avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 783 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Modificare contract de munca la femei gravide
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Modificare contract de munca la femei gravide

Buna ziua,
Ma puteti ajuta, va rog, cu o informatie? In ce conditii poate fi modificat programul de lucru si salariul la jumatate pentru o femeie gravida care nu a solicitat acest lucru?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:33, 16 Februarie 2015
1. Art.41 C.mun.:
1) Contractul individual de muncă poate fi modificat numai prin acordul părţilor.
(2) Cu titlu de excepţie, modificarea unilaterală a contractului individual de muncă este posibilă numai în cazurile şi în condiţiile prevăzute de prezentul cod.
(3) Modificarea contractului individual de muncă se referă la oricare dintre următoarele elemente:
a) durata contractului;
b) locul muncii;
c) felul muncii;
d) condiţiile de muncă;
e) salariul;
f) timpul de muncă şi timpul de odihnă.

Asadar, regula in materie de modificare a contractului individual de munca este modificarea prin acordul partilor.
Prin urmare, in situatia expusa de dvs nu se poate modifica unilateral c.i.m.

2. OUG 96/2003
Art. 13 - În baza recomandării medicului de familie, salariata gravidă care nu poate îndeplini durata normală de muncă din motive de sănătate, a sa sau a fătului său, are dreptul la reducerea cu o pătrime a duratei normale de muncă, cu menţinerea veniturilor salariale, suportate integral din fondul de salarii al angajatorului, potrivit reglementărilor legale privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale.

OUG 96/2003 privind protecţia maternităţii la locurile de muncă reglementeaza dreptul dvs de a beneficia de reducerea cu 1/4 a timpului de munca fara modificarea salariului si nu dreptul angajatorului de a va modifica unilateral c.i.m., in acest sens.

3. In cazul in care situatia expusa de dvs s-a produs , atunci aveti posibilitatea de a va adresa ITM-ului si/sau instantei de judecata.
Multumesc frumos!
Angajatorul meu sustine ca imi poate modifica atat programul (la 4 ore), cat si salariul la jumatate, mentionand ca nu poate sa ma plateasca.
Nu are dreptate acel angajator. V-am redat mai sus prevederile legale care va protejeaza in acesasta situatie.

Spuneti sa va arate baza legala pentru sustinerea lui.
Va multumesc pentru raspunsuri!!nDaca puteti sa imi mai raspundeti la o intrebare, va rog!? Indemnizatia pentru crestere copil se acorda doar daca ai 12 luni lucrate consecutiv, inainte de a naste?sau se considera ultimele 12 luni lucrate chiar daca e pauza intre ele??
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Februarie 2015
ionela_adriana02, utilizator
art.2 din OUG 111/2010:
(1) Începând cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia opţional de următoarele drepturi:
a) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an, precum şi de o indemnizaţie lunară;
b) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară.
....

Prin urmare, se iau in considerate ultimele 12 luni anterioare datei nasterii, inclusiv luna nasterii.

Aveti grija la pauzele dintre lunile lucrate .. Care este data prezumata a nasterii ?
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Februarie 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Concediu maternitate Droxi Droxi Am un magazin alimentar si de 1 luna am angajat o fata cu contract de munca pe 4 ore . Acum am aflat ca ar vrea sa ramana gravida . Ce obligatii am eu fata de ... (vezi toată discuția)
Maternitate lavplus lavplus De la 1 aprilie m-am angajat cu contract de 4 ore /zi. Acum 2 zile am aflat ca sunt gravida . As dori sa stiu daca beneficiez de anumite drepturi legate de ... (vezi toată discuția)
Program de lucru part time Georgia_cs Georgia_cs Buna seara, As vrea sa lucrez part time, pentru a ma putea dedica si cresterii copiilor mei, ce vor incepe scoala din toamna. Vreau sa stiu daca exista un ... (vezi toată discuția)