie mi-a ajuns o citatie de la tribunalul din Satu Mare unde el declara ca i-am cerut sa renunte la drepturile parintesti(ceea ce era fals)pentru ca eu am trimis in tara la Politie o scrisoare recomanadata cu ajutorul unui avocat italian unde cerea sa ni se comunica adresa exacta a fostul sot (eu neavand de la el decat un numar de telefon),dar de la Politie ne-au raspuns ca nu este in Evidentele Politie,ca nu sta in Romania.Oricum la citatia lui am raspuns cu ajutorul avocatului italian invocand acordurile internationale si procesul s-a incheiat cu respingerea actiunii civile,mai bine zis daca vrea ceva trebuie sa vina sa se judice in Italia,fata fiind cetateana italiana.Oricum legea este de partea mea si trebuie sa vad bine cum trebuie sa procedez ca sa recuperez ceea ce fata are prin sentinta.............VA MULTUMESC

Alte discuții în legătură

Tatal vrea sa ceara cetatenie italiana pt copil fara acordul mamei Florentina_A Florentina_A Copilul are 5 ani, dar parintii nu au fost niciodata casatoriti. A locuit pana acum in tara fiind in grija mamei. Tatal este cetatean italian si nu a locuit in ... (vezi toată discuția)
Decadere din drepturi parintesti pilbak tunde pilbak tunde BUNA! AS DORI SA STIU DACA TATAL POATE FI DECAZUT DIN DREPTURI PARINTESTI PENTRU NEPLATA PENSIEI DE INTRETINERE. MENTIONEZ CA NU ISI VIZITEAZA COPILUL DELOC. ... (vezi toată discuția)
Referitor la fiica mea de 16 ani oanabarboianu oanabarboianu Buna ziua!Problema sta in felul urmator:sunt divortata din 2006,fica mea mi-a fost incredintata mie la divort,nu exista custoie comuna.Eu am crescut-o singura ... (vezi toată discuția)