avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 729 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Indemnizatie crestere copil de la 3 firme
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Indemnizatie crestere copil de la 3 firme

Am o mare nelamurire si daca se poate sa ma ajutati in rezolvarea acestei probleme.
Sunt angajata la 3 societati, la una cu program normal, iar la celelalte 2 part time.
La sfarsitul lunii iulie voi naste, iar concediu prenatal imi voi lua abia cu 1 iulie si dupa nastere voi intra in post natal.
Problema mea este urmatoarea: certificatul de concediu prenatal il aduc la societatea unde sunt angajata cu program normal...dar la celelalte 2 firme cum imi incetez activitatea? Cu decizie de suspendare cf.CM cu art.50 lit.a sau decizie cu acordul partilor? Daca ar fii decizie de suspendare mi-ar trebui certificatul medical pentru declaratia de sanatate...Si daca ar fii sa fac decizie cu acordul partilor de cand ar trebui sa incetez activitatea?
Cel mai recent răspuns: Samoila Georgeta P.F.A. , Consilier juridic 21:24, 16 Iunie 2009
Buna ziua,
Eu zic ca se suspenda toate contractele si veniturile pe baza carora se va calcula indemnizatia de crestere a copilului sunt cele de la functia de baza si cele de la contractele partiale.
Aceasta e baza legala :
Conform instructiunilor aprobate prin Ordinul nr. 68/2009, in sensul prevederilor din normele metodologice de aplicare a OUG nr. 148/2005, veniturile care se iau in considerare la stabilirea cuantumului indemnizatiei pentru cresterea copilului reprezinta, dupa caz:
a) pentru veniturile din salarii:
- la locul unde se afla functia de baza : suma incasata de persoana indreptatita, rezultata dupa aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul a impozitului determinata ca diferenta intre venitul net din salarii, calculat prin deducerea din venitul brut a contributiilor obligatorii aferente unei luni si deducerea personala acordata pentru luna respectiva; contributiile la fondurile de pensii facultative; cotizatia sindicala platita in luna respectiva.
- pentru veniturile obtinute in celelalte cazuri: suma incasata de persoana indreptatita, rezultata dupa aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul determinate ca diferenta intre venitul brut si contributiile obligatorii pe fiecare loc de realizare a acestora.
b) suma incasata de persoana indreptatita, calculata potrivit legii de catre platitorul acesteia, pentru perioadele asimilate prevazute la art.4 alin.(7) din normele metodologice;
c) suma incasata de persoana indreptatita care realizeaza venituri profesionale supuse impozitului pe venit, dar care, potrivit legii, sunt scutite de plata acestuia sau sunt considerate neimpozabile;
d) suma rezultata dupa aplicarea cotei de impozitare asupra venitului net din activitati independente determinat in conditiile legii;
e) suma rezultata dupa aplicarea cotei de impozitare asupra venitului net din activitati agricole determinat in conditiile legii.

Instructiunile prevad, de asemenea, ca, pentru persoanele care realizeaza venituri profesionale din salarii, venitul brut reprezinta salariul de baza, indemnizatii, sporuri, prime, orice alte sume sau avantaje de natura salariala ori asimilate salariilor acordate de angajator potrivit legii.

In plus, in cazul in care o persoana realizeaza concomitent venituri profesionale din mai multe surse, se vor lua in calcul toate veniturile lunare incasate de aceasta.
Va suspendati la toate trei activitatea, la societatea unde aveti functia de baza prezentati certificatul in original, la celelalte doua in copii legalizate, veti solicita adeverinte cu venitul obtinut de la toate trei pentru calculul indemnizatiei.
pakos a scris:

Va suspendati la toate trei activitatea, la societatea unde aveti functia de baza prezentati certificatul in original, la celelalte doua in copii legalizate, veti solicita adeverinte cu venitul obtinut de la toate trei pentru calculul indemnizatiei.


Eu nu solicit copie legalizata dupa cerificatul medical, pentru ca pana sa duca medicalul la soc. unde are functia de baza, imi aduce originalul si imi fac o copie si il certific "conform cu originalul".
Credeti ca am gresit ?
Nu stiu cat de corect este sa prezint certificatul in copie de la celelalte firme....o sa ma interesez la casa de sanatate si o sa va dau de veste. Oricum va multumesc pentru interesul acordat.
Stimata doamna user krika8712, fiind angajat cu norma partiala, aveti aceleasi drepturi ca si un salariat cu norma intreaga, ca urmare, veti beneficia de drepturile aferente in calitate de angajat ale tuturor acestor trei firme.
OUG 158/2005:
Art. 1. - (1) Persoanele asigurate pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate în sistemul de asigurări sociale de sănătate, denumite în continuare asiguraţi, au dreptul, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţă, pe perioada în care au domiciliul sau reşedinţa pe teritoriul României, la concedii medicale şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, dacă:
A. desfăşoară activităţi pe bază de contract individual de muncă sau în baza raportului de serviciu;
B. desfăşoară activităţi în funcţii elective sau sunt numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului, precum şi membrii cooperatori dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugăreşti, ale căror drepturi şi obligaţii sunt asimilate, în condiţiile prezentei legi, cu ale persoanelor prevăzute la lit. A;
Art. 33. - Pentru persoana asigurată care se află în două sau mai multe situaţii prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. A şi B şi care desfăşoară activitatea la mai mulţi angajatori, la fiecare fiind asigurată conform prezentei ordonanţe de urgenţă, indemnizaţiile se calculează şi se plătesc, după caz, de fiecare angajator.
@saamy:
Nu e corect, citez din Norme:
Art. 72. - Pentru persoana asigurată care se află în două sau mai multe situaţii prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. A şi B din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 şi care desfăşoară activitatea la mai mulţi angajatori, la fiecare fiind asigurată conform acestei ordonanţe de urgenţă, indemnizaţiile se calculează şi se plătesc, după caz, de fiecare angajator. În această situaţie primele două exemplare originale ale certificatului de concediu medical se prezintă spre calcul angajatorului la care asiguratul are venitul cel mai mare, iar la celălalt/ceilalţi angajator/angajatori se prezintă cele două exemplare în copii legalizate. Angajatorii plătitori au obligaţia respectării prevederilor art. 1 din prezentele norme.
Ultima modificare: Marți, 16 Iunie 2009
pakos, utilizator

Alte discuții în legătură

Venituri nete sau brute ganca ganca Va rog sa imi spune-ti cum se calculeaza media pe venituri la indemnizatia pentru copil si la concediul de risc maternal ,din cei 85% si respectiv 75% Se ... (vezi toată discuția)
În cuantumul indemnizației de creștere copil intră și veniturile obținute din concediul de maternitate, sau exclusiv veniturile impozitate plătite de angajator? alexandru08 alexandru08 Buna ziua, Va rog sa ma ajuitati sa inteleg daca in cuantumul indeminizatiei de crestere copil intra si veniturile obtinute din concediul de maternitate sau ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia crestere copil alina1979 alina1979 Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti care este baza de calcul pentru indemnizatia de crestere copil,85% din media veniturilor brute sau nete? (vezi toată discuția)