avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 812 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... revendicare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

revendicare

Buna, am nevoie de informatii privind revendicarea in romania.
mai este posibil din punkt de vedere juridic sa se mai poata face revendicari?
Familia mea a aflat prea tirziu despre legea 10/2001 si amm inteles ca din anul 2005 aceasta lege nu mai poate fi utilizata. noi am vrea totusi sa gasim o cale dea face revendicarea.este vreo posibilitate? multumesc, luminita
Cel mai recent răspuns: Amza Monica , Avocat 23:31, 15 Iunie 2009
Ar rebui sa aveti in vedere ca revendicarea este o actiune de drept comun care nu are -in principiu- legatura cu Legea nr.10.
Cererile pe Legea nr.10 vizeaza reconstiuirea sau restituirea imobilelor sau obtinerea de despagubiri.
Drept urmare pe Legea 10 nu mai puteti formula cereri termenul fiind scurs de multa vreme decat daca faceti o cerere de repunere in termen temeinc justificata. Imi vine greu sa cred insa ca puteti justifica atata vreme de inactivitate.
Puteti insa formula o actiune in revendicare de drept comun. Sigur .. si aici sunt multe discutiii ... dar... ar fi o modalitate.

Cred ca actiunea in revendicare pe dreptul comun este inadmisibila daca partea a avut deschisa calea restituirii pe baza legii speciale.

Imi aduc aminte ca ar exista si o decizie intr-un RIL pe aceasta speta. Voi cauta sau, cine stie, il are cineva la indemana.

Intr-adevar , actiunea in revendicare intemeiata pe dreptul comun este inadmisibila atata timp cat partea putea avea la indemana calea deschisa de Legea 10/2001.Prin Decizia nr. 33/2008 privind examinarea recursului in interesul legii , declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa ICCJ, se statueza ca dupa intrarea in vigoare a Legii nr.10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989, actiunile avand ca obiect revendicare acestor imobile nu mai pot fi intemeiate pe dispozitiile dreptului comun (respectiv pe art. 480 si 481 C. civil). #-o
Totusi, chiar si sub imperiul acestei Decizii , va sugerez consultarea unui avocat care in urma analizarii actelor d-voatra, va poate spune daca mai exista vreo alta posibilitate.

Nu stiu acum care este decizia .. am sa verific .. insa eu stiam ca dimpotriva exista o decizie -ril- nu stiu exact in sensul ca nu pot fi respinse de plano actiunile in revendicare invocandu-se liberul acces la justitie si garantarea dreptului de proprietate.
Am avut o astfel de solutie la TB in acea situatie eu fiind cel care am invocat aceasta inadmisibilitate generata de disp. legii nr.10.
Am sa caut .. si poate ne lamurim cu totii.
Daca aveti o astfel de solutie va rog sa postati si aici ca sa luam act de ea. In general, stiu ca se aplica recursul in interesul legii declarat de procurorul general al ICCJ si admis prin Decizia 33/2008, cea pe care am invoca-o mai sus. Chiar am un nou caz, care din pacate a fost solutionat in acest sens.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

L.10/2001 sca baloisibaloi sca baloisibaloi Unic mostenitor cu certificat de mostenitor din anul 1982, plecat in strainatate din anul 2000. Nu formuleaza niciun fel de cerere de retrocedare a imobilelor ... (vezi toată discuția)
Revendicarea unui imobil (preluat abuziv) intabulat de primarie. art. 563 si urmatoarele nucu$ nucu$ La un an de la aparitie, inca exista retineri privind posibilitatea recuperarii posesiei unui imobil pentru care proprietarul-mostenitor detine un act de ... (vezi toată discuția)
Iccj s-a pronuntat in sfarsit CARMEN MARIANA AGACHE CARMEN MARIANA AGACHE Dragii mei am aflat azi ca ICCJ s-a pronuntat pe recursul in interesul legii declarat de procurorul general in sensul ca actiunea in revendicare este ... (vezi toată discuția)