avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 682 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Codul muncii - sambata si duminica
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Codul muncii - sambata si duminica

Daca angajatorul obliga un angajat sa vina sambata sau duminica la munca in loc de una din zilele luni-vineri este corect sa compenseze aceasta zi doar cu o zi libera din saptamana normala de lucru sau trebuie compensate aceste zile cu valoare dubla (16h in loc de 8 respectiv platite ca ore suplimentare) ?

Cum mai este prevazuta acesta situatie acum in codul muncii ?

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:32, 21 Mai 2019
Pentru munca desfasurata in zilele de repaus saptamanal , salariatii beneficiaza cumulativ de:
- un repaus saptamanal de 48 de ore consecutive, acordat in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.

- un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
Angajatorul practic triseaza. Cheama oamenii sambata si duminica si le da liber luni dar apoi in pontaj la sfarsitul lunii ei apar ca au fost la munca luni, nu sambata sau duminica, iar lor li se spune ca se face o 'echivalare' a orelor. Practic pontajul este 'reglat' la HR ca asa vor ei.
In acest caz, va trebui sa se depuna o sesizare la ITM/Inspectia Muncii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lucrul in zilele de repaus, sambata si duminica Ilie Danut Ilie Danut Buna ziua,am o nelamurire privitoare la Plata zilelor lucrate in zilele de repaus saptamanal:Daca lucrez doar sambata venind la serviciu, am dreptul la Plata ... (vezi toată discuția)
Regulament intern pentru un restaurant suciugeorgeta suciugeorgeta Va rog sa-mi spuneti cum ar trebui trecut programul de lucru al unui restaurant in Regulamentul intern.....salariatii lucreaza de la 10 la 22 apoi au o zi ... (vezi toată discuția)
Ore libere in cursul saptamanii pt ore lucrate in week end ContSters133856 ContSters133856 buna va rog sa imi spuneti la cate ore libere platite in cursul saptamanii are dreptul un angajat care lucreaza 11,5 ore sambata si 11,5 ore duminica? la 23 ... (vezi toată discuția)