avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1056 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Codul muncii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Codul muncii

Am o intrebare, am citit pe internet ca timpul de lucru pe saptamana este de maxim 48 de ore inclusiv orele suplimentare, eu lucrez 60 de ore, cu acte doveditoare, intrebare este ce as putea sa fac in acest caz, vreau sa am mai mult timp liber dar nu sunt lasat, pe motivul "nu iti convine esti liber sa pleci".De exemplu: sa zicem, luni sunt de dimineata de la 7 la 19, am 24 de ore libere, intru marti seara de la 19 la 7, 24 de ore libere, intru joi dimineata de la 7 la 19, 24 de ore libere, vineri seara 19 la 7, 24 de ore libere, duminica dimineata de la 7 la 19. 5 zile pe saptamana lucrez cate 12 ore 5 ori 12 = 60 de ore, si tot asa in fiecare saptamana....ce as putea sa fac?!
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Februarie 2015
Dany1870425, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:30, 14 Februarie 2015
Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

Puteti transmite petitia dumneavoastra catre Inspectia Muncii prin:
Email: comunicare@inspectiamuncii.ro
Fax: (021) 302 70 64
Posta: Str. Matei Voievod nr. 14, sector 2, Bucuresti, 021451


In cazul d.voastra,angajatorul este obligat de lege, sa acorde zile libere,in functie de cate ore lucrati in plus pe luna,in termen de 60 zile,daca nu sa acorde la salar o diferenta de bani pentru acele ore lucrate in plus.O zi buna.
@ Dany1870425

Art. 122 C.mun.
(1) Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
(2) In aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
(3) In perioadele de reducere a activitatii angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere platite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate in urmatoarele 12 luni.

Art. 123 C.mun.
(1) In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 122 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentara, acordat in conditiile prevazute la alin. (1), se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.

In cazul in care nici in urma sesizarii adresate ITM-ului nu se solutioneaza problema, atunci va puteti adresa si instantei de judecata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Zile libere andreeastef andreeastef BUNA ZIUA, LA CATE ZILE LIBERE AI DREPTUL LUNAR DACA LUCREZI 8 ORE PE ZI SI DOUA SAMBETE SI DUMINICI PE LUNA PROGRAM DE 12 ORE? VA MULTUMESC (vezi toată discuția)
Ore suplimentare cercelviorel cercelviorel in contractul pe care l,am semnat cu mapn,ul scrie ca lucrez 40ore pe sapt max 48 ore nu mai mult de 168ore pe luna.....dar in realitate eu fac paza si lucrez ... (vezi toată discuția)
278 de ore pe lună este legal? Balan Manix Balan Manix Lucrez 278 de ore pe lună,si salariul este minim pe economie fără să mă plătească pentru orele suplimentare.Eu lucrez ca agent de securitate.Vreau să ... (vezi toată discuția)