avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1826 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... venituri nete sau brute
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

venituri nete sau brute

Va rog sa imi spune-ti cum se calculeaza media pe venituri la indemnizatia pentru copil si la concediul de risc maternal ,din cei 85% si respectiv 75%
Se calculeaza din veniturile brute sau nete
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 22:11, 28 Septembrie 2009
Ordonanţă de urgenţă nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate

Art. 31. - (1) Dreptul la concediul de risc maternal se acordă în condiţiile prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 96/2003 privind protecţia maternităţii la locurile de muncă, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 25/2004.
(2) Pe durata concediului de risc maternal se acordă o indemnizaţie de risc maternal care se suportă integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.
(3) Concediul şi indemnizaţia de risc maternal se acordă fără condiţie de stagiu de cotizare.
(4) Cuantumul indemnizaţiei prevăzute la alin. (2) reprezintă 75% din baza de calcul stabilită conform prevederilor art. 10.

Concediul pentru risc maternal se aplica la venit brut lunar care constituie stagiu de cotizare.

Indemnizatia CIC se calculeaza pe baza veniturilor nete.

Ultima modificare: Luni, 28 Septembrie 2009
Angela D, Consultant resurse umane
Concediul de risc maternal - veniturile brute din ultimele 6 luni ca si la orice concediu medical.
Pentru indemnizatia cic, la fel, din ultimele 12 luni.
Raspunsul trebuie nuantat.

Aveti mai jos baza legala a bazei de calcul

Ordin nr. 68/2009 pentru aprobarea Instructiunilor de aplicare a unor prevederi din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1025/2006


Instructiuni din 04/02/2009 de aplicare a unor prevederi din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1.025/2006

Art. 2
(1) In sensul prevederilor art. 5 din Normele metodologice, veniturile care se iau in considerare pentru stabilirea cuantumului indemnizatiei pentru cresterea copilului reprezinta, dupa caz:
a) suma incasata din veniturile din salarii, care se stabileste astfel:
la locul unde se afla functia de baza: suma incasata de persoana indreptatita, rezultata dupa aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul a impozitului, determinata ca diferenta intre venitul net din salarii, calculat prin deducerea din venitul brut a contributiilor obligatorii aferente unei luni si a deducerii personale acordate pentru luna respectiva, si contributiile la fondurile de pensii facultative, precum si cotizatia sindicala platita in luna respectiva; pentru veniturile obtinute in celelalte cazuri: suma incasata de persoana indreptatita, rezultata dupa aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul, determinata ca diferenta intre venitul brut si contributiile obligatorii pe fiecare loc de realizare a acestora;
b) suma incasata de persoana indreptatita, calculata potrivit legii de catre platitorul acesteia, pentru perioadele asimilate prevazute la art. 4 alin. (7) din Normele metodologice;
c) suma incasata de persoana indreptatita care realizeaza venituri profesionale supuse impozitului pe venit, dar care, potrivit legii, sunt scutite de plata acestuia sau sunt considerate neimpozabile;
d) suma rezultata dupa aplicarea cotei de impozitare asupra venitului net din activitati independente, determinat in conditiile legii;
e) suma rezultata dupa aplicarea cotei de impozitare asupra venitului net din activitati agricole, determinat in conditiile legii.
(2) Pentru persoanele care realizeaza venituri profesionale din salarii, venitul brut reprezinta salariul de baza, indemnizatii, sporuri, prime, orice alte sume sau avantaje de natura salariala ori asimilate salariilor acordate de angajator potrivit legii.
(3) In cazul in care o persoana realizeaza concomitent venituri profesionale din mai multe surse, se vor lua in calcul toate veniturile lunare incasate de aceasta, stabilite potrivit alin. (1).

mai pe scurt, la indemnizatia de CIC se face media veniturilor nete obtinute din salariul de la functia de baza.

pentru concedii medicale )de orice fel) se face media veniturilor brute, suma rezultata finnd supusa diferitelor taxe (contributii) si impozitarii (cu unele exceptii, de ex concediul pre si postnatal nu se impoziteaza)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de crestere al copilului Leonard Pescaru Leonard Pescaru 1. conform legii 257 din 31.10.2008, veniturile care fac obiectul legii sunt cele nete sau veniturile brute? 2. avem o pustoaica care in aprilie 2010 va face ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia de crestere copil anamariap28 anamariap28 Buna ziua Va rog respectos sa-mi raspundeti la urmatoarea intrebare:care va fi valoarea indemnizatiei pt crestere copil la un salariu brut de 1150 lei brut ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie pentru cresterea copilului ancutic ancutic vreau sa stiu daca pe langa contractul de munca mai am un contract de management incheiat cu o societate supus impozitului pe venit(16%), fara sa mai platesc ... (vezi toată discuția)