avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 535 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Procura folosire auto
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Procura folosire auto

Buna ziua.
As dori si eu o lamurire in legatura cu foliserea unui autovehicul in spatiu UE.
Masina este inmatriculata pe numele tatalui meu si as dori sa plec din tara, pentru o perioada nedeterminata (munca in Germania).
Parintii nu mai au permis de conducere valabil, deci nu au nimic impotriva sa iau masina. De cand am luat permisul (12 ani) ei nu au mai condus.
Daca este acelasi nume de familie in actele masinii mai este nevoie de procura notariala pentru a iesi cu masina din Romania?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: alex29bv , utilizator 17:24, 14 Februarie 2015
Banuiesc ca autoturismul este inmatriculat pe numele tatalui. Faceti o copie tradusa in germana si legalizata dupa certificatul d-voastra de nastere. Ati inteles de ce :) ?
Daca numele proprietarului corespunde cu al celui care folosește mașina, nu, nu este necesară împuternicirea...in acest caz este foarte greu de a se stabili daca nu este una si aceeasi persoana...
Nu conteaza pe ce nume e masina, a cui e si daca nu aveti acelasi nume cu al proprietarului, nu aveti nevoie de procura sau contract de comodat , ci numai de documentele masinii.
Probleme e ca daca va inregistrati acolo la primarie cu locuinta, nu aveti voie decat o perioada determinata sa conduceti masina fara s-o inmatriculati acolo.

Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Februarie 2015
gi-jane2, moderator
Da, autoturismul este inmatriculat pe numele tatalui meu deoarece a fost achizitonat acum 5 ani prin programul rabla. In momentul respectiv nu se putea inmatricula noua masina decat pe numele vechiului proprietar.
Daca in buletin/permis este aceasi adresa si numele de familie la fel ca in actele masinii, mai trebuie sa fac copie tradusa/legalizata dupa certificatul de nastere?

Ideea era si pentru cauzul nefericit in care pot fi implicat intr-un accident, sau amendat pentru viteza. Ma gandesc sa nu "comenteze" ceva politistul neamt :)
Bineinteles ca ITP-ul si RCA o sa fie facute in Romania

Cat am circulat in tara, nu m-a intrebat nimeni "de sanatate" nici cand m-a oprit pentru depasirea vitezei si nici in cazul accidentului.

Multumesc
Nu conteaza pe ce nume este talonul.
Actele necesare sunt talonul cu itp-ul valabil, asigurarea si permisul.

Alte discuții în legătură

Pot circula in ue cu un autoturism care nu e pe numele meu? nicolae1986 nicolae1986 recent am cumparat un autotorism si vreau sa merg 2 saptamani in italia ,am voie legal sa trec in alt stat daca nu e pe numele meu?am act vanzare cumparare ... (vezi toată discuția)
Circulatia autovehiculelor straine siempreska siempreska Buna! Exista ceva conditii privind circulatia autovehiculelor straine in Romania? Trebuie indeplinite ceva formalitati sau exista o perioada limita in care ... (vezi toată discuția)
Inteligentii s-au gandit sa interzica circulatia masinilor din bulgaria! LUCk33ro LUCk33ro Cata minte le trebuie organelor sa cloceasca asemenea lege? \"Ca sa-si inscrie masina in tara vecina, soferul roman trebuie sa aranjeze cu un bulgar care ... (vezi toată discuția)