avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 691 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Rolul consilierului juridic
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Rolul consilierului juridic

Am si eu o dilema! lucrez la o societate cu capital de stat, ca si consilier juridic in cadrul serviciului juridic! Sefa de la departamentul implementare proiecte vrea un consilier juridic incadrat la ea in department, care sa reprezinte soc. in instanta pe diverse probleme de achizitii!
Intrebarea mea este: poate sa ma incadreze ca si consilier juridic in acel departament? De mentionat ca sunt stagiar! Am cautat prin legi, dar n am gasit nimic concret!
Cel mai recent răspuns: akkad , utilizator 11:56, 13 Februarie 2015
Poate, de ce sa nu poata? Este perfect legal si mai ales ca vrea, insa verificati daca trebuie organizat examen conform actului de infiintare.
ca stagiar trebuie sa am un mentor, respectiv consilier juridic definitiv! in cadrul acelui department nu exista asa ceva! acolo sunt numai ingineri si economisti! mai ales ca prin fisa postului deservesc oricum toate departamentele soc!
Alta problema! organigrama departamentului nu prevede un post de consilier juridic!
Iar la itm cu ce cod ma inscrie, atata vreme cat in soc. exista dep. juridic?
In acest caz :
- trebuie hotarare de infiintare a postului de consilier juridic
- organizat concurs oentru ocuparea postului respectiv.

Codul COR pentru consilier juridic este 261103.

Art. 12 din Legea 514/2003
(1) La debutul exercitării profesiei, consilierul juridic efectuează obligatoriu un stagiu de pregătire profesională cu durata de 2 ani, perioadă în care are calitatea de consilier juridic stagiar.

(2) Condiţiile efectuării stagiului, asigurarea consilierului juridic îndrumător, definitivarea şi celelalte condiţii din perioada stagiului sunt cele prevăzute în legea pentru exercitarea profesiei de avocat şi statutul profesional al acesteia, care se aplică în mod corespunzător.

(3) De asemenea, în ceea ce priveşte definitivarea în funcţia de consilier juridic, pe baza vechimii în celelalte profesii juridice, se aplică în mod corespunzător prevederile Legii nr. 51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat.

(4) Drepturile şi obligaţiile consilierului juridic stagiar sunt cele prevăzute în actul de numire sau în contractul de muncă, inclusiv toate celelalte drepturi ale funcţiei, pe perioada stagiului.

Art. 13 din Legea 514/2003
(1) Consilierul juridic stagiar poate pune concluzii la judecătorie şi la tribunale ca instanţă de fond, la organele de urmărire penală, precum şi la celelalte organe administrative cu atribuţii jurisdicţionale.

(2) Consilierul juridic definitiv poate pune concluzii la instanţele judecătoreşti de toate gradele, la organele de urmărire penală, precum şi la toate autorităţile şi organele administrative cu atribuţii jurisdicţionale.
ca o concluzie:
pot activa in cadrul dep. implementare proiecte ca si consilier juridic si totodata sa reprezint soc. in instanta?
Daca aveti atributii in acest sens, puteti sa reprezentati societatea ca si consilier juridic.

Alte discuții în legătură

Absolvent drept consilier juridic Laura_Lau Laura_Lau Buna ziua, Ca si absolventa de drept as putea fi incadrata in cadrul unei asociatii pe postul de consilier juridic daca nu ma inscriu in Colegiul ... (vezi toată discuția)
Consilier juridic versus jurisconsult ContSters98540 ContSters98540 este vreo diferenta intr cele doua denumiri? Te numesti consilier juridic numai daca esti inscris in UCCJR si ai dat examenul pentru consilier juridic ... (vezi toată discuția)
Pot fi consilier juridic fără să fiu înscrisă în colegiul consilierilor juridici? andradagaburoi andradagaburoi Am si eu o nelamurire. Pot sa activez ca si consilier juridic fara sa fiu inscrisa in Colegiul Consilierilor Juridici? Am terminat facultatea de drept anul ... (vezi toată discuția)