avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 905 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de vanzare cumparare (donatie mascata)
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de vanzare cumparare (donatie mascata)

La moartea tatalui meu , dorind sa deschid taxa de succesiune , am aflat de existenta unui contract de vanzare cumparare incheiat intre parintii mei si fata surorii mele ( nepoata mea ) si as dori sa atac acest act in instanta pe motivul ca este un act de donatie mascat, motivand urmatoarele :
1.parintii mei pana la data decesului au locuit la aceea adresa desi au vandut casa si ma intreb de ce si ar vinde cineva casa neavand alta locuinta mai ales la o varsta inaintata ;
2.nu exista o clauza prin care cumparatorul se obliga sa i intretina sau sa nu i dea afara din casa ;
3.Nepoata mea nu dispunea la acea data de miljoace materiale pentru a cumpara casa si terenurile;
4.Observ ca in contractul de vanzare cumparare sunt trecute atat casa , cat si anexele gospodaresti si terenul intravilan ( adica tot ce era mai valoros ) la un pret mult mai mic decat valoarea reala a bunurilor ;
Intrebarea mea este daca am sansa sa aduc la masa succesorala, deschisa in urma parintilor mei , casa si terenurile intravilan .
Fac mentiune ca nici fratele meu nu a stiut de existenta acestui act desi locuia aproape de parintii mei . Desi nu pot sa fac dovada stiu ca parintii mei au fost cumva fortati de catre sora mea sa incheie acest. contract pentru a -si proteja propria fiica care provine dintr o relatie anterioara .
Ce ma sfatuiti sa fac in aceasta situatie si care ar fi calea legala de a rezolva situatia .
Va multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 10:21, 12 Februarie 2015
Atacati acel contract de vanzare-cumparare in instanta.
Un contract valabil trebuie sa prevada un pret serios. Se poate anula daca se dovedeste ca pretul este mult prea mic decat pretul pietei. Cred ca e singurul mod de a ataca acel contract. Poate ar mai fi unul, daca dovediti ca nu a avut discernamant la vanzare.
Va puteti adresa instantei de judecata, in vederea desfiintarii contractului incheiat.

( competenta material, teritorial si functional este judecatoria in a carei raza teritoriala s-a situat ultimul domiciliu al defunctului ).

Contractul de vanzare-cumparare poate fi calificat drept un act de donatie ( operatiunea incidenta fiind simulatia ).

De asemenea, contractul de vanzare-cumparare presupune plata unui pret , real sincer si serios.

Suma de bani platita cu titlu de pret corespunde valorii de circulatie a bunului imobil ?

Altminteri, actul este lovit de nulitate absoluta.

Mostenitorii rezervatari
( categorie cuprinsa din descendenti, parinti si sotul supravietuitor ) se pot adresa instantei de judecata, in vederea reductiunii ( desfiintarii ) liberalitatilor excesive..

Reductiunea se poate realiza in natura , ori prin echivalent banesc.

Actul jurdic poate fi desfiintat, in termen de trei ani de la decesul autorului .

Succes.

Stoica Ioana a scris:

Va puteti adresa instantei de judecata, in vederea desfiintarii contractului incheiat.

Altminteri, actul este lovit de nulitate absoluta.

...

Actul jurdic poate fi desfiintat, in termen de trei ani de la decesul autorului .

Nulitatea absoluta parca era imprescriptibila, nu se poate invoca oricand?
Nulitatea absoluta poate fi invocata oricand, actiunea in reductiune este prescriptibila, in termenul general de trei ani.

Alte discuții în legătură

Contract de vânzare-cumpărare cu uzufruct viager doriancostel doriancostel Se poate ataca în instanta contractul de vânzare-cumpărare cu uzufruct pentru un bun imobil după moarte uzufructorilor(părinților)? Bunul a fost vândut ... (vezi toată discuția)
Act vanzare-cumparare floridelotus floridelotus Buna ziua! Spuneti-mi va rog un act de vanzare -cumparare facut de un parinte catre un fiu in defavoarea celuilalt,poate fi atacat in instanta?In acest caz ar ... (vezi toată discuția)
Succesiune doriancostel doriancostel Fratele primește prin contract de vânzare-cumpărare cu uzufruct viager un apartament.După moartea ultimului părinte ,in masa succesorala au rămas 2 ... (vezi toată discuția)