avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Am fost concediata ...pe motiv ce tine de persoana ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Am fost concediata ...pe motiv ce tine de persoana salariata

Am lucrat de 10 luni de zile la o firma de mobilier si tocmai am fost concediata.
Am fost acuzata ca as colabora cu o firma concurenta si ca as indruma clientii spre aceasta. Acuzatiile mi-au fost aduse de catre seful punctului de lucru, iar in parcurs de 10 minute mi s-a spus sa scriu o nota explicativa si sa plec. Inca nu am semnat nimic. Ce trebuie sa fac? Care sunt pasii care trebuie sa ii urmez? Poate asta sa fie doar un motiv pt concedierea mea, avand in vedere faptul ca firma nu o duce foarte bine in ultima vreme si au fost destule altercatii intre colegi , angajati si sefi? Care sunt drepturile mele in acest caz? Unde pot depune o plangere? Am dreptul la preaviz? Trebuie sa primesc o notificare in scris de catre angajator? Am dreptul la vreo compensatie? Eu nu vreau sa ma mai intorc acolo oricum......dar nu vreau sa plec fara sa fac nimic. Nu imi permit un avocat ca sa merg in instanta. Vreau doar sa imi cunosc drepturile:(
Ultima modificare: Luni, 15 Iunie 2009
ContSters93017, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters93017 , utilizator 18:45, 19 Iunie 2009
Asteptati sa fiti convocat la comisia de cercetare disciplinara, iar acolo veti face toate apararile posibile(declaratii scrise, martori in favoarea d-voastra., inscrisuri de la clientii cu care lucrati, etc.).
Daca totusi va face decizia, apelati la un avocat pentrua a o desfiinta(banii pe care ii achitati acestuia se vor achita de catre angajatorul cazut in pretentii).
Daca totusi nu puteti, faceti cerere scrisa la barou si, dovedind situatia precara financiara, solicitati sa vi se puna la dispozitie un avocat din oficiu.
Acuzatia este fondata?
CODUL MUNCII
Art. 61. - Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii:
a) in cazul in care salariatul a savarsit o abatere grava sau abateri repetate de la regulile de disciplina a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de munca, contractul colectiv de munca aplicabil sau regulamentul intern, ca sanctiune disciplinara;
b) in cazul in care salariatul este arestat preventiv pentru o perioada mai mare de 30 de zile, in conditiile Codului de procedura penala;
c) in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat;
d) in cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat.
e) in cazul in care salariatul indeplineste conditiile de varsta standard si stagiu de cotizare si nu a solicitat pensionarea in conditiile legii.

Punctual, acestea sunt situatiile in care salariatul poate fi concediat salariatul, din motive imputabile lui.

Situatiei prezentate de dvs ii corespunde punctul a), concedierea disciplinara, care trebuie sa respecte o serie intreaga de reguli de procedura de cercetare prealabila: comisie de disciplina, convocare, dreptul la aparare, motivare, decizie scrisa cu respectarea unor conditii de forma. Le gasiti tot in Codul Muncii la articolele 263-268.
sunt de reliefat cateva aspecte

in primul rand, asa cum rezulta si din posturile anterioare, angajatorul trebuie, inainte de a dispune concedierea, sa efectueze o cercetare disciplinara.

in al doilea rand, chiar si in cazul unui proces, in litigiile de munca angajatorul trebuie sa efectueze toate probele, respectiv sa dovedeasca faptele de concurenta neloiala de care va invinovateste.

in concluzie as sugera sa nu declarati nimic deocamdata si sa asteptati convocarea la cercetare disciplinara, unde veti putea fi insotita de un avocat.
Kitte a scris:

Acuzatia este fondata?

Acuzatia este cat se poate de falsa. Nu ma simt vinovata cu nimic. Oricum, am sa depun si plangere si sesizare la ITM privind contractul meu de munca. Am lucrat foarte multe ore suplimentare, am lucrat si in weekenduri si mie nu mi s-a platit nimic. In plus... de cate ori ni s-a taiat din salar noi nu am fost anuntati dinainte. Din cate stiu treburile de genul acesta trebuie anuntate angajatului in scris.

Alte discuții în legătură

Am fost concediata nicoletabibi nicoletabibi Am fost anuntata ca sunt concediata, pe un motiv neadevarat Lucrez intr-un cabinet de infrumusetare cu IPL, am fost anuntat sa vin mai tarziu la locul de ... (vezi toată discuția)
Concediere angajat exxelar exxelar Buna ziua, Astazi in urma unei altercatii cu un angajat pe fondul muncii prestate (problemele sunt mai de mult, nu are sens sa detaliez), acesta a parasit ... (vezi toată discuția)
Concediere abuziva lisaa lisaa buna ziua va rog sa imi spuneti si mie ce pot sa fac am fost trimisa acasa de la locul de munca fara un motiv anume dupa plecarea mea de la locul de munca am ... (vezi toată discuția)