avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 927 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie anticipata partiala / conditii deosebite munca
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie anticipata partiala / conditii deosebite munca

Buna ziua.
Ma intereseaza cand pot intra in pensie anticipata partiala. An nastere: 1963, sex feminin, lucrez din 1986 dar din 1989 pana in 1995 am beneficiat in uniii ani de spor de toxicitate, in altii de spor periculozitate si in altii de spor conditii deosebite de munca.
Cum se insumeaza anii de conditii deosebite munca? (am avut ani in care de ex. 11 luni sau 7 luni am fost incadrata la conditii deosebite, altii in care cateva luni am beneficiat de spor de toxicitate, alte luni de spor de periculozitate - acestia cum se considera?) - deoarece am lucrat in diverse locatii ale angajatorului.
Se insumeaza lunile aferente pt. obtinerea scaderii varstei de pensionare sau se considera numai anii intregi de incadrare in conditiile respective?
Sper ca m-am facut inteleasa. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: flavianda , utilizator 14:12, 13 Februarie 2015
1. Acordarea unor sporuri de conditii deosebite sau de periculozitate nu inseamna naparat ca ati fost incadrata in conditii deosebite de munc a (in acea vreme exista gr. a II-a de munca).

2. Redati din carnetul de munca ce perioada (ani/luni) este inregistrata ca ati lucrat in gr. a II-a de munca sau in conditii deosebite de munca.
Buna ziua.
Intr-adevar, in carnetul de munca nu este mentionata deloc vreo grupa de munca.
In aceste conditii, va rog frumos sa-mi furnizati o estimare a posibilitatii de iesire in pensie anticipata partiala, avand in vedere ca sunt nascuta in aprilie 1963, am stagiu de cotizare pana acum de 28 ani 5 luni, studii superioare la zi (5 ani) finalizate cu diploma de licenta si locuiesc in Baia Mare de peste 50 ani - am inteles ca pot beneficia de reducere 2 ani. Va multumesc.
1.Pentru o femeie nascuta in aprilie 1963 varsta standard de pensionare este de 62 de ani si 5 luni, stagiul complet de cotizare este de 33 de ani si 1 luna iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani.

2. Ca sa puteti beneficia de pensie anticipata partiala trebuie sa aveti un stagiu de cotizare de 33 de ani si 1 luna (dvs. aveti doar 28 de ani si 5 luni) caz in care se aplica si prevederea legal cu privire la reducerea varstei standard de pensionare cu 2 ani deoarece ati locuit mai mult de 30 de ani in Baia Mare.

3. Perioada de facultate la zi este perioada asimilata stagiului de cotizare si se are in vadere numai la pensia pentru limita de varsta.

4. In conditiile acestea dvs. puteti solicita doar pensie pentru limita de varsta, la 62 de ani si 5 luni, in septembrie 2015.

5. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 65
(1) Pensia anticipata partiala se cuvine, cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum si celor care au depasit stagiul complet de cotizare cu pana la 8 ani.
...

(4) Cuantumul pensiei anticipate partiale se stabileste din cuantumul pensiei pentru limita de varsta care s-ar fi cuvenit, prin diminuarea acestuia cu 0,75% pentru fiecare luna de anticipare, pana la indeplinirea conditiilor pentru obtinerea pensiei pentru limita de varsta.

(5) Persoanele care au locuit cel putin 30 de ani in zonele afectate de poluarea remanenta datorita extractiei si prelucrarii minereurilor neferoase cu continut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, respectiv Baia Mare, Copsa Mica si Zlatna, pe o raza de 8 km in jurul acestor localitati, beneficiaza de reducerea varstei standard de pensionare cu 2 ani fara penalizarea prevazuta la alin. (4).
...

6. Daca inainte de a implini varsta de 62 de ani 5 luni realizati stagiul de cotizare de 33 de ani si 1 luna puteti solicita:
- pensie anticipata partiala;
- pensie pentru limita de varsta la 60 de ani si 5 luni.
Am inteles perfect.
Va multumesc mult.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cand poate iesi cel mai devreme la pensie? Dragoi Simona Dragoi Simona Buna ziua, Mama mea este nascuta in anul 1963 luna 12,si lucreaza din luna 03 anul 1980,nu are intreruperi pe cartea de munca ,nu are facultate,cand poate ... (vezi toată discuția)
Pensionare limita de varsta Melinte63 Melinte63 Buna ziua.Va rog sa-mi spuneti cand pot iesi la pensie limita de varsta conform activitatii desfasurate in campul muncii astfel:angajata in 22 aug 1984 ca sing ... (vezi toată discuția)
Pensie ContSters337474 ContSters337474 Buna seara! Am 51 de ani ,32 de ani de serviciu si 10 ani de grupa a II-a. Va rog frumos spunti-mi la ce virsta ma pot pensiona partial anticipat ... (vezi toată discuția)