Buna ziua,
Daca am lucrat pe perioada determinata (1 an), angajatorul nu este obligat sa-mi elibereze adeverinta pt somaj? Numai in cazul in care solicit aceasta adeverinta se poate emite? La incetarea contractului nu mi s-a eliberat aceasta adeverinta si nu am stiut ca pot beneficia de somaj! Mai este posibil dupa 3 luni de la incetarea contractului?
Multumesc!
Da este posibil, iar angajatorul este obligat sa elibereze acea adeverinta. Daca nu vi se elibereaza sesizati in scris AJOFM, intrucat este contraventie.
Termenul maxim de depunerea actelor pentru somaj este de 12 luni de la data incetarii raportului de munca.
Legea 76/2002:
Art. 113 Constituie contravenţie următoarele fapte:
....
j) neeliberarea de către angajator, persoanelor cărora le încetează raporturile de muncă sau de serviciu, a documentelor prevăzute de legislaţia în vigoare, necesare pentru certificarea stagiului de cotizare realizat în sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stabilirea dreptului la indemnizaţie de şomaj.
....
Art.116
...
(2) Organele de control măsuri active ale Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi ale structurilor sale teritoriale vor constata şi vor sancţiona contravenţiile prevăzute la art. 113 lit. a), d), e), h), i), j) şi k), precum şi contravenţia prevăzută la lit. f), în ceea ce priveşte nerespectarea art. 50 alin. (3).
.....
Anexa 11 adeverinta
Geo.mst
Bună seara, ultimul angajator mi-au închis contractul cu art. 34 deoarece eu sunt însărcinată în 6 luni m-am decis sa încerc sa beneficiez ai eu de un ... (vezi toată discuția)