avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1018 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Care este solutia sa fie pusi la plata? Zero persoane ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Care este solutia sa fie pusi la plata? Zero persoane la intretinere dar locuiesc.

In imobilul unde locuiesc este o familie care au trecute zero persoane la intretinere si tot timpul anului vin cand 4, 2, 3, 1 persoane in apartament, motivand ca le da dreptul legea ca ei nu stau permanemt. La un calul, cel putin 25 de zile apartamentul este ocupat luna de luna. Pe timpul iernii cand stau de regula cate 1-2 -3 persoane pe diverse perioade, numarul total de zile calculat pe o persoana depaseste 40
in mod cert.
Nu exista o obligatie legala ca daca te-ai trecut cu zero persoane la intretinere sa vii si sa te treci iar la intretinere daca locuiesti si beneficiezi de tot confortul blocului de fiecare data cand intrerupi aceasta absenra?
Te poti fofila de ceea ce spune legea cu privire la persoanele care vin la noi in vizita si locuiesc cateva zile? Eu vad doua spete total diferite.
Este normal sa platim noi ceilalti apa consumata si nedeclarata de ei? Cand tu consumi apa curent gaze luna de luna cum sa ai zero persoane la intretinere?
Va multumesc
Astept raspunsul unui specialist practician in domeniu.
Cel mai recent răspuns: c0stii , utilizator 08:19, 12 Februarie 2015
As avea cateva intrebari: apartamentul este contorizat la apa?
Daca este contorizat, conteaza mai putin cate persoane sunt.

In mod normal trebuie sa sesizati comitetul.
Iar acesta va lua o decizie.

In mod normal, fiind trafic de persoane, se pot cumula fractiile celor 4 persoane si sa dea o persoana la intretinere.

Legal, comitetul trebuie sa le ceara sa declare numarul de persoane care participa la cotele de intretinere.
Depinde ce scrie in statutul asociatiei de proprietari,de exemplu la noi in asociatie,o persoana poate locui cel mult 15 zile pe luna,fara a fi trecuta la intretinere.O zi buna.
Este una din multele tampenii ale Legii 230/2007.
Ceea ce fac respectivii este perfect legal: fiecare persoana luata separat sta mai putin de 15 zile in apartament asa ca, dupa lege nu poate fi pusa la plata.

Solutia e sa ii puneti pe toti la plata si, la procesul care va urma (fie ca e deschis de propietari fie de Asociatie) sa ridicati exceptia de neconstitutionalitate a articolului de lege cu care se vor apara in speranta ca veti obtine modificarea legii.

Nu spun ca e usor, dar asta este singura cale legala.

Solutia corecta ar fi sa se numere zilele in care locatarul este prezent si sa se calculeze costurile pentru n zile/30 (sau 31 in functie de cate zile are luna).
As avea cateva intrebari: apartamentul este contorizat la apa?
Daca este contorizat, conteaza mai putin cate persoane sunt.


Daca imi permiteti o sa va contrazic putin mai mult.
Daca doar apa s-ar calcula pe numarul de persoane ar fi bine, dar trebuie sa mai calculeze: energie electrica scara si ascensor, gunoiul menajer (care este peste 10 lei/luna), gazul (care in lunile de iarna este peste 10 lei/persoana), diferentele de apa calda si apa rece (sunt condominii care repartizeaza total sau partial pierderile pe numarul de persoane).
Dar ce este mai important, nu inteleg de ce unii sa fie corecti, iar altii sa fie "smecheri", atunci de ce sa nu fie toti proprietarii cu 0 persoane, sau sa repartizeze toate cheltuielile pe cota-parte indiviza.
Pentru ca ni se solicita o solutie, eu va sugerez una.
Asa cum se specifica in HG 1588, comitetul executiv stabileste cheltuielile, regulile conform carora se trec la plata persoanele s.a.m.d. Asa ca, in baza sesizarii scrise a unui proprietar vecin, comitetul prinde in procesul verbal al sedintei lunare faptul ca a analizat sesizarea, ca si membrii comitetului au constatat, au vazut ca in acel apartament intra si ies persoane zilnic si stabilesc ca in luna xx sa fie trecuti la cheltuielile de intretinere un numar de 2-3-4 persoane.
Sigur ca numarul de persoane mai poate fi corelat si cu unele consumuri. De exemplu daca acel apartament are apometre iar conform indexului acestora se constata un consum de 2-3-15 metri cubi de apa, este inca o dovada ca acolo locuiesc oameni.

Alte discuții în legătură

Persoane la intretinere Luana82 Luana82 Buna seara! Locuiesc intr-o garsoniera in Bucuresti si ma mai viziteaza mama pentru a ma ajuta la treburile casnice. Luna aceasta m-am trezit la ... (vezi toată discuția)
Scadere persoana intretinere marc70 marc70 va rog sa-mi spune-ti daca dau o persoana la scadere de la plata intretinerii trebuie sa merg la vecini sa-mi semneze? (vezi toată discuția)
Numar de persoane la cotele de intretinere. avy33 avy33 Buna ziua Incepind din luna august si pina in prezent , in apartamentul vecin(perete comun cu al meu) locuiesc 4 persoane, uneori chiar 5 persoane.In tabelul ... (vezi toată discuția)