avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 868 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Recuperare de bani - contract de tranzactie
Discuție deschisă în Executare silită

Recuperare de bani - contract de tranzactie

Buna ziua,

Am avut un caz de judecata in care mi-am stabilit titlul de mostenitor, dupa decesului tatalui. Sotia supravietuitoare(din ultima casatorie a tatalui meu) a facut un contract vanzare-cumparare, prin forma de donatie falsa, a imobilului ramas dupa decesul tatalui. Dupa judecata, instanta mi-a recunoscut dreptul de mostenitor prin care sotia supravietuitoare urma sa imi dea cota parte din imobil si terenurile aferente.

Avocatul care m-a reprezentat(de la distanta, eu locuind in strainatate) a propus sa facem un contract de tranzactie prin care sotia supravietuitoare urma sa imi dea o suma de bani direct proportionala cu dreptul meu de mostenitor, in schimbul renuntarii la orice actiune civila ulterioara impotriva ei. In contract au fost stabilite 3 rate de plata, din care parata a adus doar o singura transa. Avocatul a perceput 10% din acea transa, ca si onorariu.

Acest contract nu a fost inregsitrat la vreun tribunal, ci a fost facut intre avocat si parata.

Ce putere executorie are acest contract de tranzactie si care sunt sansele de anulare a contractului in cazul in care parata nu a mai facut restul platilor?

De notat este ca deja au trecut mai mult de 3 ani de la semnarea contractului, timp in care avocatul nu a facut niciun demers de executare. De fiecare data cand l-am sunat la datele stabilite in contract pentru obtinerea banilor, avocatul a luat apararea paratei declarand ca imobilul nu se poate vinde si deasemenea ca nu este nevoie de executor judecatoresc si ca trebuie sa asteptam.

Este posibil sa fie un caz de malpraxis si sa dau in judecata avocatul?

Va multumesc anticipat!

Cel mai recent răspuns: Ionita Loredana Avocat , Avocat 11:17, 19 Februarie 2015
Aveti acea tranzactie, contract sau ce-o fi ?
In contract au fost stabilite 3 rate de plata

Ced sadenta era pt acele rate ? Rate platite cum, din an in Paste sau cum ?
Ce s-a intamplat cu procesul, ati renuntat la judecata ?

timp in care avocatul nu a facut niciun demers de executare

Nu el trebuia sa faca, ci dvs. sau sa il fi mandatat expres pt acest lucru.
Da, sunt in posesia acestui document intitulat "contract de tranzactie."

Au fost stabilite date fixe de achitare a ratelor, in schimbul renuntarii la judecata.

Contractul nu stipuleaza niciun fel de clauza care sa ma protejeze in cazul neplatirii ratelor la datele consimtite.

Deasemeni, eu nu am semnat acest document ci a fost semnat doar de avocat si sotia supravietuitoare. Eu nici macar nu am citit contractul inainte sa se semneze. Avocatul l-a semnat in lipsa mea, avand imputernicire de la mine sa o faca.

Ati sugerat mai sus ca eu trebuia sa il fi mandatat. De unde sa stiu eu asta? Nu sunt expert in drept si tocmai de asta am angajat un avocat care sa ma reprezinte si sa ma protejeze, nu?

Contractul nu stipuleaza niciun fel de clauza care sa ma protejeze in cazul neplatirii ratelor la datele consimtite.

Nu e nevoie.

Au fost stabilite date fixe de achitare a ratelor

Care sunt alea ?
Datele stabilite au fost la interval de aproximativ 6 luni una de cealalta, ultima fiind in luna ianuarie 2011. De fiecare data cand trebuia achitata rata, avocatul mi-a spus ca parata nu are bani si cand i-am sugerat sa vanda casa pentru a-si achita datoriile, el a spus ca piata imobiliara este foarte scazuta si sa mai asteptam.
Dupa cum se poate observa, deja au trecut mai mult de 3 ani de la ultima rata stabilita si imediat dupa acest timp avocatul s-a folosit de scuza ca e prea tarziu sa se mai faca ceva.

Problema este ca el nu m-a instiintat de aceasta limita de 3 ani si nici nu a facut vreun demers sau sugestie la datele stabilite in contract.
Buna seara!

Nu ati raspuns tuturor intrebarilor formulate de colega mea.

Ce s-a intamplat cu dosarul in instanta? Din mesajul dvs. se poate intelege fie ca a existat o incheiere de admitere in principiu in care s-au stabilit mostenitorii si masa partajabila si ati renuntat la judecata inainte de finalizarea procesului, fie ca s-a finalizat procesul, s-a stabilit o sulta si apoi ati facut o tranzactie pentru plata sultei.

In prima varianta, daca nu s-a stabilit iesirea din indiviziune cu sotia supravietuitoare, ci doar s-au stabilit calitatile succesorilor, este posibil sa fiti in continuare coproprietar indivizar.
Tranzactia, daca a fost semnata in afara instantei de judecata, nu are forma ceruta de lege pentru a sista indiviziunea.

Sunt importante si alte detalii: cum s-a facut renuntarea la judecata? Ati renuntat doar la judecata sau la dreptul dedus judecatii?

Hotararea/incheierea instantei care va recunoaste calitatea de mostenitor este in posesia dvs? Care sunt dispozitiile acesteia?

In varianta a doua, daca vi s-a atribuit o sulta printr-o sentinta civila, termenul de punere in executare era de trei ani de la data ramanerii irevocabile (sau trei ani de la termenul stabilit in respectiva hotarare pentru plata sultei) ori de trei ani pentru fiecare rata in parte, potrivit tranzactiei.

Faptul ca nu ati cunoscut termenul de prescriptie nu are importanta juridica.

Cu privire la raspunderea avocatului dvs., nu mai sunteti in termen nici pentru asta.

O seara buna!

Ultima modificare: Luni, 16 Februarie 2015
Diana Petrache, Avocat

Alte discuții în legătură

Partaj gaab gaab Sunt in proces de partaj cu fosta sotie ,care este plecata in Italia de vreo 5-6 ani ,iar acum in acest proces cere drepturile bunurilor comune ,in speta ... (vezi toată discuția)
Iesire din indiviziune ContSters91960 ContSters91960 se poate iesi din indiviziune fortata, cu o hotarare definitiva si irevocabila in care se specifica ca nu se mai poarte imparti in natura si nu se da sau ... (vezi toată discuția)
Iesirea din indiviziune si plata sultei ET ET Va rog explicati-mi aceasta solutie (iesirea din indiviziune si plata sultei) in cazul in care eu si fostul sot suntem proprietarii casei, iar eu doresc sa ... (vezi toată discuția)