avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 293 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Trebue neaparat avocat la recurs / apel ?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Trebue neaparat avocat la recurs / apel ?

Buna ziua, am pierdut un proces de contestare amenda rovinieta (masina vanduta). Cineva mi-a spus ca pentru apel / recurs trebuie obligatoriu avocat, lucru care nu mi se prea merita amenda fiind de 250 lei iar avocatul costand tot cam pe atat. Va multumesc pt. raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: CountPorcula1987 , utilizator 16:44, 11 Februarie 2015
Onorariul avocatului se recupereaza de la parat in cazul in care aveti castig de cauza.
Art. 83 alin. 3 NCPC reglementeaza in recurs, obligatia pentru persoanele fizice de a fi reprezentate – sub sanctiunea nulitatii – numai prin avocat “atat la redactarea recursului cat si la sustinerea lui”. Asadar, partile nu pot sa se reprezinte nici singure, nici prin mandatar – cu exceptia ipotezelor in care partea este licentiata in drept sau mandatarul partii este licentiat in drept si este ruda pana la gradul al II-lea cu reprezentatul.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Art.83(3) NCPC Reprezentarea conventionala a persoanelor fizice-"La redactarea cererilor si a motivelor de recurs,precum si in exercitarea si sustinerea recusului,persoanele fizice vor fi asistate si, dupa caz reprezentate,sub sanctiunea nulitatii ,numai de catre un avocat,in conditiile legii,cu exceptia cazurilor prevazute la art.13 alin.(2)." Aceasta prevedere a fost insa, declarata neconstitutionala de catre Curtea Constutionala a Romaniei prin Decizia nr.462/2014 publicata in Monitorul Oficial al Romaniei Partea I nr.775 din 24 octombrie 2014..Ca atare,nu mai aveti obligatia angajarii unui avocat ptr.recurs,va puteti apara si singur.
Doamna colega, Raluca Iliescu, Curtea Constutionala a Romaniei prin Decizia nr.462/2014 publicata in Monitorul Oficial al Romaniei Partea I nr.775 din 24 octombrie 2014 a declarat ca necontitutionale prevederile art.83 (3) NCPC, ca atare,nu mai exista obligativitatea angajarii unui avocat.
Va multumesc pentru raspuns. Nu e ca m-as trage de la plata unui avocat,... doar ca pentru o amenda de 250 lei (am dat mai mult din principiu in judecata decat pt. suma) nu mi se merita sa platesc avocat si sa pierd (dupa cum am si pierdut inca nu stiu de ce la judecatorie). As angaja avocat doar ca judecatorii cam sunt ca maimutele (nu vreau sa jignesc pe nimeni dar cam asta e adevarul) si rar cand in situatii de genu' intorc cauza (cum sa isi supere colegu' mai mic). Deci sansele imi sunt destul de mari sa pierd din nou caz in care as plati 250 amenda + taxa de despagubire 28E (nu stiu daca se mai plateste sigur) + onorariu avocat tot cam atat. SI sa fim sinceri,.... daca cu o masina vanduta si radiata de la finante judecatorul mi-a dat pierdere de cauza ca sa nu pagubeasca statul cu 250 lei chiar credeti ca fratii lui mai mari il vor pagubi cu 500 (amenda+taxa avocat) suntem in Romania,... m-am obisnuit de mult cu faptul ca justitia e cel putin la fel de corupta/tampita ca si conducerea (daca nu mai mult)..... Oricum iau in calcul sa o platesc si sa ii trimit o scrisoare de multumire judelui (foarte frumos redactata incat numai sa turbe ca nu poate face nimic) in care sa ii recomand de suma respectiva sa cumpere numai lumanari si medicamente lui si familiei (in caz ca ramane gara curent lumanari si in caz ca vine vre-o gripa aviara preventiv medicamente nu va ganditi la prosti :) ). Repet mai mult imi e de hotararea morala pe care a luat-o un tampit care se crede zeu decat de suma,... asta e repet Legi de Romania = Carte de Bancuri,... iar prin judecatorii lucreaza vad ca mai mult clovni decat judecatori :).

P.S. Acum am vazut ca am gresit titlul "Trebue", am tastat repede Trebue in loc de "Trebuie" :).
Ultima modificare: Miercuri, 11 Februarie 2015
CountPorcula1987, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Avocat obligatoriu in apel + recurs / alte cai de atac in noul cod de procedura civila sau noul cod civil catalina.p catalina.p [b]Am auzit ca [/b]de circa 2-3 saptamani curtea constitutionala s-a exprimat ca fiind neconstutionale articolele prevazute din NCC si NCPC prin care se ... (vezi toată discuția)
Reprezentare la icjc cracanatu cracanatu Buna ziua Doresc un raspuns la intrebarea: este legal sa ma reprezint singur, ca simplu cetatean fara cunostinte juridice in fata judecatorilor ICJC si sa-mi ... (vezi toată discuția)
Recursul in ncpc Just-drept Just-drept Dacă reclamanta a introdus recursul conform art. 488 NCPC, dar nu a invocat nici un aliniat din art. 488, se poate solicita respingerea recursului introdus de ... (vezi toată discuția)