avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 780 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Care este procedura de reluare a judecarii procesului, ...
Discuție deschisă în Executare silită

Care este procedura de reluare a judecarii procesului, in urma suspendarii facultative?

Intr-un proces civil, avand ca obiect contestatia la executare silita instanta a decis suspendarea facultativa a acestuia, in baza Art. 413, alin. (1), pct. 2 din NCPC. Conform alin. (3) al aceluiasi articol Cu toate acestea, instanta poate reveni motivat asupra suspendarii,...daca urmarirea penala care a determinat suspendarea dureaza mai mult de un an de la data la care a intervenit suspendarea, fara a se dispune o solutie in acea cauza..
Peste cateva zile se implineste un an de la decizia suspendarii facultative, iar in procesul penal nu s-a dat o solutie definitiva. Cum poate solicita contestatorul repunerea pe rol a procesului? Cumva, printr-o cerere de redeschidere? Sau, acea revenire asupra suspendarii, mentionata de Art. 413, alin. (3) este un act unilateral, pe care instanta il efectueaza din oficiu?
Pe de alta parte, daca contestatorul face o cerere de redeschidere, in temeiul carui articol din NCPC poate sa o faca? Va intreb astfel, pentru ca am gasit mentiuni despre cererea de redeschidere doar in Art. 415 NCPC, insa aliniatele cuprinse in acesta nu fac referire la reluarea procesului in urma suspendarii facultative, ci la alte cazuri.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: ctm , utilizator 15:01, 17 Februarie 2015
Se cere repunere pe rol catre instanta la care a fost adresata cererea initiala.
Intrucat masura suspendarii a fost luata de instanta de judecata potrivit art.413,alin.(1) pct.2,NCPC,conform art.413 alin.(2),"Suspendarea va dura pana cand hotararea pronuntata in cauza care provocat suspendarea a devenit definitiva."Asta inseamna ca,la monmentul cand va exista o hotarare definitiva in cauza care a provocat suspendarea ,partea care are interes va face cerere de repunere pe rol invocand prevederile art.415 pct.4 NCPC.Atentie! Cererea de repunere pe rol trebuie facuta in termen de 6 luni de la ultimul act de procedura indeplinit de parti sau de instanta, ptr.a se evita perimarea cererii.(Art.416 NCPC)
Va multumesc pentru promptitudinea raspunsurilor!
Constat insa ca cele doua raspunsuri primite indruma catre sensuri de actiune diametral opuse.
Primul raspuns acrediteaza ideea ca trebuie facuta o cerere de repunere pe rol, probabil (desi utilizatorul nu o spune explicit) in temeiul Art. 413, alin. (3): "Cu toate acestea, instanta poate reveni motivat asupra suspendarii,...daca urmarirea penala care a determinat suspendarea dureaza mai mult de un an de la data la care a intervenit suspendarea, fara a se dispune o solutie in acea cauza."
Cum spuneam, peste 2-3 zile se implineste un an de la inceperea urmaririi penale - referitor la Art. 413, alin. (1), pct. 2 - iar procesul penal nici n-a inceput, deci nu se afla pe rolul vreunei instante, nepunandu-se problema ( in aceste zile, cel putin) unei decizii definitive.
Al doilea raspuns se concentraza pe art.413 alin.(2),"Suspendarea va dura pana cand hotararea pronuntata in cauza care a provocat suspendarea a devenit definitiva.
Cand am pus problema, am tinut cont si de Art. 416 - Perimarea cererii. De aceea am intrebat daca <<revenirea asupra suspendarii, mentionata de Art. 413, alin. (3) este un act unilateral, pe care instanta il efectueaza din oficiu?>> sau trebuie facuta o "lucrare" - in sensul Art. 416, alin. (1), pentru ca prima teza a Art. 416, alin. (3) precizeaza tocmai acest aspect: "Nu constituie cauze de perimare cazurile cand actul de procedura trebuia efectuat din oficiu".
Va multumesc, din nou pentru raspunsuri desi, cu tot respectul, ele nu mi-au oferit o imagine unitara, fara echivoc a lamuririi acestei chestiuni.
Cu stima!
Trebuie sa fiti atent la nuantele cuvintelor folosite de legiuitor!Atunci cand legea(NCPC)spune, instanta "poate"inseamna, ca,instanta nu este obligatasa efectueze acel act.Art.413(3) se refera la un act facultativ al instantei,deci, nu este obligata instanta sa efectueze acel act,daca,legiuitorul ar fi dorit ca instanta sa efectueze acel act ar fi folosit expresii ca:instanta va reveni motivat asupra motivarii, sau, instanta trebuie sa revina motivat asupra motivarii....Ca atare,nu este vorba de un act unilateral pe care instanta sa fie obligata sa-l efectueze din oficiu.Ca atare,in opinia mea,se aplica art.415 pct.4 NCPC raportat la art.413(2) NCPC,nu sunt aplicabile prevederile art.416(3) NCPC ptr.motivele mai sus expuse.
Ati nuantat foarte bine intelesul Art. 413(3). Acum am inteles punctul dumneavoastra de vedere. Va multumesc!
Cu stima!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Capat de cerere disjuns ankalupu ankalupu buna seara, am facut contestatie la executare, iar capatul de cerere a fost disjuns, judecatoria nefiind in cauza sa solutioneze cererile mele, al 2 lea capat ... (vezi toată discuția)
Termen repunere pe rol menoin menoin care este termenul pentru repenune pe rol pentru un dosar suspendat conform art 413 (1) 1? Art. 413 Suspendarea facultativă (1) Instanţa poate ... (vezi toată discuția)
Nelămurire in cadrul unei suspendări facultative 413/1 repunerea ... Antik Antik Nelămurire In cadrul unei suspendări facultative 413/1 repunerea pe rol se face prin încheiere cu citare ? In cauza este vb.despre o suspendare ... (vezi toată discuția)