Art.165 , 166 si 167 - si celelalte care fac trimitere la termene, conditii , etc . - din NCP sunt clare. Dar la art.166 se specifica :(1) Condamnatul poate fi reabilitat, la cerere, de instanţă, după împlinirea următoarelor termene:
a) 4 ani, în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 2 ani, dar care nu depăşeşte 5 ani.
Dar in cazul in care ai fost condamnat la o pedeapsa mai mica de 2 ani ??!!
Astepti sa se implineasca termenul reabilitarii de drept ?
Exemplu : am fost condamnat la 1 an si 10 luni - cu executare -, am executat 1 an si 5 luni. Executarea pedepsei a luat sfarsit - 1 an si 10 luni - la 12 martie 2014.
Pot sa cer - de fapt, daca am vreo sansa sa obtin aceasta reabilitare - reabilitarea judecatoreasca ? Sau legiuitorul nu a luat in calcul si reabilitatea judecatoreasca a celor cu pedepse mai mici de 2 ani ?
Sau ce se poate face in aceasta situatie - altceva in afara de a astepta sa treaca timpul - , pentru a beneficia de reabilitare ?
Intreb acest lucru si incerc sa gasesc o solutie deoarece ma confrunt cu situatia in care nu ma pot angaja datorita nenorocitului de cazier.
Cu multumiri anticipate.........
Sub 2 ani reabilitare de drept daca in 3 ani nu se mai comite alta infractiune. Deci 2 plus 3, dupa 5 ani.
Reabilitare judecatoreasca peste 2 ani ( sa zicem 2 ani si 2 luni) plus 4 ani, deci dupa 6 ani si 2 luni.
Reabilitarea judecatoreasca nu este mai avantajoasa decat cea de drept. Nu inseamna ca intervine dupa 4 ani, ci dupa 4 ani plus pedeapsa ce depaseste 2 ani, deci 6 ani si.
Nu aveti din pacate decat sa asteptati sa treaca cei 3 ani dupa data de 12 martie 2014.
Conform art. 165 C.p. reabilitarea de drept are loc in cazul condamnarii la pedeapsa inchisorii care nu depaseste 2 ani, daca in decurs de 3 ani condamnatul nu a savarsit o alta infractiune. ca atare, in acest caz va interveni reabilitarea de drept numai in situatia in care in decurs de 3 ani de la momnetul la care se considera executata pedeapsa se constata ca nu ati savarsit nicio alta infractiune. Din pacate, reabilitarea judecatoreasca nu este aplicabila nefiind indeplinite conditiile prevazute de art pe care le-ati mentionat.
Conf. NCP intervine reabilitarea de drept daca în decurs de 3 ani de la data când a luat sfârşit executarea pedepsei principale sau de la data când aceasta s-a prescris, nu ati săvârşit o altă infracţiune.
In cazul dvs de la data de 12 martie 2014 adaugati 3 ani si va interveni reabilitarea de drept, mai devreme nu se poate.
art. 165 Cod penal : Reabilitarea are loc de drept in cazul condamnarii la pedeapsa amenzii, la pedeapsa inchisorii care nu depaseste 2 ani sau la pedeapsa inchisorii a carei executare a fost suspendata sub supraveghere ,daca in decurs de 3 ani condamnatul nu a savarsit o alta infractiune ." In cazul dvs., va avea loc reabilitarea de drept , nu judecatoreasca . Calculul termenului de 3 ani incepe de la data cand a luat sfarsit executarea pedepsei principale (atentie, nu de la data eliberarii conditionate , ci de la data cand s-ar fi implinit 1 an si 10 luni ).
Chiar si pentru reabilitarea de drept trebuie sa va adresati instantei la implinirea termenului pentru a se constatata intervenita reabilitarea de drept, intrucat se obisnuieste sa nu se radieze din cazier condamnarile fara o hotarare judecatoreasca.
Este posibil?
mihai.m14
buna ziua! imi poate spune cineva daca pot face o cerere de reabilitare inainte de termen?am fost condamnat definitiv in 2012 am fost eliberat in 2014 si nu ... (vezi toată discuția)