avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... intabularea-gratuita-a-terenurilor
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

intabularea-gratuita-a-terenurilor

Am gasit acest anunt, publicat intr-un ziar local.

[ link extern ]

E adevarat ? Sint interesat, daca pe parcurs, apar noutati. Multumesc

Textul in clar:

Petse 415 milioane de euro au fost alocați pentru realizarea cadastrului agricol. Intabularea gratuită a terenurilor agricole începe anul acesta, susține secretarul de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Botănoiu.

terenuri agricoleProcesul este esențial pentru că, începând cu anul 2020, plățile în agricultură se vor face pe exploatație și nu pe unitatea de suprafață. Banii pentru realizarea cadastrului agricol provin din fonduri europene și contribuții naționale. Este vorba despre 415 milioane de euro, din care 265 de milioane de euro din fondurile europene pe dezvoltare regională și 150 de milioane de euro de la Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară.

”Cred că este o sumă acoperitoare pentru cele 14 milioane hectare extravilan, arabil plus agricol. Din calculele noastre este vorba de un cost de 30 de euro pe hectar. Sper să apară rapid acest act normativ, la care o să contribuim și noi pentru îmbunătățirea proiectului. Este extrem de necesar acest lucru pentru că, începând cu anul 2020, plățile în agricultura europeană se vor schimba. Va intra un nou sistem de plată și din 2020 nu vom mai putea plăti dacă nu avem totul intabulat. Noi am inclus acest sistem în legislația noastră cu privire la plățile directe din 2018, ca să obișnuim oamenii cu sistemul, dar ar trebui să cadastrăm până atunci”, a adăugat Daniel Botănoiu.
Ultima modificare: Joi, 12 Februarie 2015
toma st, utilizator
Cel mai recent răspuns: Vladislav20 , utilizator 10:48, 11 Martie 2023
Pentru a avea prima inscriere gratuita trebuie sa asteptati ca localitatea in care aveti terenul sa intre in programul national.
Conform datelor prezentate de MDRAP se arata ca in momentul de fata doar sapte unitati administrativ-teritoriale au cadastrarea finalizata, iar inregistrarea sistematica a celorlalte 3.174 UAT-uri se va face astfel:

An 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023
Nr. de UAT-uri 144 140 200 320 370 440 490 510 560

asadar cu multa incredere puteti avea intabularea gratuita in 8 ani.
Incurajator....:)))) multumesc.

Directorul ANCPI la Alba Iulia: Patru comune din Alba, incluse într-un proiect de cadastrare al agenţiei. Ce problemă a fost identificată în judeţul nostru

cadastru albaDirectorul General al Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, Marius Arthur Ursu se află în aceste zile în vizită de lucru în judeţul Alba.
Prezent în cadrul unei conferinţe de presă la sediul PSD Alba, Marius Ursu a precizat că s-a început procesul lucrărilor de cadastru în judeţul Alba, în localităţile Horea, Ighiu şi Vinţu de Jos.
Urmează ca pe 8 mai să fie organizată o licitaţie deschisă, în cadrul unui proiect naţional al ANCPI pentru lucrări de cadastru, în care sunt inclus 147 de comune, printre care şi patru din Alba, respectiv Ciugud, Şpring, Daia Română şi Sântimbru.
În următoarele două zile, Marius Ursu se va întâlni în judeţul nostru cu notari publici, persoane fizice şi juridice autorizate să execute lucrări de cadastru şi cu reprezentanţii Oficiului de Cadastru Alba.
„Fiind o zonă pe carte funciară veche (Alba – n.r) se confruntă probleme strict specifice zonei Transilvaniei şi Banatului. Am identificat soluţii şi de aceea ne adunăm în Alba, Cluj şi Zalău cu ceilalţi reprezentanţi ai Oficiilor de Cadastru şi Publicitate Imobiliară”, a spus Marius Ursu.
marius ursu, director ANCPIDirectorul ANCPI a spus că în judeţul Alba este o problemă specifică Transilvaniei şi Banatului, mai precis „faptul că în cărţile funciare deschise înainte de 1938, suprafaţa înscrisă este de cele mai multe ori mult mai mică decât cea reală, pe care omul o deţine din moş-strămoş”.
Marius Ursu a mai precizat că potrivit legii se poate încrie sau actualiza suprafaţa pornind de la cea înscrisă în cărţi funciare deschise conform decretului legii din 1938.
„Avem planurile din 1900 care atestă, că omul de atunci avea suprafaţă funciară mult mai mare decât are în cartea funciară. Din păcate nu poate să şi-o înscrie pentru că legea era prost interpretată”, spune Ursu.
Directorul ANCPI a declarat la Alba Iulia că sunt comune din zona Centrală unde aceste planuri cadastrale au fost operate în cartea funciară şi acolo situaţia este corectă. „Avem foarte mult zone necooperativizate, mai ales în zona montană, unde şi zona intravilană nu este cadastrată.
Zona Munţilor Apuseni, potrivit directorului Oficiului de Cadastru Alba, Dorin Retegan nu este cooperativizată, „nimeni nu le-a luat proprietăţile pentru că nu au fost CAP-uri”. Practic oamenii din zonă nu au acte pe terenuri.
În judeţul Alba a început procesul lucrărilor de cadastru în localităţile Horea, Ighiu şi Vinţu de Jos.
Urmează ca pe 8 mai să fie organizată o licitaţie deschisă pentru lucrări de cadastru, în cadrul unui proiect naţional al ANCPI, unde sunt inclus 147 de comune, printre care şi patru din Alba, respectiv Ciugud, Şpring, Daia Română şi Sântimbru.
Din 2018, începe Programul naţional de cadastru şi carte funciară (PNCCF) care prevede înregistrarea gratuită a imobilelor în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară, eliberarea certificatelor pentru înscrierea în cartea funciară a posesorilor ca proprietari şi eliberarea certificatelor de moştenitor în cazul succesiunilor nedezbătute. Astfel, va fi creată o bază de date unitară şi completă a imobilelor din ţară.
Salutare. Am o rugăminte. Acum 13 ani am făcut intabularea pt o casa naționalizata bună unde locuiesc cu chirie în si care aparține primăriei. Nu am reușit sa o cumpăr atunci. Asi vrea sa știu dacă trebuie di nou sa fac intabularea sau e valabila cea veche.
Nu sunt modificări.


Ma vaf a scris:

Salutare. Am o rugăminte. Acum 13 ani am făcut intabularea pt o casa naționalizata bună unde locuiesc cu chirie în si care aparține primăriei. Nu am reușit sa o cumpăr atunci. Asi vrea sa știu dacă trebuie di nou sa fac intabularea sau e valabila cea veche.
Nu sunt modificări.



Daca intabularea s-a facut in anul 2010 este posibil sa fie necesar sa faceti `mici modificari` la el, ca de exemplu convertirea CF-ului in format electronic. Puteti sa mergeti cu actele la un topograf autorizat si va poate da un raspuns mai clar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Casa mostenita cadastrata gratis? GYOGYO GYOGYO Buna ziua.Am mosyenit 25% dintr-o casa in 2010.Nu a fost facut succesiunea.Acum pot cere sa fiu trecut in casa mostenita ca coproprietar gratis?daca da ce acte ... (vezi toată discuția)
Cadastru gratuit solaru solaru Vreau sa vand un apartament, si trebuie facut cadastru pentru inscrierea in cartea funciara a imobilului. Prin HG nr. 294/2015 am inteles ca se face ... (vezi toată discuția)
Cadastrul general al romaniei este terminat? BEJENARU PETRU BEJENARU PETRU [b]Haosul proprietăţii din România: proiectul-pilot de Cadastru General bate pasul pe loc[/b] Visul de a avea un milion de proprietăţi înregistrate ... (vezi toată discuția)