avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 272 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

partaj

Sunt in proces de partaj cu fosta sotie ,care este plecata in Italia de vreo 5-6 ani ,iar acum in acest proces cere drepturile bunurilor comune ,in speta apartamentul dobindit impreuna, cu obligarea la sulta corespunzatoare catre ea .Eu nu am de unde sa-i dau banii pe jumatata de apartament ,iar ea ,probabil prin avocatul care l-a angajat o sa mentioneze instantei ca se ofera sa-mi cea mie acea jumatate ,probabil integral sau in rate lunare (nu stiu asta).La telefon mi-a spus ca daca eu sunt de acord cu suma pe care mi-a propus-o ,o primesc dupa infatisarea de la tribunal.INTRBAREA ESTE :pot sa cer instantei sa ramin in jumatatea mea de apartament,sau sa accept suma la pretul pietei ? dureros este faptul ca nu am unde sa ma duc si nici cu banii care-mi sunt oferiti nu pot cumpaera ceva ,pt ca preturil e au crescut iarasi.Va rog din suflet ce ma sfatuiti?
Cel mai recent răspuns: Alin Paidiu , Avocat 18:24, 17 Septembrie 2009
nu va lasati inselat de ea.
nu acceptati nici un ban fara sa faceti o expertiza in cadrul procesului.
puteti risca sa primiti o valoare mult sub pretul pietei.


av.m.vasilescu
Pe langa aceasta evaluare solicitati respingerea solicitarii ei de a prelua imobilul si palta catre d-voastra a unei sulte, solicitand ramanerea in indiviziune.
Va trebui sa va hotarati, vad ca nu prea stiti cum sa procedati...
Doriti atribuirea apartamentului in natura catre dvs. si sa-i platiti fostei sotii sulta corespunzatoare sau nu?
Daca doriti atribuirea apartamentului catre dvs., va trebui sa platiti o sulta fostei sotii.Puteti sa faceti un credit si sa puneti ipoteca pe imobil ca sa-i platiti sulta (care va fi stabilita prin expertiza cum v-a spus anterior si avokitten).
In caz contrar, dupa ramanerea hotararii definitive ati putea fi executat silit prin scoaterea apartamentului la vanzare prin licitatie publica, si veti fi clar dezavantajat.
Daca veti fi de acord sa primiti dvs. o sulta, la randul dvs. puteti sa incepeti executarea silita prin scoaterea apartamentului (atribuit fostei sotii in natura) la vanzare prin licitatie publica.
Ar mai exista varianta intelegerii cu fosta sotie prin incheierea unei tranzactii, stabilind plata sultei catre ea (daca doriti ap. in natura) fie in rate, fie prin obtinerea unui credit bancar.Conditiile le puteti stabili de comun acord.
Alte solutii la problema dvs. nu prea vad dar poate un alt coleg/colega, are o alta idee mai buna.


Ultima modificare: Joi, 17 Septembrie 2009
Iuliana Cermak, Avocat
Asa cum au aratat si colegii mei, exista mai multe variante pentru solutionarea acestui litigiu, insa eu apreciez ca cea mai buna varianta este rezolvarea acestui litigiu pe cale amiabila.
In sensul acesta, puteti incheia o tranzactia cu fosta sotie, in care sa stabilti modul in care va fi solutionat partajul.
Modalitatea de partajare a apartamentlui trebuie sa o hotarati in primul rand dvs, pt ca se pare ca nu prea stiti ce vreti.
Asadar, pastrati apartamentul si ii platiti fosteti sotii o sulta, la a carei valoare poate va intelegeti amiabil, fie sa-i fie atribuit doamnei si sa va plateasca o sulta.
O alta varianta este vanzarea imobilului ( cu acordul partilo) si impartirea banilor.
Numai in situatia in care niciuna dintre parti nu solicita atribuirea apartamentului, instanta poate dispune vanzarea acestuia prin licitatie ( cazul cel mai nefericit)
Asadar, anlizati bine optiunile pe care le aveti si incercati sa ajungeti la o intelegere, pentru a evita un proces lung si cheltuieli suplimentare.
bun am inteles ! asa mi-a spus si fosta sotie ca, daca sunt de acord ... la prima infatisare i-mi va da suma cu care ne-am inteles (de fapt suma a "sugerat-o" ea ,la pretul pietei care era acum 2 luni) pretul a crescut intre timp ,iar eu daca renunt la partea mea ,cu ce iau nu prea pot sa-mi mai cumpar mai nimic

Alte discuții în legătură

Consultanta partaj-sulta Cimpanu Adriana Cimpanu Adriana In urma unui proces de partaj cu sentinta definitiva a-m obtinut eu 70% cota parte din imobil iar fostul sot 30%.Valoarea imobilului in anul 2008 a fost ... (vezi toată discuția)
Modalitati de plata sulta loanabelciu loanabelciu Buna ziua, V-as ruga sa-mi spuneti ce modalitati de plata sunt acceptate in instanta pentru plata sultei (mai bine zis avem un apartament cu 3 camere ce ... (vezi toată discuția)
Partaj hadrian74 hadrian74 Ce se intimpla daca in urma unui proces de partaj urmeaza sa-i platesc fostei sotii ca sulta cota parte din valoarea apartamentului dar nu am posibilitate? voi ... (vezi toată discuția)