avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 433 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Partaj
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Partaj

Ce se intimpla daca in urma unui proces de partaj urmeaza sa-i platesc fostei sotii ca sulta cota parte din valoarea apartamentului dar nu am posibilitate? voi fi evacuat? are vreo importanta faptul ca dupa 3 ani de divort am platit doar eu ratele apartamentului? [credit ipotecar] si mai ales faptul ca mie mi-a fost acordat acest credit? mai mentionez ca, cota parte a acesteia e mai mare intrucat avansul de 25%100 ptr credit apartine fostei sotii din vanzarea unei garsoniere de dinainte de casatorie.
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 13:03, 10 August 2014
Da, vi se va vinde apartamentul, intai ia banca ce datorati, apoi fosta sotie daca ii ramane ceva.
Pt diferenta, veti ramane in continuare dator.
Ultima modificare: Duminică, 10 August 2014
gi-jane2, moderator
Eu va sfatuiesc sa mergeti intai la banca, sa prezentati situatia dvs (impreuna cu hotararea de partaj) si sa solicitati acordul bancii ptr a vinde apartamentul respectiv dvs., de buna voie, nu sa asteptati sa fiti executat silit!
La intrebarea dvs., daca dvs. nu aveti banii necesari sa ii dati fostei sotii ptr sulta, aceasta poate cere executarea silita, ceea ce inseamna ca apartamentul va fi scos la licitatie publica, va fi vandut cu o suma minima (asa cum se intampla de obicei la executarile silite) si, pe langa faptul ca, probabil nu veti ramane cu nimic, asa cum v-a scris si gj-jane, o sa mai ramaneti dator in continuare sa platiti si creditul pana la restituirea integrala!
Tocmai de aceea v-am sfatuit sa vindeti dvs., de buna voie, apartamentul respectiv la pretul pietei cu acordul bancii; in mod normal pe banca nu o intereseaza decat sa isi recupereze banii dati dvs. si, in momentul in care cumparatorul ii plateste suma restanta la banca, altceva nu o mai intereseaza, tocmai de aceea nu cred ca o sa intampinati probleme la banca!
In aceasta varianta, probabil ca veti putea da si sotiei sulta, bancii diferenta de la credit si, in cel mai fericit caz, mai ramaneti si dvs. cu "ceva" bani si fara credit! Cu acesti (probabili) bani veti putea face un alt credit si sa cumparati o alta casa...sau altceva!
Mie imi pare un partaj prost facut. Ar fi trebui ca apart sa fie atribuit sotiei daca are cota parte mai mare. Plus ar fi tb sa se tina seama ca ati achitat singur o parte din rate si sa vi se mareasca cota parte.

In fine,ideea e ca sotia are creanta (sulta) garantata cu imobilul, insa banca are prioritate daca are instituita ipoteca asupra lui. Cum v-a explicat si colega, banca isi recupereaza suma restanta, apoi sotia sulta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua! eu am divorțat de fostul sot, insa, împreună avem ... Mariarobu19 Mariarobu19 Buna ziua! Eu am divorțat de fostul sot, insa, împreună avem un apartament cumpărat, ambii fiind proprietari în acte. În cazul în care fostul sot ... (vezi toată discuția)
Partaj dupa divort gagione gagione am divortat de fosta sotie.minora a ramas la mine. hotararea este definitiva si irevocabila.am un apartament ipotecat la banca de doi ani de zile si sunt ... (vezi toată discuția)
Un raspuns privind partajul dodorel62 dodorel62 Eu am fost casatorit si in urma casatoriei a rezultat un baiat care acum are 19 ani,iar el sta in prezent cu fosta sotie la apartamentul pe care ea il avea ... (vezi toată discuția)