avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 553 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... acte materiale retinute in cadrul infractiunii ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

acte materiale retinute in cadrul infractiunii continuate, constatare gratiere

Buna ziua!
Infractiunea de trafic de pesoane in forma continuata compusa din 6 acte materiale savirsita in cursul anului 2002 respectiv luna ianuarie, februarie, august , iulie, iulie, si ULTIMA 11OCTOMBRIE 2002. In data de 04 OCTOMBRIE 2002, a intervenit legea de gratiere 543/2002 care gratiaza FAPTELE SAVIRSITE pina in data de 04 oct 2002. Acum ne aflam in interiorul executarii pedepsei sa facut contestatie la executare in temeiul art 585 litera D unde am solicitat constatarea gratierii celor 5 fapte savirsite anterior intrarii in vigoare a legii de gratiere si aplicarea unei pedepse mai mici doar ptr acea fapta din oct 11 oct 2002. Am mai solicitat aplicarea gratierii partiale in temeiul legii 546/2002, art 16, alin 2.Dar ni sa respins ca NEFONDAT In recurs credeti ca se mai poate face ceva?
Cel mai recent răspuns: gicu13 , utilizator 18:23, 14 Februarie 2015
nu. respectivul act normativ nu se aplică. din ce scrieți nu înțelegeți ce e aceea o grațiere. aceasta se aplică asupra condamnărilor și nu asupra faptelor săvârșite. ia mai citiți odată art. 8
la data emiterii actului, cel în cauză nu era condamnat, deci acțiunea este nefondată. dacă actul normativ ar fi prevăzut o amnistie era altceva.

în ceea ce privește cererea de grațiere parțială, sper că nu ați adresat-o tot instanței. dacă da, cereți banii înapoi de la cel care v-a reprezentat...
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Februarie 2015
gicu13, utilizator
Buna ziua!
Ulterior aparitiei legii gratierii art 8 a fost modificat in urma unei exceptii la CCR astfel;

Articol unic. - Articolul 8 din Legea nr. 543/2002 privind gratierea unor pedepse si inlaturarea unor masuri si sanctiuni, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 726 din 4 octombrie 2002, se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 8. - Dispozitiile prezentei legi privesc pedepsele, masurile si sanctiunile aplicate pentru fapte savarsite pana la data publicarii ei in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I."

Articol unic. - Se aproba Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 18 din 2 aprilie 2003 pentru modificarea art. 8 din Legea nr. 543/2002 privind gratierea unor pedepse si inlaturarea unor masuri si sanctiuni, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 224 din 3 aprilie 2003.

DA, chiar am adresat instantei cererea de gratiere partiala:(

Cu privire acele 5 acte materiale savirsite pina la intrarea in vigoare a legii de gratiere se poate face ceva? Exista vreo sansa?
dodonica, utilizator
dodonica a scris:

Buna ziua!
Ulterior aparitiei legii gratierii art 8 a fost modificat in urma unei exceptii la CCR astfel;

Articol unic. - Articolul 8 din Legea nr. 543/2002 privind gratierea unor pedepse si inlaturarea unor masuri si sanctiuni, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 726 din 4 octombrie 2002, se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 8. - Dispozitiile prezentei legi privesc pedepsele, masurile si sanctiunile aplicate pentru fapte savarsite pana la data publicarii ei in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I."

Articol unic. - Se aproba Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 18 din 2 aprilie 2003 pentru modificarea art. 8 din Legea nr. 543/2002 privind gratierea unor pedepse si inlaturarea unor masuri si sanctiuni, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 224 din 3 aprilie 2003.

DA, chiar am adresat instantei cererea de gratiere partiala:(

Cu privire acele 5 acte materiale savirsite pina la intrarea in vigoare a legii de gratiere se poate face ceva? Exista vreo sansa?
vă repet încă o dată: grațirea se aplică pedepselor (măsurilor și sancțiunilor) și nu faptelor! cuvântul cheie este aplicate
atunci când nu există o pedeapsă nu există nimic de grațiat.

în ceea ce privește grațierea individuală, cui trebuia adresată cererea?

Scuze, cred ca nu m-am exprimat corect!
Inculpatul a fost deja condamnat definitiv la o pedeapsa de 4 ani inchisoare si se afla in penitenciar in executarea pedepsei.

Art. 8. - Dispozitiile prezentei legi privesc pedepsele, masurile si sanctiunile aplicate pentru
fapte savarsite
pana la data publicarii ei in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I."
a fost inculpatul condamnat înainte de apariția legii de grațiere? NU! legea spune aplicate și nu care vor fi aplicate.

la mine la țară e o vorbă: o ți înainte ca Ivan cu fluiera. vi s-a mai explicat în celelalte topicuri pe care le-ați deschis că nu aveți dreptate. instanța însăși v-a spus că nu aveți dreptate. faptul că ați adresat o cerere de grațiere individuală instanței de judecată și nu singurei persoane în măsură să aplice o astfel de măsură - în condițiile în care legea e clară, scrie negru pe alb - ar trebui să vă arate că nu vă pricepeți...
gicu13, utilizator

Alte discuții în legătură

Gratiere prevederi cp vs l546/2002 ela18 ela18 Buna ziua, Ma puteti ajuta, va rog, sa imi clarific unele aspecte legate de gratiere? In concret, Cp prevede ca gratierea poate avea efecte asupra ... (vezi toată discuția)
Constatare fapte gratiate? dodonica dodonica Pe vechiul cod a ramas definitiva si pusa in executare urmatoarea solutie; 1.săvârşirea infracţiunii de asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, ... (vezi toată discuția)
Buna seara alexandra.dinica alexandra.dinica ce trebuie sa fac pentru a obtine o gratiere sau ptr. comutarea pedepsei?dati mi va rog si definitia procedurii sau textul legii...nu ma pricep si vreau sa ... (vezi toată discuția)