in legatura cu livrarile intracomunitare ;;acestea sunt scutite de plata tva daca::
1) cumparatorul comunica un cod de inregistr in scop de tva
2)daca exista davada transportului
Intrebare ;;Pe factura la tva scriem ,,taxare inversa''???????
in legatura cu achizitiile intracomunitare este acelasi lucru cu livrarea intracomunitara ?????,,adica vanzatorul imi trimite factura in care scrie la tva :,,taxare inversa"" iar eu cumparator sa transmit codul de inregistrare in scop de tva??si totodata sa facem dovada transportului ?? tva il trecem tva ded si tva colectat ,nu ?? astept un raspuns in acest caz si va multumesc anticipat
Aveti obligatia ca platitor de TVA sa le transmiteti un cod valid de TVA.
Achizitiile sunt operatiuni intracomunitare pentru care trebuie sa aplicati taxarea inversa in Romania (4426=4427), urmand sa faceti declaratia in Vies (D390) si in decontul de TVA (D300).
Asadar , in functie de achizitiile Dmv trebuie sa faceti inregsitrrarea contabila: 4426 =4427 , care trebuie sa figureze atat in jurnalul de vanzari cat si in jurnalul de cumparari.
Mult succes ,
Am avut si eu livrari de servicii intracomunitare. Contabila mi-a spus ca trebuie trecut pe facturi taxare inversa. Am intrebat la Finante si de acolo mi-au spus ca trebuie trecut " neimpozabil in Romania". Explicatia a fost ca " taxare inversa" se trecea pe facturi doar pentru livrarile de constructii in Ro dar acum s-a eliminat si aceasta posibilitate de taxare inversa a constructiilor, imobilelor si nu stiu ce mai era. Din ce am inteles eu, in contabilitate se face tot taxare inversa dar pe facturi se scrie neimpozabil in Ro.
Asteptam si alte pareri.
Asa este , pe factura de livrari intracomunitare se trece conf. art.155 din codul fiscal
n) indicarea, în funcţie de cotele taxei, a taxei colectate şi a sumei totale a taxei colectate, exprimate în lei, sau a următoarelor menţiuni:
1. în cazul în care nu se datorează taxa, o menţiune referitoare la prevederile aplicabile din prezentul titlu sau din Directiva 112 ori menţiunile “scutit cu drept de deducere”, “scutit fără drept de deducere”, “neimpozabilă în România” sau, după caz, “neinclus în baza de impozitare”; »
2. în cazul în care taxa se datorează de beneficiar în condiţiile art. 150 alin. (1) lit. b) - d) şi g), o menţiune la prevederile prezentului titlu sau ale Directivei 112 ori menţiunea “taxare inversă” pentru operaţiunile prevăzute la art. 160;
mentiunea "taxare inversa "se scrie doar pentru operatiunile prevazute la art.160, iar din norme aflam ca:
Art. 160 82. (1) Condiţia obligatorie prevăzută la art. 160 alin. (1) din Codul fiscal, pentru aplicarea măsurilor de simplificare, respectiv a taxării inverse, este că atât furnizorul/prestatorul, cât şi beneficiarul să fie persoane înregistrate în scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal, şi operaţiunea în cauză să fie taxabilă. Măsurile de simplificare se aplică numai pentru operaţiuni realizate în interiorul ţării astfel cum este definit la art. 1252 din Codul fiscal.
Declaratia 300
previas
Am o nelamurire la completatea declaratiei 300
am bunuri achizitionate supuse masurilor de simplificare (taxare inversa),intrebarea este :la randul 10 pun ... (vezi toată discuția)