Codul Fiscal
ART. 48 (4) Condiţiile generale pe care trebuie să le îndeplinească cheltuielile aferente veniturilor, pentru a putea fi deduse, sunt:
d) cheltuielile cu primele de asigurare să fie efectuate pentru:
1. active corporale sau necorporale din patrimoniul afacerii.
(7) Nu sunt cheltuieli deductibile:
l^1) 50% din cheltuielile aferente vehiculelor rutiere motorizate care nu sunt utilizate exclusiv în scopul desfăşurării activităţii ..., aflate în proprietate sau în folosinţă.
Norme metodologice (NM)
38. Sunt cheltuieli deductibile, de exemplu :
8. cheltuielile cu primele de asigurare care privesc imobilizările corporale şi necorporale, ... .
21. cheltuielile cu funcţionarea şi întreţinerea, aferente bunurilor care fac obiectul unui contract de comodat, potrivit înţelegerii din contract, pentru partea aferentă utilizării în scopul afacerii;
39^1. (2) Dacă vehiculele respective nu sunt utilizate exclusiv în scopul desfăşurării activităţii, se limitează la 50% dreptul de deducere a cheltuielilor efectuate conform art. 48 alin. (4) şi (5) din Codul fiscal legate de aceste vehicule, ... . În cadrul cheltuielilor supuse limitării fiscale se cuprind cheltuielile direct atribuibile fiecărui vehicul, inclusiv cele reprezentând: impozitele locale, asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto, inspecţiile tehnice periodice, rovinieta etc.
41. Toate bunurile şi drepturile aferente desfăşurării activităţii se înscriu în Registrul-inventar şi constituie patrimoniul afacerii.
Doua intrebari:
a) Am infiintat PFA si am in folosinta un autoturism necesar desfasurarii activitatii, conform contractului de comodat semnat cu proprietarul autoturismului.
Acest autoturism este un bun aferent desfasurarii activitatii, ceea ce inseamna, conform pct. 41. din NM, ca trebuie sa il inscriu in Registrul inventar si constituie patrimoniul afacerii. Este corect?
b) Deduc doar 50% din cheltuielile aferente autoturismului, deoarece nu-l utilizez exclusiv in scopul desfasurarii activitatii. Impozitele locale si asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto tin de dreptul de proprietate si se emit pe numele proprietarului.
Prin contractul de comodat, proprietarul autoturismului a mentionat la obligatiile comodatarului, sa suporte pe langa celelalte cheltuieli (combustibil, piese de schimb, anvelope, reparatii, roviniete, ITP, s.a.) si impozitele locale si asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto. Pot sa deduc 50% si din cheltuielile cu impozitele locale si RCA? Dar din CASCO?
1. In Reg. inventar se inscrie dreptul de folosinta pe care il aveti asupra autoturismului, nu autoturismul in sine.
2. Nu puteti deduce cheltuiala cu impozitul datorat pt auto. In privinta RCA nici aceasta nu poate fi dedusa pt ca nu va incadrati in niciuna din ipotezele art. 48 alin. 3, lit.d) Cod fiscal:
d) cheltuielile cu primele de asigurare să fie efectuate pentru:
1. active corporale sau necorporale din patrimoniul afacerii;
2. activele ce servesc ca garanţie bancară pentru creditele utilizate în desfăşurarea activităţii pentru care este autorizat contribuabilul;
3. prime de asigurare pentru asigurarea de risc profesional;
4. persoane care obţin venituri din salarii, potrivit prevederilor capitolului 3 din prezentul titlu, cu condiţia impozitării sumei reprezentând prima de asigurare, la beneficiarul acesteia, la momentul plăţii de către suportator.
Contabilitate pfa
Derulator
Buna dimineata,
In cazul unei PFA, se pot inregistra in jurnalul de incasari si plati cheltuielile pentru RCA, CASCO, revizii programate si combustibil ... (vezi toată discuția)