avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 428 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

partaj

Sunt in proces de partaj cu fosta sotie ,care este plecata in Italia de vreo 5-6 ani ,iar acum in acest proces cere drepturile bunurilor comune ,in speta apartamentul dobindit impreuna, cu obligarea la sulta corespunzatoare catre ea .Eu nu am de unde sa-i dau banii pe jumatata de apartament ,iar ea ,probabil prin avocatul care l-a angajat o sa mentioneze instantei ca se ofera sa-mi cea mie acea jumatate ,probabil integral sau in rate lunare (nu stiu asta).La telefon mi-a spus ca daca eu sunt de acord cu suma pe care mi-a propus-o ,o primesc dupa infatisarea de la tribunal.INTRBAREA ESTE :pot sa cer instantei sa ramin in jumatatea mea de apartament,sau sa accept suma la pretul pietei ? dureros este faptul ca nu am unde sa ma duc si nici cu banii care-mi sunt oferiti nu pot cumpaera ceva ,pt ca preturil e au crescut iarasi.Va rog din suflet ce ma sfatuiti?
Cel mai recent răspuns: Alin Paidiu , Avocat 18:24, 17 Septembrie 2009
O singura precizare as dori sa mai fac fata de ceea ce au spus colegii.
Din ceea ce spuneti dvs. ar rezulta ca ar trebui sa semnati tranzactia la termen APOI sa primiti banii.
V-as sugera sa fiti foarte atent la textul eventualei tranzactii in care este posibil sa se consemneze ca ati primit banii. Odata semnat actul in fata instantei nu veti mai putea solicita plata banilor daca in inscris s-a consemnat ca i-ati primit.
De asemnea mare atentie daca sunteti de acord sa primiti banii la un termen ulterior. Este posibil sa pierdeti mult timp pana veti recupera banii de la ea.
So .. nu va recomand varianta de a accepta plata ulterior semnarii actului.

In fine ... o alta precizare. Nu puteti solicita instantei sa ramaneti in continuare in indiviziune caci potrivit art.728 nimeni nu poate fi solit a ramane in indiviziune.
Solutia impartirii in natura a apartamentului ar putea fi valabila numai in ipoteza in care pentru fiecare unitate locativa nou creata ar putea fi asigurate conditii de functionare independenta> acces separta, bai separate, bucatarii separate samd ... ceea ce in cazul apartamentelor nu prea se poate.

eu cred ca ati fi mai avantajat daca ati solicita dvs atribuirea imobilului in natura, asumandu-va obligatia platii sultei catre fosta sotie .
vedeti ce suma va ofera dansa cu titlu de sulta si replicati-i ca va angajati sa-i platiti dvs acea suma , in schimbul pastrarii imobilului .
bine, degeaba va dam noi sfaturi, primeaza pana la urma ceea ce va doriti dvs .

plata sultei nu este obligatoriu sa o faceti integral, ci puteti plati si in rate , etc .
puteti face un credit de nevoi personale , solutii sunt .
ganditi-va ce puteti face cu sulta care v-ar plati-o ex-sotia, daca puteti sa va puati o garsoniera cel putin .
in caz contrar, eu zic sa luptati pt imobil .
chiar daca costurile sunt destul de mari .
Buna ziua! Si eu sunt in proces de partaj cu fostul sot. As dori sa stiu daca pot vinde apartamentul ca sa ii dau lui sulta ce i se cuvine, sau apartamentul imi va fi scos la licitatie?Toate acestea dupa ce se va fi terminat cu procesul, bineinteles.Multumesc
procesul de partaj se poate realiza si prinr-o tranzactie , care se semneaza de parti in fata instantei sau tranzactie incheiata la notariat .
daca partile nu cad de acord in privinta partajarii bunurilor comune, trebuie depusa actiune de partaj in instanta .

acuma depinde de ce anume ati solicitat dvs in cererea de partaj .
de fapt dvs doriti ca bunul imobil sa se vanda si banii sa se imaprta intre soti ?
at de ce ati mai apelat la instanta si nu ati vandut apartamentul ?
daca ati solicitat atribuirea bunului imobil , asumandu-va obligatia platii sultei , veti fi obligata de instanta sa si platiti aceasta sulta .
dar sulta o puteti plati si in rate de ex, sau puteti face un credit /imprumut de la o terta pers pt a putea plati pretul .
nu tb neaparat sa vindeti apartamentul .
La fel de bine puteti sa conveniti vanzarea apartamentului si impartirea sumei de bani.
Dezavantajul este legat de faptul ca in aceasta perioada preturile sunt cum sunt .. si nu e in regula sa vindeti.
Cel mai bine ar fi sa luati dvs. bunul si sa platiti sulta.
Din pacate asta presupune un credit ... si asumarea riscului de a plati ratele in anul 2010 .. care se zice ca va fi de fapt mult mai rau.
Numai dvs. puteti sa decideti insa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Consultanta partaj-sulta Cimpanu Adriana Cimpanu Adriana In urma unui proces de partaj cu sentinta definitiva a-m obtinut eu 70% cota parte din imobil iar fostul sot 30%.Valoarea imobilului in anul 2008 a fost ... (vezi toată discuția)
Modalitati de plata sulta loanabelciu loanabelciu Buna ziua, V-as ruga sa-mi spuneti ce modalitati de plata sunt acceptate in instanta pentru plata sultei (mai bine zis avem un apartament cu 3 camere ce ... (vezi toată discuția)
Partaj hadrian74 hadrian74 Ce se intimpla daca in urma unui proces de partaj urmeaza sa-i platesc fostei sotii ca sulta cota parte din valoarea apartamentului dar nu am posibilitate? voi ... (vezi toată discuția)