avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 954 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Drepturi banesti-diurna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Drepturi banesti-diurna

Buna ziua.
Am lucrat pt o perioada de 1 an sofer pe TIR,numai in afara tarii.CIM,facut in Romania in care era specificat ca voi fi platit cu 850 lei brut.Verbal,fara a fi trecut in contract ne-am inteles,ca voi fi platit la km cu 0.07 euro c,asta insemnant a fi asa zisa diurna.Lucram 4 sapt dupa care una liber in care nu eram platit.
Ex: In 4 saptamani faceam 10000km,primeam 700 euro,din care aproximativ 150euro ii primeam in lei,iar restul de 550 reprezenta"diurna".
In acest an totalul zilelor lucrate in afara tarii au fost 270.Diurna totala pt cele 270 de zile a fost de 5000 euro.
Din auzite,am inteles ca diurna minima ar fi in jur de 32e/zi.
Deci 270 zile*32=8640 euro.
Pe langa asta in loc de 8ore,lucram minim 18ore zi de zi.
Are rost sa ma judec pe litigiu de munca?Am vreo sansa sa castig?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:05, 22 Februarie 2015
Pentru deplasarile in statele UE , diurna este de 35 Euro/zi, iar diurna maxima deductibila este de 87,5 euro/zi.

In conditiile astea, merita promovat un litigiu de munca.

Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca aceste drepturi.
Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.
Multumesc.
Ar mai fi o singura problema si anume:
Trebuia sa ma prezint la lucru in urma cu 10 zile,am refuzat categoric a ma mai prezenta.
Dansii insista ca eu sa vin la lucru,eu nu mai doresc.
Nu vor sa sa-mi accepte demisia de comun acord si ma obliga sa stau in preaviz 20 zile lucratoare,ceea ce pt mine inseamna o luna in tir,in conditii greu de suportat pe bani de nimic.
Practic,eu daca as castiga litigiul as demonstra ca ei nu au respectat CIM.
In cel mai scurt timp posibil le trimit prin posta cu confirmare de primire Demisia,pe care o scriu in temeiul Art81,al8 din Codul Muncii.
Daca as avea castig de cauza in litigiul de munca si as recupera diferenta de diurna,vor putea sa ceara in instanta despagubiri pt ca nu am stat 20 de zile in preaviz si nu au gasit om inlocuitor si astfel au suferit pagube?
Va multumesc!
Daca este vorba despre o demisie fara preaviz (art.81 alin.8 C.mun.), atunci nu are ce sa va mai solicite .

Aveti grija ca absenta nemotivata de la locul de munca poate duce la sanctionarea disciplinara a dvs, inclusiv prin desfacerea c.i.m.
Daca pt 10000km,parcursi in 28 de zile,primeam 700 euro,din care 150 erau schimbati in lei si virati sub forma salariului din CIM,iar restul de 550euro erau virati sub titlul de diurna(reiese din extrasul de cont),in fata instantei as demonstra clar ca angajatorul nu a virat intreaga diurna(28zile*35euro).Dar daca,as pune informatiile de mai sus,la indemana org de control fiscal,nu as demonstra ca angajatorul practica plata la km,iar astfel pentru cei 550 de euro evita plata impozitului?Cum justifica ei,celor de la ant-frauda,ca cei 550 de euro erau diurna,cand pt 28 de zile eu trebuia sa primesc 980 euro,iar eu pot arata prin rapoartul saptamanal de lucru numarul de km parcursi(inclusiv martori) prin care rezulta exact suma de 700 de euro...nu este evaziune fiscala?
Potrivit dispozitiilor art. 8 alin. 1 pct. 11 din O.G. nr.37/2007 reprezintă încălcări foarte grave ale dispoziţiilor Regulamentului Parlamentului European şi al Consiliului (CE) nr. 561/2006, şi constituie contravenţii, dacă acestea nu sunt considerate infracţiuni potrivit legii penale acordarea de către întreprindere/operatorul de transport rutier a unor plăţi conducătorilor auto, chiar şi sub formă de bonificaţii sau prime, în funcţie de distanţa parcursă şi/sau de cantitatea de mărfuri transportată.

OG 37/2007 privind stabilirea cadrului de aplicare a regulilor privind perioadele de conducere, pauzele şi perioadele de odihnă ale conducătorilor auto şi utilizarea aparatelor de înregistrare a activităţii acestora :
Art. 8 (1) Următoarele fapte reprezintă încălcări foarte grave ale dispoziţiilor Regulamentului Parlamentului European şi al Consiliului (CE) nr. 561/2006, ale Regulamentului (CEE) nr. 3.821/85 şi, după caz, ale Acordului AETR şi constituie contravenţii, dacă acestea nu sunt considerate infracţiuni potrivit legii penale:
..
11.acordarea de către întreprindere/operatorul de transport rutier a unor plăţi conducătorilor auto, chiar şi sub formă de bonificaţii sau prime, în funcţie de distanţa parcursă şi/sau de cantitatea de mărfuri transportată;
....

art.9 (4) Contravenţiile prevăzute în prezenta ordonanţă se constată şi se sancţionează de către personalul cu atribuţii de inspecţie şi control din cadrul Autorităţii Rutiere Române – A.R.R., de către personalul cu atribuţii de inspecţie şi control din cadrul Inspecţiei Muncii – I.M., Ministerului Muncii, Familiei şi Egalităţii de Sanse şi de către poliţiştii rutieri, potrivit competenţelor ce le revin.

Puteti depune si o sesizare la Inspectia Muncii, in acest caz.

Alte discuții în legătură

Plata diurnei externe Ștefan Radu Boscor Ștefan Radu Boscor Bună ziua, ma numesc Radu și sunt angajat la o firma din România pe postul de conducător auto pe camion de mare tonaj și îmi desfășor activitatea în ... (vezi toată discuția)
Litigiu contract munca radu_preda radu_preda Buna ziua. Sunt sofer de tir angajat in Ro dar conduc pe comunitate. Am fost angajat cu \\" salariu \\" 1200euro/luna dar am fost platit cu 12 eurocenti/km. Am ... (vezi toată discuția)
Pontarea si salariul pe tara al soferilor de autocamion angajaripolach angajaripolach Buna seara! Am o mare dilema cu privire la pontarea soferilor. Firma la care lucrez are 170 de soferi, toti lucrand pe comunitate. Pe acestia ii pontam cu 8 ... (vezi toată discuția)