avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 738 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... pontarea si salariul pe tara al soferilor de autocamion
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

pontarea si salariul pe tara al soferilor de autocamion

Buna seara! Am o mare dilema cu privire la pontarea soferilor. Firma la care lucrez are 170 de soferi, toti lucrand pe comunitate. Pe acestia ii pontam cu 8 ore pe zi 5 zile/saptamana, insa nu este o pontare realista. noi dorim sa utilizam un pontaj real, dar cum putem porceda, cand soferii trebuie sa-si faca pauza de 48 ore, respectiv cum ii pontam? Tin sa mentionez ca acestia sunt platiti la km parcursi si nu la diurna /zi,iar pe tara li se acorda salariul minim pe economie, salariu care din nou rezulta efectiv din zilele lucrate, iar acest salar oscileaza constant: de multe ori daca soferii nu lucreza si trebuie sa-si faca pauza de 48 h, acestia sunt pontati ca nemotivati- de exemplu. va rog sa ma ajutati cu un sfat? cum ar trebui sa procedez daca doresc sa-i pontez real? daca este obligatoriu pontarea soferilor tinand cont ca acestia au foaie de parcurs, diagrama, card taho, de unde reiese clar cat timp au lucrat....iar daca ar trebui sa-i pontez ca fiind in delegatie, ar trebui acorda diurna? sau putem sa-i pontam cu nr de ore lucrate,si sa evindetiam care sunt de noapte, de zi, de weekend etc. ?
Cel mai recent răspuns: rrramor , utilizator 13:36, 28 Martie 2016
1. Repausul saptamanal care se acorda este de 48 ore consecutive, de regula sambata si duminica.
In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.

2. In general, diurna acordata este cea prevazuta de HG 518/1995, si difera in functie de statul in cauza.
Diurna este un drept alsalariatului, care nu poate renunta la acesta.

3. Vedeti si acest link :
[ link extern ]

4. OG 37/2007 privind stabilirea cadrului de aplicare a regulilor privind perioadele de conducere, pauzele şi perioadele de odihnă ale conducătorilor auto şi utilizarea aparatelor de înregistrare a activităţii acestora :
Art. 8 (1) Următoarele fapte reprezintă încălcări foarte grave ale dispoziţiilor Regulamentului Parlamentului European şi al Consiliului (CE) nr. 561/2006, ale Regulamentului (CEE) nr. 3.821/85 şi, după caz, ale Acordului AETR şi constituie contravenţii, dacă acestea nu sunt considerate infracţiuni potrivit legii penale:
..
11.acordarea de către întreprindere/operatorul de transport rutier a unor plăţi conducătorilor auto, chiar şi sub formă de bonificaţii sau prime, în funcţie de distanţa parcursă şi/sau de cantitatea de mărfuri transportată;
....

art.9 (4) Contravenţiile prevăzute în prezenta ordonanţă se constată şi se sancţionează de către personalul cu atribuţii de inspecţie şi control din cadrul Autorităţii Rutiere Române – A.R.R., de către personalul cu atribuţii de inspecţie şi control din cadrul Inspecţiei Muncii – I.M., Ministerului Muncii, Familiei şi Egalităţii de ªanse şi de către poliţiştii rutieri, potrivit competenţelor ce le revin.

5. Salariatul poate depune o sesizare la Inspectia Muncii, in acest caz.

6. Pontajul trebuie facut exact cum lucreaza salariatul.
Ultima modificare: Vineri, 25 Martie 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic
Pontajul se face in urma descarcarii datelor din cardurile tahograf. Vei plati si inregistra exact conform orelor inscrise acolo.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sofer tir - zile libere, diurna sandu500 sandu500 Lucrez ca si sofer pe tir in comunitatea europeana angajat legal la o firma din Romania. Dupa2 luni in comunitate firma imi da doar 6 zile lucratoare ... (vezi toată discuția)
Codul muncii - sambata si duminica BX BX Daca angajatorul obliga un angajat sa vina sambata sau duminica la munca in loc de una din zilele luni-vineri este corect sa compenseze aceasta zi doar cu o zi ... (vezi toată discuția)
Ture rotative de 8 ore ionut22222 ionut22222 Buna ziua, Ma adresez dumneavoastra cu o problema pe care as dori sa o lamuresc inainte de a discuta cu angajatorul. Intamplator am ajuns la o firma care are ... (vezi toată discuția)